Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλεργίες: Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν στοχεύοντας το μικροβίωμα

Αλλεργίες: Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν στοχεύοντας το μικροβίωμα

Αλλεργίες: Μερικά από τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου παράγουν μεταβολίτες, όπως το βουτυρικό, που ευνοούν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και διατηρούν την επένδυση του εντέρου.

Αν και πολλά άτομα με διατροφικές αλλεργίες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα όταν εκτίθενται σε τροφές που προκαλούν πυροδότηση, ορισμένοι αντιμετωπίζουν δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες. Μια βακτηριακή ένωση που ονομάζεται βουτορικό που παράγεται από υγιή μικροβιώματα έχει δείξει πολλά υποσχόμενη κατά των αλλεργικών αντιδράσεων σε εργαστηριακές δοκιμές, αλλά είναι άσχημο να λαμβάνεται από το στόμα.

Πώς θα απομακρύνουμε τις αλλεργίες από τη ζωή μας;

Σήμερα, οι επιστήμονες περιγράφουν έναν πιο εύγευστο τρόπο παροχής αυτής της ένωσης και αναφέρουν ότι τα “πολυμερή μικκύλια” τους είναι αποτελεσματικά έναντι των αλλεργιών στα φιστίκια σε ποντίκια. Η θεραπεία θα μπορούσε κάποια μέρα να εξουδετερώσει πολλούς τύπους τροφικών αλλεργιών και φλεγμονωδών ασθενειών. Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS). Το ACS Fall 2022 είναι μια υβριδική συνάντηση που πραγματοποιείται εικονικά και αυτοπροσώπως από τις 21 έως τις 25 Αυγούστου, με διαθέσιμη πρόσβαση κατ’ απαίτηση από τις 26 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου.  Η συνάντηση περιλαμβάνει σχεδόν 11.000 παρουσιάσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επιστήμης.

Μερικά από τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου παράγουν μεταβολίτες, όπως το βουτυρικό, που ευνοούν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και διατηρούν την επένδυση του εντέρου. Εάν το μικροβίωμα ενός ατόμου είναι ανθυγιεινό και στερείται αυτών των βακτηρίων που παράγουν βουτυρικό, θραύσματα μερικώς χωνεμένης τροφής μπορεί να διαρρεύσουν από το έντερο και να προκαλέσουν μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε αλλεργική απόκριση. Ένας τρόπος αντιμετώπισης των ατόμων με αλλεργίες θα ήταν να τους παρέχουμε τα σφάλματα που λείπουν από το στόμα ή με μεταμόσχευση κοπράνων, αλλά αυτό δεν λειτούργησε καλά στην κλινική, σύμφωνα με τον Jeffrey Hubbell, Ph.D., έναν από τους κύριους ερευνητές του έργου. (PIs).

“Λοιπόν σκεφτήκαμε, γιατί δεν παρέχουμε απλώς τους μεταβολίτες, όπως το βουτορικό, που παράγει ένα υγιές μικροβίωμα; Αλλά το βουτορικό έχει μια πολύ άσχημη μυρωδιά, όπως το κακάο σκύλου και έχει επίσης άσχημη γεύση, οπότε οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να το καταπιούν”, λέει ο Shijie Cao, Ph.D., ο οποίος παρουσιάζει τα αποτελέσματα στη συνάντηση για την ομάδα, η οποία βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Και ακόμα κι αν οι άνθρωποι μπορούσαν να το φάνε, το βουτυρικό θα χωνευόταν πριν φτάσει στον προορισμό του στο κατώτερο έντερο.

Για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της συν-PI Cathryn Nagler, Ph.D., και Ruyi Wang, Ph.D., σχεδίασαν ένα νέο σύστημα παράδοσης. Πολυμέρισαν το βουτανοϋλοξυαιθυλο μεθακρυλαμίδιο – το οποίο έχει μια βουτυρική ομάδα ως πλευρική αλυσίδα, με μεθακρυλικό οξύ ή υδροξυπροπυλομεθακρυλαμίδιο. Τα πολυμερή που προκύπτουν αυτοσυναρμολογούνται σε συσσωματώματα, ή πολυμερή μικκύλια, τα οποία τυλίγουν τις πλευρικές αλυσίδες βουτυρικού στον πυρήνα τους, καλύπτοντας έτσι την άσχημη μυρωδιά και γεύση της ένωσης. Οι ερευνητές χορήγησαν αυτά τα μικκύλια στο πεπτικό σύστημα ποντικιών που δεν είχαν είτε υγιή βακτήρια του εντέρου είτε μια σωστά λειτουργούσα επένδυση του εντέρου. Αφού οι πεπτικοί χυμοί απελευθέρωσαν το βουτυρικό στο κάτω μέρος του εντέρου, τα αδρανή πολυμερή απομακρύνθηκαν στα κόπρανα.

Η θεραπεία αποκατέστησε τον προστατευτικό φραγμό και το μικροβίωμα του εντέρου, εν μέρει αυξάνοντας την παραγωγή πεπτιδίων που σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία δημιούργησαν χώρο για βακτήρια που παράγουν βουτυρικό. Το πιο σημαντικό, η χορήγηση δόσης σε αλλεργικά ποντίκια με τα μικκύλια απέτρεψε μια απειλητική για τη ζωή αναφυλακτική απόκριση όταν εκτέθηκαν σε φιστίκια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τους τέσσερις τύπους αλλεργικών αντιδράσεων, μπορεί να σώσει τη ζωή σας

Γιατί το σώμα δεν παράγει ανασοαπόκριση σε ό,τι τρώμε καθημερινά, αφού είναι ξένες ουσίες;

Covid-Η τροφική αλλεργία μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του χυμού καρότου για τα νεφρά με άδειο στομάχι

Χυμός καρότου: Ένας απλός και φυσικός τρόπος για να υποστηρίξετε την καλή λειτουργία των νεφρών. Τα αντιοξειδωτικά, η βήτα-καροτίνη και το κάλιο που περιέχει συμβάλλουν στην αποτοξίνωση, την προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Το ελαιόλαδο και η επίδρασή του στη μακροζωία

Ελαιόλαδο :Όχι μόνο είναι ένα νόστιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για μακροζωία.

Καθιστική ζωή: Ο αθέατος κίνδυνος της σύγχρονης κοινωνίας

Καθιστική ζωή: Η παρατεταμένη καθιστική ζωή αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς οι συνέπειές της παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, περιλαμβανομένων και των νέων.

Έλλειψη υγειονομικής ασφάλισης: Κύριος παράγοντας στην καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου

Έλλειψη υγειονομικής ασφάλισης: Μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη αποκάλυψε σημαντικές ανισότητες στη διάγνωση πολλών καρκίνων, ιδιαίτερα σε προχωρημένα στάδια, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην έλλειψη κάλυψης από ασφάλιση υγείας.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Πώς διαμορφώνουν τον κίνδυνο γνωστικής απώλειας;

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει πώς παράγοντες όπως η εκπαίδευση, το είδος της εργασίας και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης.

Προσδιορίστηκαν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της

Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία ιστού παρόμοιου με τον ενδομητρικό ιστό σε περιοχές εκτός της μήτρας.

Σκόνες πρωτεΐνης: Είναι ασφαλείς για την υγεία των γυναικών;

Σκόνες πρωτεΐνης: Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών που επιθυμούν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης τους, είτε για να υποστηρίξουν τη μυϊκή ανάπτυξη, είτε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Close Icon