Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Συνδέεται με καλύτερη γνωστική υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Συνδέεται με καλύτερη γνωστική υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: «Η διατροφή είναι ένας παράγοντας του τρόπου ζωής που μπορείτε να τροποποιήσετε και μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής, μιας από τις βιολογικές οδούς που συμβάλλει στον κίνδυνο για άνοια και γνωστική εξασθένηση αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Νικόλαος Σκαρμέας, MD, PhD, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.


Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η φλεγμονή στο ανοσοποιητικό τους σύστημα αυξάνεται, καταστρέφοντας τα κύτταρα. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι ή καφέ, είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology®, ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Μπορεί να υπάρχουν κάποια ισχυρά διατροφικά εργαλεία στο σπίτι σας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που θα μπορούσε να συμβάλει στη γήρανση του εγκεφάλου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Νικόλαος Σκαρμέας, MD, PhD, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Η διατροφή είναι ένας παράγοντας του τρόπου ζωής που μπορείτε να τροποποιήσετε και μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής, μιας από τις βιολογικές οδούς που συμβάλλει στον κίνδυνο για άνοια και γνωστική εξασθένηση αργότερα στη ζωή».

Η μελέτη εξέτασε 1.059 άτομα στην Ελλάδα με μέση ηλικία τα 73 που δεν είχαν άνοια. Κάθε άτομο απάντησε σε ένα ερωτηματολόγιο που αναζητούσε πληροφορίες για τις κύριες ομάδες τροφίμων που καταναλώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των δημητριακών, των φρούτων, των λαχανικών, του κρέατος, των ψαριών, των όσπριων, που περιλαμβάνουν φασόλια, φακές και μπιζέλια, πρόσθετα λίπη, αλκοολούχα ποτά, διεγερτικά και γλυκά. Μια πιθανή βαθμολογία διατροφικών φλεγμονωδών μπορεί να κυμαίνεται από -8,87 έως 7,98, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μια πιο φλεγμονώδη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει λιγότερες μερίδες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και τσαγιού ή καφέ.

Ο κ. Σκαρμέας σημειώνει ότι πολλά θρεπτικά συστατικά σε όλα τα τρόφιμα συμβάλλουν στη φλεγμονώδη φύση της διατροφής ενός ατόμου. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ίσες ομάδες: εκείνη με τις χαμηλότερες διατροφικές φλεγμονώδεις βαθμολογίες, τις μέσες βαθμολογίες και τις υψηλότερες βαθμολογίες. Όσοι ανήκαν στην ομάδα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες -1,76, υποδεικνύοντας μια πιο αντιφλεγμονώδη δίαιτα, έτρωγαν κατά μέσο όρο την εβδομάδα 20 μερίδες φρούτων, 19 λαχανικών, τέσσερις μερίδες φασολιών ή άλλων οσπρίων και 11 καφέ ή τσάι ανά εβδομάδα. Όσοι ήταν στην ομάδα με τις υψηλότερες βαθμολογίες, από 0,21 και άνω, υποδεικνύοντας μια πιο φλεγμονώδη διατροφή, έτρωγαν κατά μέσο όρο την εβδομάδα εννέα μερίδες φρούτων, 10 λαχανικών, δύο μερίδες με όσπρια και εννέα μερίδες καφέ ή τσάι. Οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε άτομο για κατά μέσο όρο τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 62 άτομα, ή το 6%, εμφάνισαν άνοια. Τα άτομα που εμφάνισαν άνοια είχαν μέση βαθμολογία -0,06, σε σύγκριση με όσους δεν εμφάνισαν άνοια που είχαν βαθμολογία -0,70.

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στη βαθμολογία των διατροφικών φλεγμονών συσχετίστηκε με 21% αύξηση στον κίνδυνο άνοιας. «Τα αποτελέσματά μας μάς φέρνουν πιο κοντά στον χαρακτηρισμό και τη μέτρηση της φλεγμονώδους φύσης της διατροφής των ανθρώπων», είπε ο κ. Σκαρμέας. «Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία πιο προσαρμοσμένων και ακριβών διατροφικών συστάσεων και άλλων στρατηγικών για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας».

Σημειώνεται ότι η μελέτη συνιστά μελέτη παρατήρησης και όχι κλινική δοκιμή. Συνεπώς, δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής αποτρέπει τη γήρανση του εγκεφάλου και την άνοια, δείχνει μόνο μια συσχέτιση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν τα επίπεδα ύπνου σχετίζονταιμε γνωστικές λειτουργίες σύμφωνα με έρευνα

Η άνοια μπορεί να αποφευχθεί με την τακτική κατανάλωση ψαριών

Όταν η απώλεια νευρικών κυττάρων προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, παρεμποδίζοντας τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα αγγούρια ένας δροσιστικός σύμμαχος για υγεία και ομορφιά;

Αγγούρια: Τα αγγούρια είναι ένα δροσιστικό τρόφιμο με χαμηλές θερμίδες και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Παρόλο που δεν αποτελούν την κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών, η ευελιξία και οι ενυδατικές τους ιδιότητες τα καθιστούν πολύτιμα σε μια υγιεινή διατροφή. 

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Πώς η σωστή υγιεινή επηρεάζει την υγεία σας και την άνεση στο σεξ την πρώτη φορά

Πρώτη φορά: Η σωστή υγιεινή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων, μειώνει την ενόχληση και προάγει τη γενική ευημερία.

Η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία του εμβρύου;

Αύξηση βάρους: Πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αύξηση βάρους στις πρώιμες φάσεις της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με τη συσσώρευση λίπους στο έμβρυο, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Μπορεί η συναισθηματική υποστήριξη να προστατεύσει τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους;

Συναισθηματική υποστήριξη: Αυτή η έρευνα προσφέρει νέες προοπτικές για το πώς τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως η προσωπικότητα και η συναισθηματική ευημερία, επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και την ψυχική υγεία καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Close Icon