Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Η χημική επιμόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής από τον αγρό και τις καλλιέργειες, μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος.


Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων μας, μπορούν να χωριστούν γενικά σε τρεις κατηγορίες: τους βιολογικούς, τους χημικούς και τους φυσικούς. Και για τις τρεις κατηγορίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι παρενέργειες, από  μολυσμένα τρόφιμα, είναι καταλυτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να αποβούν μοιραίες.  Ειδικότερα:

Βιολογικοί κίνδυνοι

Μικρόβια

Τα μικρόβια, και ιδιαίτερα τα παθογόνα, ασκούν επίδραση, είτε άμεσα είτε έμμεσα στους ανθρώπους. Η άμεση επίδραση προέρχεται από τη μόλυνση ή την εισβολή στους κυτταρικούς ιστούς και προκαλείται από τον ίδιο τον μικροοργανισμό π.χ. βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα.

Ιοί                   

Η γαστρεντερίτιδα, που προέρχεται από ιούς, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και συχνά ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τις γαστρεντερίτιδες βακτηριακής προέλευσης. Τα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα οστρακόδερμα φέρονται σαν κύρια πηγή των ιών και ιδιαίτερα όταν τα νερά από τα οποία αλιεύονται είναι βρώμικα και μολυσμένα. Παρ’ όλα αυτά, λίγα είναι γνωστά για την παρουσία των ιών στα τρόφιμα σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε για τα βακτήρια και τους μύκητες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί είναι παρασιτικοί οργανισμοί, δεν αναπτύσσονται στα συνήθη καλλιεργητικά υποστρώματα (το τρόφιμο είναι απλά ο φορέας), είναι πολύ μικροί οργανισμοί και δύσκολο να ανιχνευθούν. Οι ιοί βρίσκονται στον άνθρωπο, στα ζώα, στα κόπρανα, στα μολυσμένα νερά και στα οστρακόδερμα. Μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σωματικά υγρά.

Παράσιτα

Επίσης, υπάρχουν και τα παράσιτα, οι προνύμφες παρασίτων μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης επιμολυσμένου χοιρινού, βοδινού, ψαριών. Παραδείγματα αποτελούν τα είδη Taenia saginata, Trichinella spiralis και Clonorchis Sinensis. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των παρασίτων είναι η θέρμανση (> 75˚ C) και η κατάψυξη (-18˚ C).

Χημικοί κίνδυνοι

Η χημική επιμόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής από τον αγρό και τις καλλιέργειες, μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος. Η επίδραση της χημικής μόλυνσης στον καταναλωτή μπορεί να είναι μακροχρόνια (chronic) όπως κάποια καρκινογόνα που μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό για χρόνια ή μπορεί να είναι άμεση (acute), όπως τα αλλεργιογόνα . Ειδικότερα στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Φυτοφάρμακα

Στη γεωργία, τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της παραγωγής για την προστασία της σοδειάς και την αύξηση της απόδοσης και μετά το θέρος χρησιμοποιούνται ξανά για την προστασία της σοδειάς στην αποθήκευση. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλα τα φυτοφάρμακα ασφαλή για χρήση στα τρόφιμα, ενώ και αυτά που είναι ασφαλή, μπορεί να αφήσουν υπολείμματα που μπορεί να είναι τοξικά σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Αλλεργιογόνα

Κάποια συστατικά των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους καταναλωτές. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι ήπιας μορφής και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο, ανάλογα με τη δόση και την ευαισθησία των καταναλωτών στα συγκεκριμένα συστατικά. Παραδείγματα αλλεργιογόνων αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα αυγά και η γλουτένη των δημητριακών. Ο μοναδικός τρόπος ελέγχου των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, είναι η αποτελεσματική και ακριβής επισήμανση στις συσκευασίες. Η επισήμανση πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να ενημερώνει για τα συστατικά, τονίζοντας όμως και την πιθανότητα ύπαρξης άλλων αλλεργιογόνων παραγόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προσωρινή πολιτική συμφωνία Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια Ευρώπη χωρίς υδράργυρο

Πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Πώς η τεχνολογία υγείας βοηθά τους πονοκεφάλους;

Κατασκευασμένος χόνδρος αλλάζει τα δεδομένα για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η φροντίδα σκύλου η καθημερινή άσκηση που προστατεύει τους ηλικιωμένους από πτώσεις

Φροντίδα σκύλου: Η τακτική βόλτα με σκύλο έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα στη βελτίωση της κινητικότητας και στη μείωση του κινδύνου πτώσεων.

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Είναι τα αγγούρια ένας δροσιστικός σύμμαχος για υγεία και ομορφιά;

Αγγούρια: Τα αγγούρια είναι ένα δροσιστικό τρόφιμο με χαμηλές θερμίδες και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Παρόλο που δεν αποτελούν την κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών, η ευελιξία και οι ενυδατικές τους ιδιότητες τα καθιστούν πολύτιμα σε μια υγιεινή διατροφή. 

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Πώς η σωστή υγιεινή επηρεάζει την υγεία σας και την άνεση στο σεξ την πρώτη φορά

Πρώτη φορά: Η σωστή υγιεινή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων, μειώνει την ενόχληση και προάγει τη γενική ευημερία.

Η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία του εμβρύου;

Αύξηση βάρους: Πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αύξηση βάρους στις πρώιμες φάσεις της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με τη συσσώρευση λίπους στο έμβρυο, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Close Icon