Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μοσχάρι υγεία: Τελικά, κάνει καλό το μοσχάρι στην υγεία μας ή όχι;

Μοσχάρι υγεία: Τελικά, κάνει καλό το μοσχάρι στην υγεία μας ή όχι;

Μοσχάρι υγεία: Πολλοί θεωρούν πως το μοσχάρι είναι υγιεινή τροφή, ενώ άλλοι πιστεύουν πως πρέπει να το αποφεύγουν. Πού βρίσκεται η αλήθεια;


Κατά καιρούς, έχουν ακουστεί ποικίλα σχόλια για την επιλογή του μοσχαριού στη διατροφή μας. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να το τρώμε συχνά, γιατί έχει πολλές θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι που πρεσβεύουν την άποψη ότι το μοσχάρι είναι κόκκινο κρέας, οπότε πρέπει να τρώγεται το πολύ μία φορά το μήνα. Όμως, τι ισχύει τελικά;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Από τη μία τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο μοσχάρι μπορεί να συμβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά από την άλλη, η υπερκατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή… Το μοσχάρι αποτελείται από τα εξής διατροφικά συστατικά:

  • Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για τον οργανισμό μας, αφού μπορεί να δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια και να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα μας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  • Ψευδάργυρος: Χάρη σε αυτόν, ο οργανισμός προστατεύεται από ιώσεις και ασθένειες.
  • Βιταμίνη Β12: Είναι σημαντική, επειδή συμβάλλει στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η μειωμένη πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να φέρει συμπτώματα κόπωσης, κατάθλιψης και κακής μνήμης.
  • Πρωτεΐνη μοσχαριού: Έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία το κατατάσσουν στις τροφές με
    υψηλή βιολογική αξία.

Από την άλλη πλευρά, η υπερκατανάλωση του κόκκινου κρέατος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Μερικά από αυτά είναι:

  • Καρκίνος του εντέρου και καρκίνος του μαστού.
  • Μπορεί η συγκεκριμένη τροφή να περιέχει καρκινογόνες ουσίες.
  • Πρόβλημα στα οστά: Εξαιτίας του μειωμένου ασβεστίου που έχει το συγκεκριμένο κρέας, τα οξέα
    συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα οστά μελλοντικά.
  • Αρθρίτιδα: Το μοσχάρι περιέχει κολλαγόνο. Το συστατικό αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κι έπειτα μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στις αρθρώσεις.
  • Χοληστερίνη: Το μοσχάρι έχει υψηλά επίπεδα διαιτητικής χοληστερόλης. Συνεπώς, η
    υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.
  • Τροφική δηλητηρίαση: Μπορεί οι συνθήκες στις οποίες μαγειρεύτηκε το κρέας να μην ήταν οι
    κατάλληλες, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενη η δηλητηρίαση.

Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το μοσχάρι έχει υψηλή διατροφική αξία, αλλά η συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα. Επομένως, η διατροφική ισορροπία αποτελεί το Α και το Ω στην υγεία μας! Η καλή υγεία θέλει τροφές που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Συνεπώς, πριν από κάθε επιλογή που κάνεις, να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθετε όλες τις κοπές του μοσχαριού μαζί με τον χασάπη

Σήμερα μαγειρεύουμε ζεστό πεντανόστιμο γκούλας από την Ουγγαρία

Γιατί το μοσχάρι wagyu κοστίζει πιο ακριβά από το smartphone σας;

Bistecca alla Fiorentina: Ποια είναι η ιστορία της θρυλικής μπριζόλας από την Φλωρεντία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon