Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ακτινοβολία Πηγές: Τι συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε αυτή;

Ακτινοβολία Πηγές: Τι συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε αυτή;

Ο μέσος άνθρωπος δεν εκτίθεται καθημερινά και για πολλά χρόνια σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Μάλιστα, η τυπική καθημερινή έκθεση στα διάφορα είδη ακτινοβολίας δεν «καταγράφεται» καν από τον ανθρώπινο οργανισμό.


Ακτινοβολία Πηγές: Υπάρχουν γύρω μας φυσικές και τεχνητές πηγές ακτινοβολίας και μάλιστα ορισμένες από αυτές είναι χρήσιμες και απαραίτητες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στον τομέα της Ιατρικής.

Μια πηγή ακτινοβολίας που όλοι γνωρίζουμε είναι ο ιατρικός εξοπλισμός της ακτινογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας.

Ποιες είναι οι βασικότερες πηγές ακτινοβολίας γύρω μας και τι συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε καθεμιά από αυτές;

Μορφές και πηγές ακτινοβολίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 80% της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ο άνθρωπος σε ετήσια βάση προέρχεται από φυσικές πηγές, επίγειες ή συμπαντικές.

Πρόκειται για ιονίζουσα ακτινοβολία από ραδιενεργά υλικά που βρίσκονται στο περιβάλλον, όπως το Ραδόνιο, ή από ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία. Ιονίζουσα ακτινοβολία απελευθερώνεται επίσης από διαδικασίες όπως οι ιατρικές εξετάσεις, η εξόρυξη άνθρακα και πετρελαίου αλλά και οι πυρηνικές δοκιμές.

Η ιονίζουσα ακτινοβολία συνδέεται με βλάβες στο DNA και άλλες βασικές μοριακές δομές στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Επίπεδα ασφαλούς έκθεσης

Οι περισσότεροι επίσημοι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προάσπισης της δημόσιας υγείας, όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), συμφωνούν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής ούτε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Ωστόσο, ο μέσος άνθρωπος δεν εκτίθεται καθημερινά και για πολλά χρόνια σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Μάλιστα, η τυπική καθημερινή έκθεση στα διάφορα είδη ακτινοβολίας δεν «καταγράφεται» καν από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η επίδραση της ακτινοβολίας στο σώμα υπολογίζεται σε μονάδες Sievert (Sv). Απλές καθημερινές δραστηριότητες συνεπάγονται έκθεση από 0,05 microsievert (1 μSv = 0,000001 Sv) έως 40 microsievert, ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενδεχομένως απειλή για την υγεία.

Σε περίπτωση έκθεσης λόγω μεμονωμένου συμβάντος, όπως μια πυρηνική έκρηξη, αρνητικές επιπτώσεις διαπιστώνονται στο 1 Sv. Ο θάνατος είναι πιθανός στα 4 Sv χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση και βέβαιος στα 8 Sv, τα οποία θεωρούνται ποσά ασύλληπτα για το μέσο άνθρωπο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προειδοποίηση ΙΣΑ για τη χρήση κινητού από παιδιά

Πώς ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να πλήξει την υγεία σας

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ακτινοβολία

Προστασία από Wi-Fi, κινητά και ασύρματα – Απλές οδηγίες για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ζέστη και η βροχή ευνοούν την ανάπτυξή της σαλμονέλας

Σαλμονέλα: Μια πρόσφατη μελέτη έχει ρίξει φως στη σχέση μεταξύ των καιρικών συνθηκών και της εμφάνισης επιδημιών από Σαλμονέλα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι κλιματικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την εξάπλωση αυτού του επικίνδυνου παθογόνου οργανισμού.

Μπορούν τα στενά τζιν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και την υγεία του σπέρματος;

Στενά τζιν: Ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται στη συζήτηση για τη γονιμότητα των ανδρών είναι η ένδυση—και πιο συγκεκριμένα, η επίδραση των τζιν στην υγεία του σπέρματος.

Μπορεί η προπόνηση με αντίσταση να βοηθήσει στις σωματικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης;

Προπόνηση με αντίσταση: Μια καινοτόμος μελέτη αποκάλυψε ότι η προπόνηση με αντίσταση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σωματική λειτουργία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό; Πώς να το σώσετε! 

Μερικές φορές, η προσθήκη οξέος μπορεί να αναδείξει τις γεύσεις και να μειώσει την αίσθηση της καυτεράδας. Δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή ξίδι. Αυτό μπορεί να δώσει μια φρεσκάδα στο πιάτο και να το κάνει πιο ισορροπημένο.

Close Icon