Δέρμα: Η εισαγωγή νέων πρωτεϊνών τροφής απευθείας στο έντερο μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας τη στιγμή της δερματικής βλάβης προκάλεσε νέες τροφικές αλλεργίες στα ζώα.
Υπάρχει μια μυστηριώδης σύνδεση μεταξύ του δέρματός μας και του εντέρου μας, ειδικά όταν πρόκειται για τροφικές αλλεργίες. Για λόγους που οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως, οι χρόνιες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα συνδέονται με τροφικές αλλεργίες. ενώ ο εθνικός επιπολασμός των τροφικών αλλεργιών στην παιδική ηλικία είναι μόνο περίπου 8%, αυτός ο επιπολασμός αυξάνεται στο 30% στα παιδιά με έκζεμα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το έκζεμα μπορεί να προηγείται των τροφικών αλλεργιών.
Τώρα, μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Yale School of Medicine (YSM) και δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου στο περιοδικό Science Immunology εισάγει μια νέα υπόθεση σχετικά με αυτόν τον σύνδεσμο: Στα ποντίκια, η βλάβη του δέρματος μπορεί να προκαλέσει τροφικές αλλεργίες.
Δουλεύοντας με ποντίκια με διαφορετικά είδη δερματικών τραυμάτων, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων και βλαβών από το υπεριώδες φως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή νέων πρωτεϊνών τροφής απευθείας στο έντερο μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας τη στιγμή της δερματικής βλάβης προκάλεσε νέες τροφικές αλλεργίες στα ζώα.
Το φαγητό έπρεπε να είναι νέο για τα ζώα. δεν θα αναπτύξουν αλλεργίες σε τροφές που έτρωγαν στο παρελθόν. Και η εισαγωγή του αλλεργιογόνου —μια ουσία που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις— έπρεπε να συμβεί μέσα σε αρκετές ώρες από τον τραυματισμό του δέρματος. Τα τρόφιμα που εισήχθησαν την επόμενη μέρα φάνηκαν να είναι ασφαλή.
Πριν από αυτά τα ευρήματα, δεν ήταν σαφές εάν γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τόσο μακριά το ένα από το άλλο στο σώμα θα μπορούσαν να συνδεθούν μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος για να προκαλέσουν μια αλλεργία, είπαν οι ερευνητές.
«Είναι μια αλλαγή νοοτροπίας ότι αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται να συμβαίνουν στο ίδιο σημείο στο σώμα», είπε ο Daniel Waizman, Ph.D., πρώην διδακτορικός φοιτητής του YSM και κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος είναι τώρα μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς αυτά τα διαφορετικά συστήματα οργάνων συνομιλούν μεταξύ τους».
Μια σύνδεση δέρματος-έντερου
Μερικοί έχουν υποθέσει ότι τα αλλεργιογόνα θα μπορούσαν να εισέλθουν στο σώμα μέσω του κατεστραμμένου και φλεγμονώδους δέρματος, οδηγώντας σε αλλεργία που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία όταν αργότερα καταναλωθεί τροφή που περιέχει αυτά τα αλλεργιογόνα.
Αλλά αυτή η ιδέα δεν ταιριάζει με τους δύο ανώτερους συγγραφείς της μελέτης — την Anna Eisenstein, MD, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας, και τον Andrew Wang, MD, Ph.D., αναπληρωτή καθηγητή εσωτερικής ιατρικής (ρευματολογίας). Τόσο ο Wang όσο και ο Eisenstein είχαν μικρά παιδιά που ήταν σχετικά νέα στη στερεά τροφή την εποχή που ξεκίνησαν τη μελέτη.
«Η Άννα κι εγώ είχαμε μιλήσει για αυτήν την ιδέα και συμφωνήσαμε ότι, γενικά, τα παιδιά μας δεν ήθελαν να αλείφουν φαγητό σε φλεγμονώδες και κατεστραμμένο δέρμα επειδή πονάει», είπε ο Wang. «Έτσι και οι τρεις μας αναρωτηθήκαμε αν υπήρχαν άλλοι τρόποι με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να «θυμάται» κάτι που φάγατε ως επικίνδυνο, μια πιθανότητα που οι άνθρωποι μπορεί να είχαν παραβλέψει».
Η ύπαρξη τροφικών αλλεργιών είναι κάπως επιστημονικό αίνιγμα επειδή το έντερο τείνει να είναι ανεκτικό, ανοσολογικά μιλώντας. Το ανοσοποιητικό περιβάλλον στο πεπτικό μας σύστημα εξελίχθηκε έτσι ώστε να μπορούμε να τρώμε με ασφάλεια μια μεγάλη ποικιλία τροφών και να επιτρέψουμε στα ξένα αλλά ωφέλιμα βακτήρια να εγκατασταθούν στα έντερά μας. Εάν οι τροφικές αλλεργίες οφείλονται στην πραγματικότητα σε μια ανοσολογική αντίδραση σε ένα διαφορετικό όργανο συνολικά, όπως το δέρμα, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει αυτό το αίνιγμα.
Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα είδη δερματικών τραυματισμών, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων από παρακέντηση και ηλιακών εγκαυμάτων, ταυτόχρονα με τη χορήγηση ωοαλβουμίνης σε ποντίκια, μια πρωτεΐνη του λευκού αυγού που είναι ένα κοινό τροφικό αλλεργιογόνο, μέσω ενός τροφοδοτικού σωλήνα. Παρόλο που διαφορετικά είδη δερματικών βλαβών πυροδοτούν διαφορετικές μορφές ανοσολογικών αποκρίσεων, όλα φάνηκαν να προκαλούν τροφική αλλεργία στην πρωτεΐνη του ασπράδιου αυγού σε ποντίκια που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε αυτήν την πρωτεΐνη.
Οι επιστήμονες εντόπισαν αρκετές κυτοκίνες -μόρια που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα όταν είναι ενεργό- που ήταν απαραίτητες για την ανάπτυξη της αλλεργίας στο ασπράδι του αυγού. Υποθέτουν ότι κάποια μορφή κυττάρου του ανοσοποιητικού είναι υπεύθυνη για το συντονισμό των σημάτων μεταξύ του δέρματος και του εντέρου για την πρόκληση της αλλεργίας και επί του παρόντος εργάζονται για να εντοπίσουν την ταυτότητα αυτών των κυττάρων.
Αν και τα ευρήματά τους μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με τη θεραπεία των ανθρώπινων τροφικών αλλεργιών, μας υπενθυμίζουν να μην αγνοούμε τις βλάβες του δέρματος, είπαν οι ερευνητές. Οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι η μόνη εσωτερική πάθηση που συνδέεται με τραυματισμούς του δέρματος. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχουν επίσης συνδεθεί με το έκζεμα και η δερματική πάθηση της ψωρίασης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
«Ως δερματολόγο, για μένα αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν πραγματικά τη σημασία της θεραπείας της φλεγμονής στο δέρμα», είπε ο Eisenstein. «Η θεραπεία της δερματικής νόσου είναι κάτι περισσότερο από τη θεραπεία αυτού που βλέπετε, αλλά και τη φλεγμονή μέσα και την πιθανότητα για άλλες συστηματικές ασθένειες».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube