Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Η χημική επιμόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής από τον αγρό και τις καλλιέργειες, μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος.


Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων μας, μπορούν να χωριστούν γενικά σε τρεις κατηγορίες: τους βιολογικούς, τους χημικούς και τους φυσικούς. Και για τις τρεις κατηγορίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι παρενέργειες, από  μολυσμένα τρόφιμα, είναι καταλυτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να αποβούν μοιραίες.  Ειδικότερα:

Βιολογικοί κίνδυνοι

Μικρόβια

Τα μικρόβια, και ιδιαίτερα τα παθογόνα, ασκούν επίδραση, είτε άμεσα είτε έμμεσα στους ανθρώπους. Η άμεση επίδραση προέρχεται από τη μόλυνση ή την εισβολή στους κυτταρικούς ιστούς και προκαλείται από τον ίδιο τον μικροοργανισμό π.χ. βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα.

Ιοί                   

Η γαστρεντερίτιδα, που προέρχεται από ιούς, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και συχνά ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τις γαστρεντερίτιδες βακτηριακής προέλευσης. Τα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα οστρακόδερμα φέρονται σαν κύρια πηγή των ιών και ιδιαίτερα όταν τα νερά από τα οποία αλιεύονται είναι βρώμικα και μολυσμένα. Παρ’ όλα αυτά, λίγα είναι γνωστά για την παρουσία των ιών στα τρόφιμα σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε για τα βακτήρια και τους μύκητες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί είναι παρασιτικοί οργανισμοί, δεν αναπτύσσονται στα συνήθη καλλιεργητικά υποστρώματα (το τρόφιμο είναι απλά ο φορέας), είναι πολύ μικροί οργανισμοί και δύσκολο να ανιχνευθούν. Οι ιοί βρίσκονται στον άνθρωπο, στα ζώα, στα κόπρανα, στα μολυσμένα νερά και στα οστρακόδερμα. Μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σωματικά υγρά.

Παράσιτα

Επίσης, υπάρχουν και τα παράσιτα, οι προνύμφες παρασίτων μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης επιμολυσμένου χοιρινού, βοδινού, ψαριών. Παραδείγματα αποτελούν τα είδη Taenia saginata, Trichinella spiralis και Clonorchis Sinensis. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των παρασίτων είναι η θέρμανση (> 75˚ C) και η κατάψυξη (-18˚ C).

Χημικοί κίνδυνοι

Η χημική επιμόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής από τον αγρό και τις καλλιέργειες, μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος. Η επίδραση της χημικής μόλυνσης στον καταναλωτή μπορεί να είναι μακροχρόνια (chronic) όπως κάποια καρκινογόνα που μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό για χρόνια ή μπορεί να είναι άμεση (acute), όπως τα αλλεργιογόνα . Ειδικότερα στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Φυτοφάρμακα

Στη γεωργία, τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της παραγωγής για την προστασία της σοδειάς και την αύξηση της απόδοσης και μετά το θέρος χρησιμοποιούνται ξανά για την προστασία της σοδειάς στην αποθήκευση. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλα τα φυτοφάρμακα ασφαλή για χρήση στα τρόφιμα, ενώ και αυτά που είναι ασφαλή, μπορεί να αφήσουν υπολείμματα που μπορεί να είναι τοξικά σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Αλλεργιογόνα

Κάποια συστατικά των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους καταναλωτές. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι ήπιας μορφής και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο, ανάλογα με τη δόση και την ευαισθησία των καταναλωτών στα συγκεκριμένα συστατικά. Παραδείγματα αλλεργιογόνων αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα αυγά και η γλουτένη των δημητριακών. Ο μοναδικός τρόπος ελέγχου των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, είναι η αποτελεσματική και ακριβής επισήμανση στις συσκευασίες. Η επισήμανση πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να ενημερώνει για τα συστατικά, τονίζοντας όμως και την πιθανότητα ύπαρξης άλλων αλλεργιογόνων παραγόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προσωρινή πολιτική συμφωνία Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια Ευρώπη χωρίς υδράργυρο

Πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Πώς η τεχνολογία υγείας βοηθά τους πονοκεφάλους;

Κατασκευασμένος χόνδρος αλλάζει τα δεδομένα για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η κορτιζόλη την υγεία των γυναικών;

Κορτιζόλη Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια και έχει ζωτική σημασία για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αντίδραση στο άγχος, η ρύθμιση του μεταβολισμού και η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθιστική Ζωή: Συνδέεται με την κατάθλιψη περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Καθιστική Ζωή: Η καθιστική ζωή, ή αλλιώς ο καθιστικός τρόπος ζωής, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη πολλών ψυχικών και σωματικών προβλημάτων, με την κατάθλιψη να είναι ένα από τα πιο συχνά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Πώς οι πρωτοχρονιάτικοι στόχοι επηρεάζουν την ψυχολογία μας 

Όταν οι άνθρωποι θέτουν συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους για τη νέα χρονιά, όπως η απώλεια βάρους ή η βελτίωση των οικονομικών τους, νιώθουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τη ζωή τους προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτή η αίσθηση του ελέγχου μπορεί να προσφέρει ψυχολογική ευημερία και να μειώσει το άγχος.

Κοινωνική πίεση: Επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη

Κοινωνική πίεση: Μια αυξανόμενη βάση ερευνών αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθεια να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Σεξουαλική ζωή: Πώς να τη διατηρήσετε υγιή κατά την εμμηνόπαυση και ανδρόπαυση

Σεξουαλική ζωή: Η εμμηνόπαυση και η ανδρόπαυση είναι φυσικές φάσεις στη ζωή που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των μεγαλύτερων ηλικιών, οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στην επιθυμία, την απόδοση και τη συνολική ευημερία.

Close Icon