Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ασφάλεια τροφίμων: Ισχύει πράγματι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

Ασφάλεια τροφίμων: Ισχύει πράγματι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

Ασφάλεια τροφίμων: Έχει επιστημονική υπόσταση ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων για το φαγητό που κατά λάθος αγγίζει το έδαφος;


Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι ένας ευρέως αποδεκτός «εμπειρικός κανόνας» στη λαϊκή κουλτούρα, μια φαινομενικά ακίνδυνη πεποίθηση ότι το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα είναι ασφαλές να καταναλωθεί αν το σηκώσουμε μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα. Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική αλήθεια σε αυτόν τον ισχυρισμό ή είναι απλώς ένας ακόμη αστικός μύθος; Αυτό το άρθρο διερευνά τα γεγονότα και τα λάθη του κανόνα των πέντε δευτερολέπτων από επιστημονική άποψη.

Ο κόσμος κάτω από τα πόδια μας: Κατανόηση των μικροοργανισμών

Η αρχή του κανόνα των πέντε δευτερολέπτων είναι ότι τα μικρόβια χρειάζονται συγκεκριμένο χρόνο για να μεταφερθούν από το πάτωμα στο φαγητό. Για να καταλάβουμε αν αυτό είναι δυνατό, πρέπει να εξετάσουμε τον κόσμο των μικροοργανισμών που υπάρχουν σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένων των δαπέδων της κουζίνας μας. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, που περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς και μύκητες, μπορούν ενδεχομένως να μολύνουν το φαγητό μας κατά την επαφή.

Η ταχύτητα έχει σημασία: αλλά όχι με τον τρόπο που σκέφτεστε

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση που υποστηρίζεται από τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων, η μεταφορά βακτηρίων μπορεί να συμβεί σχεδόν ακαριαία κατά την επαφή. Μια μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή Donald Schaffner στο Πανεπιστήμιο Rutgers αποκάλυψε ότι η μόλυνση θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, καταρρίπτοντας την ιδέα ότι η ταχύτητα είναι με το μέρος μας όταν πρόκειται για φαγητό που πέφτει.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν: υγρασία, επιφάνεια και χρόνος επαφής

Η μελέτη του Schaffner αποκάλυψε επίσης τρεις σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορά βακτηρίων: την υγρασία, την επιφάνεια και τον χρόνο επαφής. Τα υγρά τρόφιμα προσελκύουν περισσότερα βακτήρια από τα ξηρά τρόφιμα, οι τραχιές επιφάνειες φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια από τις λείες και ενώ η άμεση μόλυνση είναι δεδομένη, η ποσότητα των βακτηρίων που μεταφέρονται αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά όχι στο σημείο των πέντε δευτερολέπτων.

Το είδος του δαπέδου έχει σημασία

Είναι ενδιαφέρον ότι ο τύπος του δαπέδου παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο. Τα χαλιά, για παράδειγμα, βρέθηκαν να είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν βακτήρια σε σύγκριση με τα δάπεδα με πλακάκια ή ξύλινα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη δομή των ινών του χαλιού, που μπορεί να παγιδεύσει βακτήρια και να εμποδίσει τη μεταφορά τους στο φαγητό.

Κίνδυνος εναντίον πραγματικότητας: Είναι στοίχημα η κατανάλωση φαγητού;

Το πραγματικό ερώτημα είναι, ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος από την κατανάλωση τροφής που έχει πέσει στο πάτωμα; Ενώ ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι επιστημονικά άκυρος, είναι επίσης αλήθεια ότι δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή και ότι το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κίνδυνος καθορίζεται από τον τύπο των βακτηρίων στο πάτωμα και από το κατά πόσο είναι παθογόνα (προκαλώντας ασθένειες).

Τούτου λεχθέντος, τα επιβλαβή βακτήρια όπως η Salmonella ή το E. coli χρειάζονται μόνο μικρούς αριθμούς για να προκαλέσουν ασθένεια και θα μπορούσαν να υπάρχουν στους ορόφους σας, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία ή σε τοποθεσίες κοντά σε κάδο απορριμμάτων ή σε εξωτερικούς χώρους.

Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων – Ένας επικίνδυνος μύθος;

Τελικά, ενώ ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι ένα αγαπημένο κομμάτι της λαογραφίας των τροφίμων, αποτυγχάνει υπό επιστημονικό έλεγχο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φαγητού που πέφτει στο πάτωμα ενέχει πάντα κάποιο κίνδυνο, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα μαζεύεται. Η καλύτερη πολιτική για το φαγητό που πέφτει είναι ίσως η πιο απλή: σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το έξω. Εξάλλου, είναι καλύτερο να σπαταλήσετε λίγο φαγητό παρά να διακινδυνεύσετε μια τροφιμογενή ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

20 σοκαριστικά στοιχεία για την προσωπική μας υγιεινή

Υψηλά επίπεδα τοξικών χημικών σε αθλητικά σουτιέν, μπλουζάκια και κολάν

Οι Air fryers αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

Η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα δεν σχετίζεται με ασθένειες από χαλασμένες τροφές, λένε οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πιο συχνές παρανοήσεις για τον καρκίνο προστάτη

Καρκίνος προστάτη: Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στους άνδρες, αλλά γύρω από αυτόν υπάρχουν πολλοί μύθοι που μπορούν να δημιουργήσουν παραπληροφόρηση και ανησυχία.

Τι σημαίνει ο πονοκέφαλος στους κροτάφους;

Πονοκέφαλος στους κροτάφους: Ο πονοκέφαλος γύρω από τους κροτάφους είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση. Οι αιτίες αυτού του τύπου πονοκέφαλου ποικίλλουν, και είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα

Πώς να μην νιώθετε πως χάνετε τον έλεγχο

Άγχος: Η αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτική και απογοητευτική. Όταν τα πράγματα φαίνονται να ξεφεύγουν από τα χέρια μας, το άγχος αυξάνεται, και η αίσθηση αδυναμίας εντείνεται. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι

Μπορεί ο παιδικός θυμός να είναι ένδειξη ευφυΐας;

Παιδικός θυμός: Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που όλοι μας βιώνουμε, και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο, αν και συχνά τον συνδέουμε με αρνητικές καταστάσεις, μελέτες δείχνουν ότι ο θυμός

Γιατί οι έφηβοι είναι τόσο θυμωμένοι

Εφηβεία οργή: Οι έφηβοι συχνά βιώνουν ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα και στο μυαλό τους, καθώς και λόγω των κοινωνικών και οικογενειακών πιέσεων.

Close Icon