Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Ο σοβαρός κίνδυνος της νόσου αυξάνεται από τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με μελέτη

Covid-19: Ο σοβαρός κίνδυνος της νόσου αυξάνεται από τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με μελέτη

"Ωστόσο, οι αναδρομικές μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την προστατευτική επίδραση της προηγούμενης χρήσης στατινών. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από την παρουσία άλλων ιατρικών καταστάσεων στους χρήστες στατίνης. "Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά μας παρέχουν σημαντική σαφήνεια και υποστηρίζουν τη στοχευμένη μείωση των τριγλυκεριδίων για την πρόληψη της σοβαρής COVID-19".



Covid-19: Ο καθηγητής Dale Nyholt, από το Κέντρο Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Υγείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Queensland (QUT), δήλωσε ότι ένα βασικό εύρημα ήταν ότι ένας από τους 344 αναλυτές αίματος που μελετήθηκαν είχε ευρέως διαδεδομένες κοινές γενετικές επιρροές με την COVID-19, προκαλώντας αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής COVID-19. “Οι αναλύσεις γενετικής αιτιότητας που πραγματοποιήσαμε διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους που αποτελεί βιοδείκτη καρδιαγγειακής νόσου, συνδέονταν στενά με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19″, δήλωσε ο καθηγητής Nyholt.


“Το υψηλό ποσοστό γενετικής αιτιότητας 0,82 υποδεικνύει ότι τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι αιτιώδη για τη σοβαρή νόσο COVID-19. “Αυτό ταιριάζει με την παρατήρηση ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που πέθαναν ή βρίσκονταν στη ΜΕΘ είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με εκείνους που πήραν εξιτήριο ή είχαν ήπιο περιστατικό. “Το εύρημά μας παρέχει μια γενετική εξήγηση για τη μεγαλύτερη σοβαρότητα της νόσου για τα άτομα με υψηλότερα τριγλυκερίδια και υποστηρίζει τη χρήση λιπιδολυτικών φαρμάκων όπως οι στατίνες και οι φιμπράτες κατά της σοβαρής νόσου COVID-19”. Το μέλος της ερευνητικής ομάδας, υποψήφιος διδάκτορας Hamzeh Mesrian Tanha, δήλωσε ότι χρησιμοποίησαν δεδομένα από μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) για να αναζητήσουν κοινές γενετικές επιρροές μεταξύ της σοβαρού COVID-19 και των αναλυτών αίματος σε επίπεδο γονιδιώματος, γονιδίου και διαφορών σε μία μόνο βάση του DNA.

Οι μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος (GWAS) επιτρέπουν τον έλεγχο του γονιδιώματος πολλών χιλιάδων ανθρώπων για την αναζήτηση συσχετίσεων μεταξύ εκατομμυρίων γενετικών παραλλαγών και διαφόρων ασθενειών, με στόχο τον εντοπισμό γενετικών παραγόντων που διέπουν τις παθήσεις. “Οι αναλύσεις μας συνέδεσαν γενετικά τα επίπεδα αίματος 71 αναλυτών με τη σοβαρή COVID-19 σε τουλάχιστον ένα από τα τρία επίπεδα έρευνας, υποδηλώνοντας κοινούς βιολογικούς μηχανισμούς ή αιτιώδεις σχέσεις”, δήλωσε ο κ. Tanha. “Από αυτούς τους 71 αναλυτές, βρήκαμε έξι που έδειξαν ενδείξεις κοινής επιρροής με τη σοβαρή COVID-19 και στα τρία επίπεδα, ενώ μεταξύ αυτών μόνο τα τριγλυκερίδια έδειξαν αιτιώδη συνάφεια”. Ο κ. Tanha δήλωσε ότι σε μια πρόσφατη μελέτη ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο και έλαβαν θεραπεία με στατίνες είχαν λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με μια ομάδα ασθενών που δεν έλαβαν αυτή τη θεραπεία. “Ωστόσο, οι αναδρομικές μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την προστατευτική επίδραση της προηγούμενης χρήσης στατινών. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από την παρουσία άλλων ιατρικών καταστάσεων στους χρήστες στατίνης. “Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά μας παρέχουν σημαντική σαφήνεια και υποστηρίζουν τη στοχευμένη μείωση των τριγλυκεριδίων για την πρόληψη της σοβαρής COVID-19”. Το δημοσίευμα “Κοινές γενετικές επιρροές μεταξύ των επιπέδων αναλύσεων στο αίμα και του κινδύνου σοβαρής COVID-19” δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Ανίχνευση SARS-CoV-2 σε 30 λεπτά με τη χρήση γονιδιακού ψαλιδιού

Ερευνητές μπορεί να έχουν βρει έναν νέο βιοδείκτη για την οξεία COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon