Εκτός από τον συγκεκριμένο τύπο διατροφής, καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η παχυσαρκία, οι δραστικές μορφές οξυγόνου, το οξειδωτικό στρες, τα φυτοχημικά και η ομοκυστεΐνη, μεταξύ άλλων παραγόντων, αλληλεπιδρούν με τη νευροφλεγμονή και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία της ΝΑ.
Αλτσχάιμερ: Σε μια λεπτομερή μελέτη με τίτλο “Ο ρόλος της διατροφής στην τροποποίηση του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ: History and Present Understanding” που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, μπορούμε επιτέλους να δούμε ποιες δίαιτες είναι χρήσιμες στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο ρόλος της διατροφής στην τροποποίηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ αναλύεται λεπτομερώς.
Οι δίαιτες που είναι περισσότερο φυτικές, όπως η μεσογειακή δίαιτα και οι παραδοσιακές δίαιτες στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία, φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο, ιδίως σε σύγκριση με τη δυτική διατροφή. Τα ποσοστά της νόσου Αλτσχάιμερ αυξάνονται σε αυτές τις χώρες καθώς κάνουν τη διατροφική μετάβαση στη δυτική διατροφή. Η μελέτη αυτή εντοπίζει παράγοντες κινδύνου άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, κρέατος, ιδίως κόκκινου κρέατος, όπως χάμπουργκερ και μπάρμπεκιου, καθώς και επεξεργασμένων κρεάτων, όπως χοτ ντογκ, και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και εξευγενισμένα δημητριακά. Αυτή η ανασκόπηση μας επιτρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε γιατί ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Για παράδειγμα, το κρέας αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο άνοιας αυξάνοντας τους παράγοντες κινδύνου, όπως η φλεγμονή, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το οξειδωτικό στρες, τα κορεσμένα λιπαρά, τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοποίησης και το οξείδιο της τριμεθυλαμίνης Ν. Η μελέτη αυτή περιγράφει, επίσης, αρκετές τροφές που προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια (όπως τα φασόλια), οι ξηροί καρποί, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά στερούνται των ίδιων των συστατικών που βρίσκονται στα πλήρη φυτικά τρόφιμα και κρατούν μακριά την άνοια, όπως τα αντιφλεγμονώδη συστατικά και τα αντιοξειδωτικά. Η φτώχεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα της νόσου Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ, καθώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας είναι φθηνότερες πηγές ενέργειας από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα πιο θρεπτικά τρόφιμα, προωθώντας έτσι την παχυσαρκία. Το έγγραφο δείχνει επίσης ότι τα ποσοστά της νόσου Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% από τα επίπεδα του 2018 έως το 2038. Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στη σύγκριση των τάσεων της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ με τις τάσεις της νόσου Αλτσχάιμερ. Η σύγκριση αυτή δείχνει μια υστέρηση 20 ετών μεταξύ των ποσοστών παχυσαρκίας και των ποσοστών της νόσου Αλτσχάιμερ. Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ κοντά στην εκτίμηση που δημοσίευσε η Ένωση Alzheimer το 2018, μια εκτίμηση για αύξηση 56%.
Η εκτίμησή μας υποδηλώνει ότι η αυξητική τάση της παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης κρέατος και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, είναι η δύναμη που οδηγεί στην άνοια. Αν και ο προσωπικός μας κίνδυνος για τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να μειωθεί με τη διατροφή, αναμένεται ότι όσοι συνεχίζουν να τρώνε τη δυτική διατροφή θα συνεχίσουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο. “Οι Grant και Blake εξετάζουν και συνθέτουν διεξοδικά τον ρόλο των διατροφικών παραγόντων στη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα στοιχεία από διαφορετικές οπτικές γωνίες υποστηρίζουν ότι μια διατροφή που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και… απενοχοποιεί το κρέας, ιδίως το κόκκινο κρέας, τα κορεσμένα λίπη και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ”, λέει ο Edward Giovannucci, MD, ScD, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. “Η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία συμβάλλουν επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο. Επιπλέον, τα διατροφικά πρότυπα και ο τρόπος ζωής που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον αστερισμό των μηχανισμών που πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του οξειδωτικού στρες, μεταξύ άλλων. Οι Grant και Blake υποστηρίζουν ότι, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών, οι παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής που συνδέονται με τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένους καρκίνους είναι πιθανό να επηρεάζουν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ”. “Οι Grant και Blake παρέχουν μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση σχετικά με τους διαιτητικούς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ (ΝΑ). Εκτός από τον συγκεκριμένο τύπο διατροφής, καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η παχυσαρκία, οι δραστικές μορφές οξυγόνου, το οξειδωτικό στρες, τα φυτοχημικά και η ομοκυστεΐνη, μεταξύ άλλων παραγόντων, αλληλεπιδρούν με τη νευροφλεγμονή και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία της ΝΑ. Αυτή η πραγματεία παρέχει μια εξαιρετική επισκόπηση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για τη ΝΑ”, λέει ο Paul Marik, MD, πρόεδρος και συνιδρυτής της Μπροστινής Γραμμής COVID-19 Σύμπραξης Εντατικής Θεραπείας (Front Line COVID-19 Critical Care Alliance).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube