Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Η χημική επιμόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής από τον αγρό και τις καλλιέργειες, μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος.

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων μας, μπορούν να χωριστούν γενικά σε τρεις κατηγορίες: τους βιολογικούς, τους χημικούς και τους φυσικούς. Και για τις τρεις κατηγορίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι παρενέργειες, από  μολυσμένα τρόφιμα, είναι καταλυτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να αποβούν μοιραίες.  Ειδικότερα:

Βιολογικοί κίνδυνοι

Μικρόβια

Τα μικρόβια, και ιδιαίτερα τα παθογόνα, ασκούν επίδραση, είτε άμεσα είτε έμμεσα στους ανθρώπους. Η άμεση επίδραση προέρχεται από τη μόλυνση ή την εισβολή στους κυτταρικούς ιστούς και προκαλείται από τον ίδιο τον μικροοργανισμό π.χ. βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα.

Ιοί                   

Η γαστρεντερίτιδα, που προέρχεται από ιούς, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και συχνά ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τις γαστρεντερίτιδες βακτηριακής προέλευσης. Τα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα οστρακόδερμα φέρονται σαν κύρια πηγή των ιών και ιδιαίτερα όταν τα νερά από τα οποία αλιεύονται είναι βρώμικα και μολυσμένα. Παρ’ όλα αυτά, λίγα είναι γνωστά για την παρουσία των ιών στα τρόφιμα σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε για τα βακτήρια και τους μύκητες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί είναι παρασιτικοί οργανισμοί, δεν αναπτύσσονται στα συνήθη καλλιεργητικά υποστρώματα (το τρόφιμο είναι απλά ο φορέας), είναι πολύ μικροί οργανισμοί και δύσκολο να ανιχνευθούν. Οι ιοί βρίσκονται στον άνθρωπο, στα ζώα, στα κόπρανα, στα μολυσμένα νερά και στα οστρακόδερμα. Μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σωματικά υγρά.

Παράσιτα

Επίσης, υπάρχουν και τα παράσιτα, οι προνύμφες παρασίτων μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης επιμολυσμένου χοιρινού, βοδινού, ψαριών. Παραδείγματα αποτελούν τα είδη Taenia saginata, Trichinella spiralis και Clonorchis Sinensis. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των παρασίτων είναι η θέρμανση (> 75˚ C) και η κατάψυξη (-18˚ C).

Χημικοί κίνδυνοι

Η χημική επιμόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής από τον αγρό και τις καλλιέργειες, μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος. Η επίδραση της χημικής μόλυνσης στον καταναλωτή μπορεί να είναι μακροχρόνια (chronic) όπως κάποια καρκινογόνα που μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό για χρόνια ή μπορεί να είναι άμεση (acute), όπως τα αλλεργιογόνα . Ειδικότερα στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Φυτοφάρμακα

Στη γεωργία, τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της παραγωγής για την προστασία της σοδειάς και την αύξηση της απόδοσης και μετά το θέρος χρησιμοποιούνται ξανά για την προστασία της σοδειάς στην αποθήκευση. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλα τα φυτοφάρμακα ασφαλή για χρήση στα τρόφιμα, ενώ και αυτά που είναι ασφαλή, μπορεί να αφήσουν υπολείμματα που μπορεί να είναι τοξικά σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Αλλεργιογόνα

Κάποια συστατικά των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους καταναλωτές. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι ήπιας μορφής και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο, ανάλογα με τη δόση και την ευαισθησία των καταναλωτών στα συγκεκριμένα συστατικά. Παραδείγματα αλλεργιογόνων αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα αυγά και η γλουτένη των δημητριακών. Ο μοναδικός τρόπος ελέγχου των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, είναι η αποτελεσματική και ακριβής επισήμανση στις συσκευασίες. Η επισήμανση πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να ενημερώνει για τα συστατικά, τονίζοντας όμως και την πιθανότητα ύπαρξης άλλων αλλεργιογόνων παραγόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προσωρινή πολιτική συμφωνία Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια Ευρώπη χωρίς υδράργυρο

Πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Πώς η τεχνολογία υγείας βοηθά τους πονοκεφάλους;

Κατασκευασμένος χόνδρος αλλάζει τα δεδομένα για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η ψυχική ασθένεια που παρουσιάζεται πιο συχνά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες

Άνδρες Ψυχική υγεία: Ορισμένες ψυχικές διαταραχές είναι πιο συχνές στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, γεγονός που προδιαθέτει για διαφορετικές προσεγγίσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία. Μία από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες

Διαδικτυακή γιόγκα: Το μυστικό για ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο

Διαδικτυακή γιόγκα: Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα θεραπευτικά προγράμματα διαδικτυακής γιόγκα μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου στην κάτω πλάτη.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παρανοήσεις που αφορούν την περίοδο;

Έμμηνος ρύση: Η περίοδος είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν οι γυναίκες, αλλά περιβάλλεται από πολλούς μύθους και παρανοήσεις. Αυτοί οι μύθοι μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη και την εμπειρία των γυναικών

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Δίψα: Αξιόπιστος σύμμαχος ή επικίνδυνος αντίπαλος στην αφυδάτωση;

Δίψα: Η δίψα είναι ένα γνωστό φυσιολογικό σήμα που παρακινεί τα άτομα να καταναλώσουν νερό και να αναπληρώσουν τα υγρά τους. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ δίψας και αφυδάτωσης είναι περίπλοκη.

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Close Icon