Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

40 ετών τροφές: Η μετάβαση σε υγιεινές τροφές στα 40 σας μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά 10 χρόνια

40 ετών τροφές: Η μετάβαση σε υγιεινές τροφές στα 40 σας μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά 10 χρόνια

40 ετών τροφές: Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα παρέχει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ανθεκτικότητας έναντι των χρόνιων ασθενειών. 


Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Food δείχνει ότι η υιοθέτηση και η διατήρηση μιας πιο υγιεινής διατροφής έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των μεσήλικων ατόμων κατά σχεδόν μια δεκαετία. Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα υγείας από σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανούς κατοίκους που συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank, εστιάζοντας στις διατροφικές τους συνήθειες με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους 467.354 συμμετέχοντες με βάση τις διατροφικές τους επιλογές και παρατήρησαν πώς εξελίχθηκαν αυτές οι συνήθειες. Το μοντέλο της μελέτης αποκάλυψε ότι τα άτομα στα 40 τους που περνούσαν από μια ανθυγιεινή διατροφή σε μια διατροφή που σχετίζεται με τη μακροζωία θα μπορούσαν να βιώσουν μια σημαντική προσθήκη περίπου 10 ετών στο προσδόκιμο ζωής τους. Οι γυναίκες κέρδισαν επιπλέον 10,8 χρόνια και οι άνδρες 10,4 χρόνια μέσω αυτής της θετικής αλλαγής.

Οφέλη για όσους έχουν μέτρια δίαιτα

Ακόμη και για τα άτομα στα 40 τους που μετακινούνται από μια μέση δίαιτα σε μια διατροφή που σχετίζεται με τη μακροζωία, η μελέτη έδειξε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 3,1 χρόνια για τις γυναίκες και ελαφρώς υψηλότερη κατά 3,4 χρόνια για τους άνδρες. Περιέργως, άτομα στα 70 τους που έκαναν παρόμοιες διατροφικές βελτιώσεις συνδέθηκαν με αύξηση του προσδόκιμου ζωής περίπου πέντε ετών.

Επίδραση των διατροφικών επιλογών στην υγεία και τη μακροζωία

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο των διατροφικών επιλογών στη συνολική υγεία και τη μακροζωία, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζονται νωρίτερα στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα παρέχει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ανθεκτικότητας έναντι των χρόνιων ασθενειών. Ο θετικός αντίκτυπος εκτείνεται πέρα ​​από τα άμεσα διατροφικά οφέλη, ενισχύοντας τη βελτιωμένη υγεία του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, που αποτελείται από μια διαφορετική κοινότητα μικροοργανισμών, είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη συνολική ευημερία.

Βασικοί παράγοντες σε μια πιο υγιεινή διατροφή

  • Μειωμένη πρόσληψη ανθυγιεινών λιπών, ζάχαρης και νατρίου: Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των ουσιών μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.
  • Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και την προστασία από χρόνιες ασθένειες.
  • Βελτιωμένη υγεία του εντέρου: Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού , την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη συνολική ευεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές πλούσιες σε κάλιο: Το κλειδί για την υγεία της καρδιάς

8 tips υγιεινής διατροφής για πολυάσχολους επαγγελματίες

7 «υγιεινές» τροφές που καλό είναι να παραλείψετε

Διατροφή και ευτυχία - Ο δρόμος προς την καλή διάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon