Στη σημερινή κοινωνία, η ακατάλληλη διατροφή φαίνεται να είναι παντού. Από τα σπίτια μέχρι τα νοσοκομεία, είναι δύσκολο να αποφύγουμε την πρόκληση των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη ή επεξεργασμένων συστατικών. Αυτές οι ακατάλληλες επιλογές είναι όχι μόνο διαδεδομένες αλλά και συχνά διαφημίζονται επιθετικά, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τα άτομα να κάνουν υγιεινές επιλογές. Ως αποτέλεσμα, η πληθώρα των ανθυγιεινών τροφίμων έχει συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιοπαθειών, προκαλώντας μια σημαντική κρίση δημόσιας υγείας.

Στο σπίτι, η επιρροή των ακατάλληλων τροφίμων είναι συχνά εμφανής στις καθημερινές μας συνήθειες. Τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι εύκολα διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, διαφημίζονται στην τηλεόραση και προωθούνται στο διαδίκτυο. Τα επεξεργασμένα σνακ, τα ζαχαρούχα ποτά και τα γεύματα ταχείας εστίασης προωθούνται ως βολικά, φθηνά και νόστιμα, γεγονός που καθιστά εύκολο για τα άτομα και τις οικογένειες να τα καταναλώνουν. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα τρόφιμα συνδέονται επίσης με την άνεση, την άμεση ενέργεια και την απόλαυση, ενισχύοντας τη γοητεία τους. Οι πολυάσχολες ζωές καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το να προετοιμάσουμε υγιεινά γεύματα, και συχνά καταφεύγουμε σε λιγότερο υγιεινές επιλογές.
Η κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι. Τα νοσοκομεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι χώροι θεραπείας και αποκατάστασης, έχουν γίνει και αυτά καταφύγια ανθυγιεινών τροφίμων. Παρά την αυξανόμενη συνείδηση γύρω από τις διατροφικές ασθένειες, τα νοσοκομεία συχνά σερβίρουν επεξεργασμένα τρόφιμα στις καφετέριες και τα αυτόματα μηχανήματα. Αλυσίδες fast food, ζαχαρούχα ποτά και σνακ είναι συνήθως οι πιο προσβάσιμες και βολικές επιλογές για ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό. Το περιβάλλον των νοσοκομείων, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας, δημιουργεί μια αντίφαση: οι ασθενείς μπορεί να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωσή τους.
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι τόσο διαδεδομένα είναι η επιρροή της βιομηχανίας τροφίμων. Οι εταιρείες που παράγουν επεξεργασμένα τρόφιμα επενδύουν σημαντικά σε διαφήμιση και εμπορική σήμανση για να κάνουν τα προϊόντα τους να φαίνονται ελκυστικά. Τοποθετούν επίσης τα ανθυγιεινά τρόφιμα σε μέρη όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τα αγοράσουν, όπως τα καταστήματα δώρων ή οι αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι συνεχώς διαθέσιμα και οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο συχνά τα καταναλώνουν.
Για πολλούς ανθρώπους, η αλλαγή της συνήθειας της ανθυγιεινής διατροφής απαιτεί περισσότερα από απλή αυτοπειθαρχία. Απαιτεί συστημική αλλαγή στη διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα των τροφίμων. Αυτό σημαίνει την προώθηση πιο υγιεινών επιλογών διατροφής στο σπίτι, στα σχολεία, στα νοσοκομεία και σε άλλους δημόσιους χώρους. Η εκπαίδευση για τη διατροφή, η μείωση της τιμής των υγιεινών τροφίμων και η δημιουργία περιβαλλόντων που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία αντί για την ευκολία, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων.

Συμπερασματικά, η διάδοση των ανθυγιεινών τροφίμων στα σπίτια, τα νοσοκομεία και τους δημόσιους χώρους καθιστά δύσκολο να τα αποφύγουμε και συμβάλλει σημαντικά σε προβλήματα δημόσιας υγείας. Η βελτίωση του περιβάλλοντος των τροφίμων και η ενθάρρυνση υγιεινών επιλογών θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μειωθεί η συχνότητα των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.