Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μοσχάρι υγεία: Τελικά, κάνει καλό το μοσχάρι στην υγεία μας ή όχι;

Μοσχάρι υγεία: Τελικά, κάνει καλό το μοσχάρι στην υγεία μας ή όχι;

Μοσχάρι υγεία: Πολλοί θεωρούν πως το μοσχάρι είναι υγιεινή τροφή, ενώ άλλοι πιστεύουν πως πρέπει να το αποφεύγουν. Πού βρίσκεται η αλήθεια;



Κατά καιρούς, έχουν ακουστεί ποικίλα σχόλια για την επιλογή του μοσχαριού στη διατροφή μας. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να το τρώμε συχνά, γιατί έχει πολλές θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι που πρεσβεύουν την άποψη ότι το μοσχάρι είναι κόκκινο κρέας, οπότε πρέπει να τρώγεται το πολύ μία φορά το μήνα. Όμως, τι ισχύει τελικά;


Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Από τη μία τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο μοσχάρι μπορεί να συμβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά από την άλλη, η υπερκατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή… Το μοσχάρι αποτελείται από τα εξής διατροφικά συστατικά:

  • Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για τον οργανισμό μας, αφού μπορεί να δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια και να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα μας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  • Ψευδάργυρος: Χάρη σε αυτόν, ο οργανισμός προστατεύεται από ιώσεις και ασθένειες.
  • Βιταμίνη Β12: Είναι σημαντική, επειδή συμβάλλει στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η μειωμένη πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να φέρει συμπτώματα κόπωσης, κατάθλιψης και κακής μνήμης.
  • Πρωτεΐνη μοσχαριού: Έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία το κατατάσσουν στις τροφές με
    υψηλή βιολογική αξία.

Από την άλλη πλευρά, η υπερκατανάλωση του κόκκινου κρέατος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Μερικά από αυτά είναι:

  • Καρκίνος του εντέρου και καρκίνος του μαστού.
  • Μπορεί η συγκεκριμένη τροφή να περιέχει καρκινογόνες ουσίες.
  • Πρόβλημα στα οστά: Εξαιτίας του μειωμένου ασβεστίου που έχει το συγκεκριμένο κρέας, τα οξέα
    συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα οστά μελλοντικά.
  • Αρθρίτιδα: Το μοσχάρι περιέχει κολλαγόνο. Το συστατικό αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κι έπειτα μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στις αρθρώσεις.
  • Χοληστερίνη: Το μοσχάρι έχει υψηλά επίπεδα διαιτητικής χοληστερόλης. Συνεπώς, η
    υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.
  • Τροφική δηλητηρίαση: Μπορεί οι συνθήκες στις οποίες μαγειρεύτηκε το κρέας να μην ήταν οι
    κατάλληλες, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενη η δηλητηρίαση.

Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το μοσχάρι έχει υψηλή διατροφική αξία, αλλά η συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα. Επομένως, η διατροφική ισορροπία αποτελεί το Α και το Ω στην υγεία μας! Η καλή υγεία θέλει τροφές που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Συνεπώς, πριν από κάθε επιλογή που κάνεις, να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθετε όλες τις κοπές του μοσχαριού μαζί με τον χασάπη

Σήμερα μαγειρεύουμε ζεστό πεντανόστιμο γκούλας από την Ουγγαρία

Γιατί το μοσχάρι wagyu κοστίζει πιο ακριβά από το smartphone σας;

Bistecca alla Fiorentina: Ποια είναι η ιστορία της θρυλικής μπριζόλας από την Φλωρεντία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon