Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλαντίαση: Τι είναι και πώς μπορούμε να την προλάβουμε;

Αλλαντίαση: Τι είναι και πώς μπορούμε να την προλάβουμε;

Αλλαντίαση: Όλοι οι τύποι αλλαντίασης οδηγούν τελικά σε παράλυση, επομένως κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ως επείγουσα ιατρική κατάσταση. Στο παρελθόν, ήταν συχνά θανατηφόρα, αλλά οι αντιτοξίνες έχουν βελτιώσει σημαντικά την προοπτική σήμερα.



Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την βοτουλινική τοξίνη, η οποία προκαλεί παράλυση που ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται στα άκρα. Εάν φτάσει στους αναπνευστικούς μύες, μπορεί να προκληθεί αναπνευστική ανεπάρκεια. Η τοξίνη παράγεται από το Clostridium botulinum (C. botulinum), ένα είδος βακτηρίου. Όλοι οι τύποι αλλαντίασης οδηγούν τελικά σε παράλυση, επομένως κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ως επείγουσα ιατρική κατάσταση. Στο παρελθόν, ήταν συχνά θανατηφόρα, αλλά οι αντιτοξίνες έχουν βελτιώσει σημαντικά την προοπτική σήμερα.


Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της αλλαντίασης. Για παράδειγμα, στην τροφιμογενή αλλαντίαση, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια που ακολουθούνται από δυσκοιλιότητα και διάταση της κοιλιάς. Μπορεί να υπάρχει αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Συνήθως εμφανίζονται μεταξύ 18 και 36 ωρών μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει μεταξύ 3 ωρών και 8 ημερών.

Στην αλλαντίαση πληγών, τα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με τη σπονδυλική στήλη, γνωστά ως κρανιακά νεύρα, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Η περίοδος επώασης είναι από 4 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Τα νευρολογικά συμπτώματα της αλλαντίασης των ενηλίκων, και για τις δύο άνω περιπτώσεις είναι τα ίδια, αλλά στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν.

Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει διπλή ή θολή όραση, τα βλέφαρα μπορεί να πέσουν, θα υπάρχει αδυναμία στο πρόσωπο, ξηροστομία, δυσφαγία ή δυσκολία στην κατάποση και σύγχυση της ομιλίας. Οι μύες θα γίνουν αδύναμοι. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η παράλυση. Χωρίς θεραπεία, οι αναπνευστικοί μύες του ασθενούς θα παραλύσουν τελικά, με αποτέλεσμα αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο. Εν τω μεραξύ, ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Αιτίες

Η αλλαντοτοξίνη, ένα δηλητήριο που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum (C. botulinum), είναι κοινή στο έδαφος και υπάρχει σε μη επεξεργασμένο νερό. Το C. botulinum παράγει σπόρια που μπορούν να επιβιώσουν σε κακοσυντηρημένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα και να παράξουν μια τοξίνη. Όταν καταναλώνεται, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση.

Πρόληψη

Για να μειωθεί ο κίνδυνος αλλαντίασης, συνιστάται στους ανθρώπους να αναζητούν επείγουσα ιατρική φροντίδα για τυχόν μολυσμένα τραύματα. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των τροφίμων, καθώς η τοξίνη μπορεί να ευδοκιμήσει σε ακατάλληλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

  • Ακολουθήστε προσεκτικά τυχόν οδηγίες όταν κονσερβοποιείτε τρόφιμα στο σπίτι ή αποφύγετε την κονσερβοποίηση.
  • Βράζετε φαγητά επεξεργασμένα στο σπίτι για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τα φάτε, ακόμα κι αν δεν είναι εμφανή σημάδια αλλοίωσης.
  • Μην δοκιμάζετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα για να δείτε αν είναι ακόμα καλά.
  • Πετάξτε τυχόν δοχεία που είναι διογκωμένα, έχουν διαρροή ή φαίνονται κατεστραμμένα.
  • Κρατήστε τις πατάτες που έχουν ψηθεί σε αλουμινόχαρτο ζεστές μέχρι να τις φάτε.
  • Μην δίνετε μέλι ή σιρόπι καλαμποκιού σε βρέφη κάτω των 12 μηνών.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φαγητά είναι καλά μαγειρεμένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνδυνοι για την υγεια από λάθη στην αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο ή στο ντουλάπι

Τι να προσέχουμε για να αποφεύγουμε τροφική δηλητηρίαση

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν πιθανό αντίδοτο στην αλλαντίαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon