Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλήθειες Μύθοι: Τι γνωρίζετε πραγματικά για την κοιλιοκάκη;

Αλήθειες Μύθοι: Τι γνωρίζετε πραγματικά για την κοιλιοκάκη;

# 4: Η ευαισθησία στη γλουτένη διαφέρει από την κοιλιοκάκη Η κοιλιοκάκη, όπως έχουμε πει, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Η λανθασμένη αντίληψη ότι η ευαισθησία στη γλουτένη δεν είναι «πραγματική» κατάσταση έχει απορριφθεί από έναν αριθμό παγκοσμίου φήμης ερευνητών. Αυτό που έχουν και οι δύο συνθήκες είναι η ανάγκη αφαίρεσης όλης της γλουτένης από τη διατροφή κάποιου.



Αλήθειες Μύθοι: Ο Μάιος του 2021 είναι μήνας συνειδητοποίησης για ένα παγκόσμιο γεγονός που έχει σχεδιαστεί για την ευαισθητοποίηση στην ασθένεια. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι η αύξηση της γνώσης του κοινού σχετικά με αυτήν τη συχνά παρανοημένη αυτοάνοση ασθένεια. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν επίσης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς η κατάσταση επηρεάζει αυτούς που αγωνίζονται και ζουν μαζί της κάθε μέρα.


Ο στόχος είναι επίσης να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες που χτυπούν κοινές παρανοήσεις και μύθους.

Μελετητής  της κατάστασης είναι ο Δρ. Vikki Petersen, Πιστοποιημένος Κλινικός Διατροφολόγος, Χειροπράκτης και Πιστοποιημένος Ιατρός Λειτουργικής Ιατρικής.

Ο Petersen έχει μερικές χρήσιμες γνώσεις για την κοιλιοκάκη και επισημαίνει ορισμένες κοινές παρανοήσεις που πρέπει να γνωρίζουν όλοι.

«Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει την επένδυση του λεπτού εντέρου σας, προκαλώντας φλεγμονή, πεπτική δυσφορία, μειωμένη ικανότητα απορρόφησης ορισμένων θρεπτικών ουσιών και τάση ανάπτυξης άλλων σοβαρών ασθενειών».

Για να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για την ασθένεια, ο Δρ Petersen συζητά τέσσερις μύθους για την κοιλιοκάκη. Αυτοί είναι:

# 1: Η κοιλιοκάκη και οι αλλεργίες στο σιτάρι είναι το ένα και το αυτό. Μερικές φορές πιστεύεται ότι η κοιλιοκάκη είναι ίδια με την αλλεργία στο σιτάρι. Είναι πολύ διαφορετικά. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου πρέπει κανείς να αποφύγει τη γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι) μια ζωή.

Η κοιλιοκάκη είναι αρκετά συνηθισμένη, επηρεάζοντας το 1% του πληθυσμού, καθιστώντας τη μία από τις πιο κοινές δια βίου διαταραχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι αλλεργίες στο σιτάρι είναι στην πραγματικότητα πολύ σπάνιες.

# 2: Μικρές ποσότητες γλουτένης δεν θα επηρεάσουν τα άτομα με κοιλιοκάκη. Μια εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι ένα «δάγκωμα» ή «γουλιά» από κάτι που περιέχει γλουτένη δεν θα μπορούσε να ενοχλήσει κάποιον που πάσχει από κοιλιοκάκη. Το γεγονός είναι ότι η ανάγκη αποφυγής της γλουτένης δεν είναι ποσοτική, αλλά μάλλον ποιοτική… που σημαίνει ότι μια «ψίχα» ψωμιού σε μια σαλάτα είναι αρκετή για να δημιουργήσει πολύ κακές επιπτώσεις σε κάποιον με την ασθένεια.

# 3: Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια «μανία». Μια εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι η αποφυγή της γλουτένης είναι «μανία» και δεν είναι πραγματικά απαραίτητη. Δυστυχώς, η μη αντιμετωπισμένη κοιλιοκάκη (που σημαίνει ότι το άτομο δεν αποφεύγει εντελώς τη γλουτένη) μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο (λέμφωμα), ηπατική νόσο, θυρεοειδή νόσο, αποβολές, νευρολογικές παθήσεις και άλλα. Τα συμπτώματα και οι μακροπρόθεσμες εκδηλώσεις ξεπερνούν πολύ τις «στομαχικές διαταραχές».

# 4: Η ευαισθησία στη γλουτένη διαφέρει από την κοιλιοκάκη Η κοιλιοκάκη, όπως έχουμε πει, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Η λανθασμένη αντίληψη ότι η ευαισθησία στη γλουτένη δεν είναι «πραγματική» κατάσταση έχει απορριφθεί από έναν αριθμό παγκοσμίου φήμης ερευνητών. Αυτό που έχουν και οι δύο συνθήκες είναι η ανάγκη αφαίρεσης όλης της γλουτένης από τη διατροφή κάποιου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι γυναίκες παθαίνουν συχνότερα αυτοάνοσα νοσήματα

Αυτοάνοσα θεραπείες : Το δέρμα αντικατοπτρίζει την υγεία μας

Τι είναι η τροφική δυσανεξία

Ποιοι χρειάζονται μία διατροφή χωρίς γλουτένη;

Mη επεμβατική μέθοδος διάγνωσης των εντερικών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon