Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: 10 Λόγοι που η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη

Διατροφή: 10 Λόγοι που η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη

Διατροφή: Μπορείτε να αρχίσετε να προσαρμόζετε τη διατροφή σας περισσότερο με τη φύση και αυτό σημαίνει να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.


Όπου κι αν κοιτάξετε, το φαγητό που καταναλώνουμε απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη φύση. Τα ράφια των παντοπωλείων είναι γεμάτα με επεξεργασμένα τρόφιμα με συντηρητικά και πρόσθετα που δύσκολα προφέρονται. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων μεταβολικών ασθενειών έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ένα άλειμμα πολλών φρούτων και λαχανικών που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας. Για να αποφύγετε να είστε μέρος αυτών των στατιστικών, μπορείτε να αρχίσετε να προσαρμόζετε τη διατροφή σας περισσότερο με τη φύση και αυτό σημαίνει να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

10 Λόγοι να τρώτε φρούτα και λαχανικά

  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Δεν θα βρείτε καλύτερη διατροφική πηγή από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι γεμάτα με βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και φολικό οξύ. Για το κάλιο, ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την υγεία σας, τρώτε άφθονα αβοκάντο, γλυκοπατάτες, μπανάνες, δαμάσκηνα και ακόμη και πουρέ πελτέ ντομάτας.
  • Μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία από γεύσεις και υφές. Με όλες τις μοναδικές και ενδιαφέρουσες γεύσεις τους, τα φυτικά τρόφιμα σάς επιτρέπουν να γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα. Μπορείτε να δοκιμάσετε δυνατές γεύσεις όπως κρεμμύδια, ελιές και πιπεριές ή πιο ήπιες επιλογές όπως μανιτάρια και καλαμπόκι. Για γλυκές γεύσεις, φρούτα όπως ο ανανάς, τα σταφύλια ή τα δαμάσκηνα είναι υπέροχα, ενώ τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ είναι πιο ξινά.
  • Πολλές φυτικές ίνες. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν άφθονες φυτικές ίνες για να χορτάσουν και να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου, αλλά μερικά έχουν περισσότερες από άλλα. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά περιλαμβάνουν αγκινάρες, αρακά, μπρόκολο και κουνουπίδι. Τα φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τα σμέουρα, τα αχλάδια, τα μήλα και την κολοκύθα.
  • Είναι χαμηλές σε θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Κατά μέσο όρο, τα φρούτα και ειδικά τα λαχανικά είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε περισσότερο για να αισθάνεστε χορτάτοι χωρίς να ανησυχείτε για επιπλέον θερμίδες ή λίπος. Μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερες από 200 θερμίδες τρώγοντας μισό φλιτζάνι σταφύλια έναντι ενός τέταρτου του φλιτζανιού M&Ms. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως το αβοκάντο, οι ελιές και οι καρύδες.
  • Προστατέψτε από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Πολλά λαχανικά και φρούτα περιέχουν φυτοχημικά, τα οποία είναι βιολογικά δραστικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένες ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρκίνο προσθέτοντάς τα στη διατροφή σας. Συγκεκριμένα τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κολάρο και το νεροκάρδαμο, έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά σας βοηθούν να διατηρήσετε την καλή υγεία. Επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή να αποτρέψετε την αύξηση βάρους. Επιπλέον, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη φλεγμονή και να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.
  • Χαμηλό σε νάτριο και χοληστερόλη. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν μόνο ίχνη νατρίου. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το σέλινο είναι πλούσιο σε νάτριο, αλλά στην πραγματικότητα, ένα κοτσάνι περιέχει μόλις 30 mg, το οποίο συμβάλλει κατά 1 τοις εκατό στη συνιστώμενη ημερήσια αξία. Η χοληστερόλη δεν υπάρχει καθόλου στα φρούτα και στα λαχανικά.
  • Φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα – είναι ΟΛΑ θρεπτικά. Ενώ η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι η προτίμησή σας, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από διατροφική άποψη όταν συγκρίνετε κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αφυδατωμένα προϊόντα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα υποβάλλονται σε επεξεργασία εντός ωρών από τη συγκομιδή, επομένως η θρεπτική αξία κλειδώνεται γρήγορα.
  • Βολικό, γρήγορο και εύκολο. Σε αντίθεση με τις μπάρες granola ή τα κράκερ, πολλά φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζονται συσκευασία. Έτσι, μπορείτε εύκολα να αρπάξετε μια μπανάνα ή ένα μήλο καθώς βγαίνετε από την πόρτα.

  • Επιτέλους… Smoothies! Αν έχετε μπλέντερ, το μόνο που χρειάζεστε είναι φρούτα και πάγο για να φτιάξετε ένα νόστιμο smoothie χρησιμοποιώντας όλες τις αγαπημένες σας γεύσεις. Και εδώ είναι μια συμβουλή – όταν φτιάχνετε ένα smoothie φρούτων, ρίξτε ελεύθερα όσο φρέσκο ​​σπανάκι θέλετε. Το σπανάκι δεν αρχίζει να έχει γεύση σαν «σπανάκι» μέχρι να το μαγειρέψετε. Ακόμα και τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

Η απόλαυση φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας και να απολαύσετε πραγματικά αυτό που τρώτε. Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγη δημιουργικότητα, προσπάθεια και ανοιχτό μυαλό για να δοκιμάσετε νέα πράγματα, η μετάβαση σε μια δίαιτα με περισσότερα φρούτα και λαχανικά σίγουρα αξίζει τον κόπο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολο κοτόπουλο με λαχανικά!

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού για τον οργανισμό μας;

Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

Καρύδια: Μια υπερτροφή που τονώνει την υγεία καθώς μεγαλώνουμε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon