Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

5+1 εύκολοι τρόποι να αποφύγετε την γλουτένη

5+1 εύκολοι τρόποι να αποφύγετε την γλουτένη

Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να είναι σημαντική για άτομα με κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη ή άλλες σχετικές διαταραχές. Εδώ είναι μερικοί εύκολοι τρόποι για να αποφεύγετε τη γλουτένη


Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να είναι σημαντική για άτομα με κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη ή άλλες σχετικές διαταραχές. Εδώ είναι μερικοί εύκολοι τρόποι για να αποφεύγετε τη γλουτένη στην καθημερινότητά σας.

  1. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων: Πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για να διαπιστώσετε αν περιέχουν γλουτένη. Αναζητήστε συστατικά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη (εκτός εάν είναι πιστοποιημένα χωρίς γλουτένη). Πολλά προϊόντα φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”, κάνοντας την επιλογή τους πιο εύκολη.
  2. Προτιμήστε φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη: Φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, ρύζι, πατάτες, και όσπρια είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Εντάξτε τα στη διατροφή σας και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη ως πρόσθετο.
  3. Αντικαταστήστε τα προϊόντα σιταριού με εναλλακτικές επιλογές: Αντί για προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, όπως ψωμί και ζυμαρικά, επιλέξτε εναλλακτικές όπως το ψωμί από αλεύρι αμυγδάλου, τα ζυμαρικά από ρύζι ή καλαμπόκι, και τις τορτίγιες από καλαμπόκι ή αλεύρι καρύδας.
  4. Μαγειρέψτε στο σπίτι: Το σπιτικό φαγητό σας δίνει τον έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιστοποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη και να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση που μπορεί να συμβεί σε εστιατόρια ή κατά την παρασκευή έτοιμων γευμάτων.
  5. Επιλέξτε εστιατόρια με επιλογές χωρίς γλουτένη: Πολλά εστιατόρια πλέον προσφέρουν επιλογές χωρίς γλουτένη. Όταν τρώτε έξω, ενημερώστε το προσωπικό για την ανάγκη σας να αποφύγετε τη γλουτένη και ρωτήστε για τα πιάτα που είναι ασφαλή για εσάς.
  6. Προσέξτε τα κρυμμένα σημεία γλουτένης: Η γλουτένη μπορεί να κρύβεται σε τρόφιμα όπως σάλτσες, έτοιμες σούπες, καρυκεύματα, και αλλαντικά. Προτιμήστε προϊόντα που είναι ειδικά πιστοποιημένα ως χωρίς γλουτένη.

Με αυτές τις απλές αλλαγές, η αποφυγή της γλουτένης γίνεται πιο εύκολη και πρακτική, εξασφαλίζοντας ότι μπορείτε να απολαμβάνετε τα γεύματά σας χωρίς ανησυχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δυσανεξίες: Μύθος ή υπαρκτό πρόβλημα:

Τι μπορεί να ευθύνεται για ένα ανακατωμένο στομάχι;

Κοιλιοκάκη: Προετοιμασία για ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές

Τι είναι η κοιλιοκάκη και ποια τα αίτια και η διαχείρισή της;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon