Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αποξηραμένα φρούτα: Ποια αξίζει να προσθέσουμε στη διατροφή μας;

Αποξηραμένα φρούτα: Ποια αξίζει να προσθέσουμε στη διατροφή μας;

Αποξηραμένα φρούτα: Τα φρούτα έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και με όσα έχουν αποξηραθεί. Πολλά αποξηραμένα φρούτα υπάρχουν που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας. Δείτε ποια 6 αξίζει να τρώτε.



Τα αποξηραμένα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή γλυκού σνακ, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα υγιεινή καθώς δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και ταυτόχρονα είναι και θρεπτική. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω μεθόδων αποξήρανσης για να αφαιρέσουν το νερό. Το φρούτο συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφήνοντας ουσιαστικά μια μαγική μικρή θρεπτική μπουκιά.


 

Πλεονεκτήματα αποξηραμένων φρούτων

  • Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φρέσκα φρούτα.
  • Είναι ιδανικά για μεγάλες εκδρομές και ταξίδια όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ψυγείο.
  • Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών στοιχείων όπως και τα φρέσκα φρούτα.
  • Σε σχέση με το βάρος, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν σχεδόν 3.5 φορές τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα των φρέσκων φρούτων.

6 πολύτιμα αποξηραμένα φρούτα

  • Δαμάσκηνο

Εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) και βιταμίνη Κ. Είναι ιδιαιτέρως γνωστά για τη φυσική καθαρτική τους ιδιότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και ενός σακχάρου, της σορβιτόλης. Επομένως, το αποξηραμένο δαμάσκηνο έχει αποδειχτεί ότι ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα και αντιμετωπίζει δραστικά τη δυσκοιλιότητα.

  • Χουρμάς

Οι χουρμάδες είναι εξαιρετικά γλυκοί. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και άλλων φυτικών ουσιών. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών, συνεισφέροντας σε μειωμένη οξειδωτική βλάβη στο σώμα. Επίσης, διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

  • Σταφίδες

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος αποξηραμένου φρούτου. Μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και έτσι αποδεδειγμένα περιορίζουν την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το ενδιαφέρον με τις σταφίδες είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα.

  • Βερίκοκο

Τα βερίκοκα παρέχουν το 47% της ημερήσιας μας ανάγκης σε βιταμίνη Α και αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Ε και χαλκού. Η βιταμίνη Ε, όπως όλες οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α και C), είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

  • Σύκο

Το σύκο είναι ιδιαίτερο αποξηραμένο φρούτο, διότι δεν χάνει καθόλου μέρος της διατροφικής του αξίας όση επεξεργασία και να υποστεί κατά την αποξήρανση. Διαθέτουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Πρόκειται για το πιο διάσημο ελληνικό αποξηραμένο φρούτο, καθώς θεωρείται υπερτροφή.

  • Παπάγια

Αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, βοηθά την πέψη και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των καλών λιπαρών από τον οργανισμό μας.

Δείτε στο video που ακολουθεί γιατί τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα υγιεινό σνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βρώμη διατροφική αξία: Ποια λάθη μπορούμε να αποφύγουμε

Οταν τα αποξηραμένα φρούτα παχαίνουν

Τα φρούτα μας παχαίνουν ή όχι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon