Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αποξηραμένα φρούτα: Ποια αξίζει να προσθέσουμε στη διατροφή μας;

Αποξηραμένα φρούτα: Ποια αξίζει να προσθέσουμε στη διατροφή μας;

Αποξηραμένα φρούτα: Τα φρούτα έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και με όσα έχουν αποξηραθεί. Πολλά αποξηραμένα φρούτα υπάρχουν που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας. Δείτε ποια 6 αξίζει να τρώτε.


Τα αποξηραμένα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή γλυκού σνακ, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα υγιεινή καθώς δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και ταυτόχρονα είναι και θρεπτική. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω μεθόδων αποξήρανσης για να αφαιρέσουν το νερό. Το φρούτο συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφήνοντας ουσιαστικά μια μαγική μικρή θρεπτική μπουκιά.

 

Πλεονεκτήματα αποξηραμένων φρούτων

  • Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φρέσκα φρούτα.
  • Είναι ιδανικά για μεγάλες εκδρομές και ταξίδια όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ψυγείο.
  • Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών στοιχείων όπως και τα φρέσκα φρούτα.
  • Σε σχέση με το βάρος, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν σχεδόν 3.5 φορές τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα των φρέσκων φρούτων.

6 πολύτιμα αποξηραμένα φρούτα

  • Δαμάσκηνο

Εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) και βιταμίνη Κ. Είναι ιδιαιτέρως γνωστά για τη φυσική καθαρτική τους ιδιότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και ενός σακχάρου, της σορβιτόλης. Επομένως, το αποξηραμένο δαμάσκηνο έχει αποδειχτεί ότι ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα και αντιμετωπίζει δραστικά τη δυσκοιλιότητα.

  • Χουρμάς

Οι χουρμάδες είναι εξαιρετικά γλυκοί. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και άλλων φυτικών ουσιών. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών, συνεισφέροντας σε μειωμένη οξειδωτική βλάβη στο σώμα. Επίσης, διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

  • Σταφίδες

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος αποξηραμένου φρούτου. Μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και έτσι αποδεδειγμένα περιορίζουν την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το ενδιαφέρον με τις σταφίδες είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα.

  • Βερίκοκο

Τα βερίκοκα παρέχουν το 47% της ημερήσιας μας ανάγκης σε βιταμίνη Α και αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Ε και χαλκού. Η βιταμίνη Ε, όπως όλες οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α και C), είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

  • Σύκο

Το σύκο είναι ιδιαίτερο αποξηραμένο φρούτο, διότι δεν χάνει καθόλου μέρος της διατροφικής του αξίας όση επεξεργασία και να υποστεί κατά την αποξήρανση. Διαθέτουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Πρόκειται για το πιο διάσημο ελληνικό αποξηραμένο φρούτο, καθώς θεωρείται υπερτροφή.

  • Παπάγια

Αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, βοηθά την πέψη και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των καλών λιπαρών από τον οργανισμό μας.

Δείτε στο video που ακολουθεί γιατί τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα υγιεινό σνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βρώμη διατροφική αξία: Ποια λάθη μπορούμε να αποφύγουμε

Οταν τα αποξηραμένα φρούτα παχαίνουν

Τα φρούτα μας παχαίνουν ή όχι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η δίαιτα με ωμό κρέας;

Raw meat diet: Η δίαιτα με ωμό κρέας είναι μια ακραία μορφή διατροφικής επιλογής που βασίζεται στην ιδέα της επιστροφής στη φυσική διατροφή των πρώιμων ανθρώπων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την υγεία είναι σημαντικοί και δεν πρέπει να υποτιμώνται.

Η δύναμη των φυτικών πρωτεϊνών

Φυτικές πρωτεΐνες: Επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημασία αυτής της διατροφικής επιλογής, όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών.

Τάσεις διατροφής 2025 - Τι να περιμένουμε;

Τάσεις διατροφής 2025: Είτε πρόκειται για φυτικές πρωτεΐνες, διατροφή με βάση το DNA, είτε για νέες υπερτροφές, το μέλλον της διατροφής φαίνεται συναρπαστικό και πολλά υποσχόμενο.

Όργανα διατροφή: Τα τρόφιμα που μοιάζουν με τα όργανα που υποστηρίζουν

Όργανα διατροφή: Η σύνδεση μεταξύ της μορφής των τροφίμων και των οργάνων που υποστηρίζουν δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Η φύση φαίνεται να μας παρέχει έναν πολύτιμο οδηγό για το πώς να διατηρήσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής μας.

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Close Icon