Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια λάθη για την ασφάλεια των τροφίμων να αποφύγετε;

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια λάθη για την ασφάλεια των τροφίμων να αποφύγετε;

Ασφάλεια τροφίμων: Περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο βιώνουν τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης και σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν τους πάσχοντες στο νοσοκομείο ή ακόμη χειρότερα. 



Κάθε χρόνο, 128.000 άνθρωποι νοσηλεύονται και 3.000 πεθαίνουν από τροφιμογενείς ασθένειες, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια. Περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο βιώνουν τα συμπτώματα της τροφικής ασθένειας ή της τροφικής δηλητηρίασης και σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν τους πάσχοντες στο νοσοκομείο ή ακόμη χειρότερα. Η τροφιμογενής ασθένεια εμφανίζεται συνήθως όταν οι άνθρωποι τρώνε τροφές που έχουν μολυνθεί λόγω μη ασφαλούς χειρισμού.


Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά από τα σφάλματα ασφάλειας των τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε.

  • Ακόμα κι αν κάποιος έπλυνε τα χέρια του, τα προϊόντα και τα σκεύη του πριν το μαγείρεμα, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες παντοπωλείου. Οι ερευνητές βρήκαν άψητους χυμούς κρέατος στο 41% των σακουλών παντοπωλείου, επομένως το να μην πλύνετε τη σακούλα μπορεί να μεταδώσει βακτήρια στο άλλο φαγητό πριν ακόμη φύγει από το κατάστημα.
  • Απολυμάνετε τον πάγκο της κουζίνας. Η λιστέρια μπορεί να παραμείνει στους πάγκους της κουζίνας για έως και έξι ημέρες και το σκούπισμα των πάγκων δεν θα απαλλαγεί από τα βακτήρια. Οι άνθρωποι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα απολυμαντικό σπρέι και να το αφήσουν να καθίσει αρκετά για να σκοτώσει τα μικρόβια.

  • Το πού βάζετε ωμό κρέας στο ψυγείο σας μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόβλημα. Ο Joe Kivett, συγγραφέας του «The Food Safety Book», είπε, «Έχετε αυτή τη συσκευασία με κοτόπουλο, και ας υποθέσουμε ότι το βάλατε στο επάνω ράφι και αρχίζει να διαρρέει και τώρα έχει διαρρεύσει στο συρτάρι των προϊόντων σας» εξαπλώνοντας βακτήρια στα φρούτα και τα λαχανικά. Αντίθετα, τυλίξτε το κρέας σε μια πρόσθετη πλαστική σακούλα και στη συνέχεια φυλάξτε το στο κάτω μέρος του ψυγείου.
  • Μην αφήνετε ποτέ το φαγητό έξω για πολύ. «Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη για περισσότερες από δύο ώρες. Η επικίνδυνη ζώνη είναι οι θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 140 βαθμών», είπε ο Kivett.
  • Ένα ακόμη λάθος για την ασφάλεια των τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε: να μην πλένετε φρούτα και λαχανικά με μη βρώσιμες φλούδες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ βρήκε λιστέρια στο δέρμα του 17% των αβοκάντο που δοκίμασε, η οποία μπορεί να μεταφερθεί στον εδώδιμο πολτό του αβοκάντο όταν κόβεται ή ξεφλουδίζει. Επομένως, θα ήταν καλή ιδέα να πλύνετε τις φλούδες προϊόντων όπως το αβοκάντο, τα καρπούζια και οι ανανάδες πριν τα καταναλώσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή όχι;

Ορατά και μη οράτα λίπη στην καθημερινή διατροφή

Γιατί είμαστε πιο επιρρεπείς σε μυκητιάσεις κατά τις υγρές περιόδους;

Το μέγεθος γραμματοσειράς ωθεί τους πελάτες σε πιο υγιεινές τροφές

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Διαδικτυακή σύνδεση: Συμβάλλει στην ευημερία των ηλικιωμένων και στην υγεία τους

Διαδικτυακή σύνδεση: Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του διαδικτύου στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια μελέτη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ατόμων άνω των 50 ετών.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την εργασιακή μνήμη

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές έχουν γενικά πολύ καλύτερη εργασιακή μνήμη σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν καθιστική ζωή.

Close Icon