Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγές αναπνευστικό: Δροσιστικές συνταγές που μπορούν να σας κάνουν να αναπνέετε εύκολα

Συνταγές αναπνευστικό: Δροσιστικές συνταγές που μπορούν να σας κάνουν να αναπνέετε εύκολα

Συνταγές αναπνευστικό: Η διατήρηση της λειτουργίας των πνευμόνων μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή!


Στον σημερινό βιομηχανικό κόσμο με τον γρήγορο ρυθμό, τα επίπεδα ρύπανσης είναι ανησυχητικά υψηλά, λόγω των πολυάριθμων ακαθαρσιών που φράζουν την ατμόσφαιρα. Ο αέρας που αναπνέουμε είναι γεμάτος με μυριάδες ακαθαρσίες, μικρόβια και σωματίδια σκόνης, εκτός από γύρη και άλλες ουσίες που προκαλούν αλλεργίες. Περιττό να πούμε ότι οι αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και η ΧΑΠ αυξάνονται και τα ζωτικά τμήματα του σώματος που λαμβάνουν αυτόν τον μολυσμένο αέρα οι πνεύμονες πρέπει να προστατεύονται.

Η διατήρηση της λειτουργίας των πνευμόνων μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση. Η απομάκρυνση από επεξεργασμένα πρόχειρα φαγητά, πλούσια σε λάδι, ανθυγιεινά λίπη και σάκχαρα προάγει περαιτέρω την ικανότητα των πνευμόνων και ρυθμίζει την κανονική αναπνοή. Μια δίαιτα που συμπληρώνει τη ρουτίνα δραστηριότητα των πνευμόνων και προωθεί τη δυναμική αναπνοή θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, βότανα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, που είναι γεμάτα με άφθονα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Και αν νομίζετε ότι αυτό περιλαμβάνει ώρες πολύπλοκου μαγειρέματος στην κουζίνα, μην ανησυχείτε άλλο.

Smoothies με μάνγκο και πορτοκάλι

Τόσο τα μάνγκο όσο και τα πορτοκάλια είναι ένα πανταχού παρόν καλοκαιρινό δώρο, ευλογημένο με πολλά ευεργετικά συστατικά, που ανυψώνουν σημαντικά τη λειτουργία των πνευμόνων και μειώνουν τον κίνδυνο απόκτησης αναπνευστικών δυσκολιών. Η κατανάλωση αυτού του αναζωογονητικού smoothie εμπλουτισμένου με βότανα και μπαχαρικά αυξάνει πάρα πολύ τις διαδικασίες αναπνοής στο σώμα.

Συστατικά:

  • 1 μικρό, ώριμο μάνγκο
  • 1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους
  • 1 κομμάτι τζίντζερ, μήκους περίπου 2 ιντσών
  • 1 κόκκινο τσίλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 3 κσ χυμό λεμονιού
  • 4 – 5 φύλλα μέντας

Μέθοδος:

Καθαρίζουμε το πορτοκάλι, αφαιρούμε τους σπόρους και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αφαιρέστε τη φλούδα του μάνγκο και κόψτε το σε ίσες μερίδες. Ξεφλουδίστε και τρίψτε το τζίντζερ σε λεπτά κομμάτια. Σε έναν αποχυμωτή, ανακατέψτε το πορτοκάλι, το μάνγκο, το τζίντζερ, το κόκκινο τσίλι και το μέλι, μαζί με το χυμό λεμονιού και τον τριμμένο πάγο, για να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίξτε το καρυκευμένο smoothie με μάνγκο πορτοκάλι σε ένα ποτήρι, προσθέστε μερικά φρέσκα φύλλα μέντας και απολαύστε το ως παγωμένο βραδινό ποτό.

Σαλάτα ανάμεικτα λαχανικά ψητή
Το να έχετε ένα φωτεινό και πολύχρωμο μείγμα από υγρά λαχανικά, ως συνοδευτικό με μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, είναι ο τέλειος τρόπος για να διασφαλίσετε την υγιή ανάπτυξη των πνευμόνων στα παιδιά καθώς και στους ενήλικες. Το ψήσιμο φρέσκων λαχανικών στον κήπο με αρωματικά καρυκεύματα ενισχύει περαιτέρω τη γεύση τους, εκτός από το ότι τα κάνει μια νόστιμη και υγιεινή απόλαυση.

Συστατικά:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο κυκλικά
  • 5 – 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 4 καρότα, κομμένα κατά μήκος
  • 3 ντομάτες, κομμένες ομοιόμορφα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, ανάλογα με τη γεύση
  • 4 κουταλιές της σούπας πιπέρι

Μέθοδος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα κομμένα κομμάτια από τα καρότα, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο με το ελαιόλαδο, προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, με τις άκρες να ζαρώσουν. Βγάζουμε τα ψητά λαχανικά από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά και τα σερβίρουμε ζεστά, ως τραγανή πλευρά με τα γεύματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βελτίωση της διάγνωσης των χρόνιων λοιμώξεων των πνευμόνων, των αυτιών και των ιγμορείων σε μικρά παιδιά

Αλλεργικό άσθμα: Τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα εκπαιδεύουν τα κυψελιδικά μακροφάγα

Εποχιακές Λοιμώξεις - Σε έξαρση αυτή την εποχή - Κατάλληλη αγωγή

Tips για να μαγειρεύετε πιο υγιεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon