Η ινσουλίνη είναι μια πρωτεΐνη σημαντική για τον ανθρώπινο μεταβολισμό και τα ελαττώματα στην παραγωγή ή τη λειτουργία της ινσουλίνης σχετίζονται με τον διαβήτη.
Οι επιστήμονες της Texas A&M AgriLife Research ανακάλυψαν μια εκπληκτική σχέση μεταξύ ορισμένων λιπαρών οξέων και ινσουλίνης όταν αναμειγνύονται σε διάλυμα. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο ACS Chemical Neuroscience, έδειξε ότι η παρουσία λιπών οδήγησε την ινσουλίνη να συσσωρευτεί και να σχηματίσει τοξικά συσσωματώματα. Αυτά τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα διατροφικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη των κυττάρων και τις δομές της μεμβράνης.
Πιστεύεται επίσης ότι παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας, καθώς και μείωση της φλεγμονής και των επιπέδων ανθυγιεινής χοληστερόλης. Εξαιτίας αυτών των πλεονεκτημάτων, οι τροφές πλούσιες σε αυτά τα λιπαρά οξέα αποτελούν συχνά διατροφικές επιλογές. Πολλά από αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να ληφθούν ακόμη και ως συμπληρώματα. Είναι εύκολο να βρείτε συμπληρώματα λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, όπως δοκοσαεξανοϊκό οξύ, DHA και αραχιδονικό οξύ, ARA, καθώς και ιχθυέλαιο.
«Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι αυτά τα λίπη είναι καλά ή υγιή και, για πολλούς ανθρώπους, είναι», είπε ο Ντμίτρι Κουρούσκι, Ph.D., καθηγητής του Texas A&M. “Ωστόσο, ανακαλύψαμε ότι αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν να κάνουν ένα πολύ απροσδόκητο πράγμα όταν αλληλεπιδρούν με την ινσουλίνη. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για ένα ή δύο από αυτά τα λιπαρά οξέα, αλλά για μια μεγάλη ομάδα από αυτά.”
Αλληλεπίδραση ινσουλίνης με λιπαρά οξέα
Η ινσουλίνη είναι μια πρωτεΐνη σημαντική για τον ανθρώπινο μεταβολισμό και τα ελαττώματα στην παραγωγή ή τη λειτουργία της ινσουλίνης σχετίζονται με τον διαβήτη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα λιπαρά οξέα επιταχύνουν τη συσσώρευση της ινσουλίνης. Αυτό είναι ένα πιθανό πρόβλημα επειδή η συσσώρευση ή η συσσώρευση διαφόρων πρωτεϊνών στο σώμα συνδέεται με μια σειρά ασθενειών και διαταραχών.
Η μελέτη ανέλυσε την επίδραση 10 διαφορετικών λιπαρών οξέων στη συσσώρευση ινσουλίνης και διαπίστωσαν ότι όλα τα λιπαρά οξέα επιτάχυναν σημαντικά τη συσσώρευση. Επιπλέον, η ομάδα παρατήρησε την επίδραση των συσσωματωμάτων ινσουλίνης σε εγκεφαλικά κύτταρα ζωικού μοντέλου. Τα συσσωματώματα ινσουλίνης που σχηματίστηκαν παρουσία των μελετηθέντων λιπαρών οξέων ήταν πιο τοξικά από τα συσσωματώματα ινσουλίνης που σχηματίστηκαν σε ένα διάλυμα χωρίς λίπος.
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ινσουλίνη γίνεται πολύ άκαμπτη στη συνολική μορφή», είπε ο Κουρούσκι. Τα συμπλέγματα ινσουλίνης έχουν σχήμα ράβδου, εξήγησε, που εισέρχονται στα κύτταρα και προκαλούν μεγάλη ζημιά επειδή είναι τόσο άκαμπτα. «Είναι σαν τα κύτταρα να τρώνε σιδερένια καρφιά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube