Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιγήρανση: Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες βοηθούν τις γυναίκες να παραμένουν υγιείς καθώς γερνούν

Αντιγήρανση: Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες βοηθούν τις γυναίκες να παραμένουν υγιείς καθώς γερνούν

Αλλά τα ευρήματα της ομάδας μέχρι στιγμής υποστηρίζουν τη σύσταση ότι οι γυναίκες τρώνε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους με τη μορφή φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, αν και θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν ψάρια και ζωικές πρωτεΐνες για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.


Αντιγήρανση: Οι γυναίκες που καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης, ειδικά πρωτεΐνες από φυτικές πηγές, αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες και είναι πιο πιθανό να είναι πιο υγιείς συνολικά καθώς γερνούν, σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση Jean Mayer USDA (Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging). (HNRCA) στο Πανεπιστήμιο Tufts και δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής (The American Journal of Clinical Nutrition).

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες, οι ερευνητές είδαν σημαντικά λιγότερες καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη, καθώς και μείωση της γνωστικής και ψυχικής υγείας, σε εκείνες που περιλάμβαναν περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, φασόλια, όσπρια και ζυμαρικά, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο. «Η κατανάλωση πρωτεΐνης στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την προώθηση της καλής υγείας στην ενήλικη ζωή», δήλωσε ο Andres Ardisson Korat, επιστήμονας στο Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση HNRCA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Βρήκαμε επίσης ότι η πηγή πρωτεΐνης έχει σημασία. Η λήψη της πλειονότητας της πρωτεΐνης από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, συν μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται να συμβάλλει στην καλή υγεία και στην καλή επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες.” Τα ευρήματα προέκυψαν από τη θεμελιώδη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 38 και 59 ετών το 1984 και κρίθηκε ότι είχαν καλή σωματική και ψυχική υγεία στην αρχή της μελέτης του Ardisson Korat και συνεργατών ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου συγγραφέα Qi Sun του Harvard T.H. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan (Chan School of Public Health) εξέτασε χιλιάδες έρευνες που συλλέγονταν κάθε τέσσερα χρόνια από το 1984 έως το 2016 σχετικά με το πόσο συχνά οι άνθρωποι έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα για να εντοπίσουν τη διατροφική πρωτεΐνη και τις επιπτώσεις της στην υγιή γήρανση. Υπολόγισαν την πρόσληψη πρωτεΐνης πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των φορών που καταναλώθηκε κάθε τρόφιμο με την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων σύνθεσης τροφίμων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αθροίζοντας την ποσότητα πρωτεΐνης σε όλα τα τρόφιμα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις δίαιτες των γυναικών που δεν ανέπτυξαν 11 χρόνιες ασθένειες ή έχασαν μεγάλη σωματική λειτουργία ή ψυχική υγεία, με τις δίαιτες εκείνων που εμφάνισαν. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη, η οποία το 1984 ορίστηκε ως πρωτεΐνη που προέρχεται από ψωμί, λαχανικά, φρούτα, πίτσα, δημητριακά, ψημένα προϊόντα, πουρέ πατάτας, ξηρούς καρπούς, φασόλια, φυστικοβούτυρο και ζυμαρικά, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς στα τελευταία τους χρόνια. Ωστόσο, όσες κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη, όπως βόειο κρέας, κοτόπουλο, γάλα, ψάρι/θαλασσινά και τυρί, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούσαν. «Όσες κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης έτειναν να έχουν περισσότερες χρόνιες ασθένειες και δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη βελτιωμένη σωματική λειτουργία που συνήθως συνδέουμε με την κατανάλωση πρωτεΐνης», δήλωσε ο Ardisson Korat. Η ζωική πρωτεΐνη ήταν συγκρατημένα συνδεδεμένη με λιγότερους σωματικούς περιορισμούς σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά η φυτική πρωτεΐνη είχε ισχυρότερη, πιο σταθερή συσχέτιση σε όλα τα μοντέλα που παρατηρήθηκαν και συνδέθηκε πιο στενά με την υγιή ψυχική υγεία αργότερα στη ζωή. Ειδικά, για τις καρδιακές παθήσεις, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών ήρθε με χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη), αρτηριακή πίεση και ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα, μαζί με αυξημένο αυξητικό παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη, που έχει ανιχνευθεί σε πολλαπλούς καρκίνους.

