Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

5 συμβουλές για το πώς να μαγειρεύεις αν έχεις καούρα

5 συμβουλές για το πώς να μαγειρεύεις αν έχεις καούρα

Οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι ένας τρόπος με τον οποίο το λίπος εισέρχεται στο φαγητό και η προσαρμογή του τρόπου παρασκευής του φαγητού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση.

Η καούρα, ή η παλινδρόμηση οξέος, προκαλεί μια αίσθηση καψίματος στο στήθος που προκαλείται από το οξύ του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο. Για μερικούς ανθρώπους είναι ένα απίστευτα άβολο περιστασιακό και μπορεί να κρατάει χρόνια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν έχετε καούρα, είναι να προσδιορίσετε τα ερεθίσματα. Δεν θα πάθουν όλοι καούρα με τα ίδια τρόφιμα. Αν κάποιος πει ότι τρώει ένα μεγάλο λιπαρό γεύμα και έχει καούρα, το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να μην το κάνει.


Προσαρμόστε τα καρυκεύματά σας

Ο πιο συνηθισμένος ένοχος ήταν τα πικάντικα τρόφιμα, τα οποία προκάλεσαν καούρα στο 62 τοις εκατό των συμμετεχόντων. Προτείνω λοιπόν να προσθέσετε γεύση στα γεύματα με λιγότερο ερεθιστικά βότανα, όπως ρίγανη ή ο κουρκουμάς, όταν μπορείτε, και να αντικαταστήσετε τα πιο πικάντικα μπαχαρικά, εάν πιστεύετε ότι χειροτερεύουν την καούρα σας.

Σκεφτείτε να ανταλλάξετε τα συστατικά αντί να αφαιρέσετε

Οι όξινες τροφές όπως οι ντομάτες και οι σάλτσες ντομάτας είναι κοινές αιτίες καούρας. Τα όξινα τρόφιμα ερεθίζουν την επένδυση του οισοφάγου και μπορούν να τον κάνουν πιο φλεγμονώδη. Αντί για σάλτσα με βάση την ντομάτα, προτείνω συνταγές με ζωμό ή με βάση το λάδι. Το ίδιο ισχύει και για τις βαριές σάλτσες βουτύρου ή κρέμας.

Προσαρμόστε τις συνταγές ώστε να περιλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά συστατικά

Η καούρα προκαλείται από τη χαλάρωση του σφιγκτήρα που χωρίζει τον οισοφάγο και το στομάχι.  Εάν ο μυς χαλαρώσει, αφήνει το οξύ να ανέβει από το στομάχι και να εισέλθει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα. Το λίπος είναι μια κοινή τροφή που μπορεί να χαλαρώσει τον σφιγκτήρα. Τα λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και παραμένουν στο στομάχι σας περισσότερο, ώστε να μπορούν να ωθήσουν αυτό το οξύ. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το μαγείρεμα με πολύ λιπαρά κομμάτια κρέατος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ακόμα να μαγειρέψετε τις αγαπημένες σας συνταγές, απλώς δοκιμάστε να ανταλλάξετε τα λιπαρά κομμάτια αρνιού ή μοσχαριού με άπαχο κοτόπουλο ή χορτοφαγικές πρωτεΐνες όπως το τόφου .

Χρησιμοποιήστε μεθόδους μαγειρέματος με χαμηλά λιπαρά

Οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι ένας τρόπος με τον οποίο το λίπος εισέρχεται στο φαγητό και η προσαρμογή του τρόπου παρασκευής του φαγητού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση. Το τηγάνισμα και το βαρύ σοτάρισμα προσθέτουν λίπος στα τρόφιμα. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε γεύματα που πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν καούρα είναι τα ψητά, χωρίς βαριές σάλτσες. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε στον ατμό, να ψήσετε, να σοτάρετε ελαφρά.

 

Μικρότερες μερίδες

Το να μαγειρεύετε στο σπίτι σημαίνει ότι έχετε περισσότερο έλεγχο στις μερίδες σας από ό,τι όταν τρώτε έξω. Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι τα μικρότερα γεύματα μειώνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης, ενώ τα μεγάλα γεύματα μπορεί να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και να αυξήσουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης. Δοκιμάστε να σερβίρετε το φαγητό σε μικρότερα πιάτα και να τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 χρήσεις του αλατιού που δε γνώριζες

Πράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζεις για τα smoothies

Πότε η σαλάτα μας δεν είναι υγιεινή;

Είναι τελικά τα ασπράδια αυγών πιο υγιεινά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν τροφές που καταπολεμούν το άγχος;

Άγχος διατροφή: Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της ψυχικής ευεξίας. Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική μας κατάσταση,

Σολομός με πέστο: H συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Σολομός με πέστο: Ο σολομός με πέστο είναι ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του σολομού με την αρωματική φρεσκάδα του πέστο βασιλικού. Είναι ιδανικό για ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα

Πρωινά φθινόπωρο: Ιδέες πρωινών για τους κρύους μήνες

Πρωινά φθινόπωρο: Το πρωινό είναι η πιο σημαντική γεύση της ημέρας, και κατά τους κρύους μήνες, είναι ιδανικό να επιλέξετε ζεστά και θρεπτικά γεύματα. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες ιδέες για πρωινό

Σάκχαρο: Δύο κουταλιές της σούπας από αυτή την υπερτροφή το ρίχνουν – Τι ώρα πρέπει να την καταναλώνετε 

Η καλύτερη ώρα για να καταναλώσετε την κανέλα είναι το πρωί, καθώς μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπακαλιάρος με σάλτσα από κρασί και κρόκο Κοζάνης

Ο μπακαλιάρος είναι ένα παραδοσιακό ψάρι που συνδυάζεται τέλεια με διάφορες σάλτσες. Αυτή η συνταγή προτείνει μια μοναδική παρασκευή με σάλτσα από κρασί και κρόκο Κοζάνης, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία γεμάτη αρώματα και γεύσεις.

Τρουφάκια Oreo: Πεντανόστιμα τρουφάκια με μόλις 3 υλικά

Τρουφάκια Oreo: Τα τρουφάκια Oreo είναι μια υπέροχη, εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε γλυκά με σοκολάτα και μπισκότα Oreo. Αυτά τα μικρά τρουφάκια είναι γεμάτα γεύση και συνδυάζουν την τραγανότητα των μπισκότων

Close Icon