Οι πρωτεΐνες γάλακτος από μόνες τους (κυρίως γάλα, τυρί, πίτσα, γιαούρτι και παγωτό) δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με καλύτερη κατάσταση υγείας στην ενήλικη ζωή. Η ομάδα αναγνώρισε ότι τα οφέλη της φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να προέρχονται από συστατικά των φυτικών τροφών, αντί της πρωτεΐνης – σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα, τα φυτά περιέχουν υψηλότερη αναλογία διαιτητικών ινών, μικροθρεπτικών συστατικών και ευεργετικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες οι οποίες υπάρχουν στα φυτά και όχι αποκλειστικά πρωτεΐνη. Ο Ardisson Korat είπε επίσης ότι χρειάζονται δεδομένα από άλλες ομάδες, καθώς η Μελέτη Υγείας Νοσοκόμων ερεύνησε κυρίως λευκές γυναίκες που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη. “Τα δεδομένα από τη μελέτη έτειναν να είναι πολύ ομοιογενή όσον αφορά τη δημογραφική και κοινωνικοοικονομική σύνθεση, επομένως θα είναι πολύτιμο να συνεχιστεί μια μελέτη σε κοόρτες που είναι πιο διαφορετικές. Είναι ένας τομέας που εξακολουθεί να εξελίσσεται”, δήλωσε ο Ardisson Korat. Αλλά τα ευρήματα της ομάδας μέχρι στιγμής υποστηρίζουν τη σύσταση ότι οι γυναίκες τρώνε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους με τη μορφή φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, αν και θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν ψάρια και ζωικές πρωτεΐνες για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12. «Η διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών, ιδιαίτερα φυτικών πρωτεϊνών, στη μέση ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη;

Πόσο θαυματουργά είναι 5 αμύγδαλα την ημέρα για την καύση του λίπους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λευχαιμία: Νέα θεραπεία δίνει ελπίδα στους ασθενείς με λευχαιμία

Λευχαιμία: Η λευχαιμία, ένας τύπος καρκίνου του αίματος που επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια, αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Καταπιεσμένος θυμός: 7 Ενδείξεις καταπιεσμένου θυμού

Καταπιεσμένος θυμός: Ο καταπιεσμένος θυμός είναι μια κατάσταση που δεν εκφράζεται ανοιχτά και παραμένει «κρυμμένος» μέσα μας, επηρεάζοντας την ψυχική και σωματική μας υγεία. Αν και είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε θυμό,

Νοσταλγία εγκέφαλος: Ενεργοποιεί αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου

Νοσταλγία εγκέφαλος: Η νοσταλγία δεν είναι απλώς ένα “ταξίδι” στο παρελθόν. Είναι μια σύνθετη συναισθηματική εμπειρία που επηρεάζει τον εγκέφαλο με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο απ’ όσο νομίζουμε. Όταν θυμόμαστε κάτι από τα παλιά

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

5 τρόποι να ερμηνεύσεις την γλώσσα σώματος

Γλώσσα σώματος: Η γλώσσα του σώματος είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας που συχνά λέει περισσότερα από τα λόγια. Η μη λεκτική επικοινωνία μας επιτρέπει να εκφράσουμε συναισθήματα, στάσεις και αντιδράσεις

Υγεία Καρδιάς Παιδιά: Η πλευρά της υγείας των παιδιών που συχνά παραμελούμε

Υγεία Καρδιάς Παιδιά: Όταν σκεφτόμαστε την υγεία της καρδιάς, το μυαλό μας πάει κυρίως στους ενήλικες. Οι βάσεις για μια υγιή καρδιά χτίζονται ήδη από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς μπορούν

Close Icon