Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Μικρές βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα

Διατροφή: Μικρές βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα

Διατροφή: Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι οι μικρές στοχευμένες υποκαταστάσεις προσφέρουν μια εφικτή και ισχυρή στρατηγική για την επίτευξη σημαντικών οφελών για την υγεία και το περιβάλλον χωρίς να απαιτούνται δραματικές διατροφικές αλλαγές, δήλωσε ο Olivier Jolliet, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιστημών περιβαλλοντικής υγείας στο U-M’s School of Public Health.



H κατανάλωση ενός χοτ ντογκ θα μπορούσε να σας κοστίσει 36 λεπτά υγιούς ζωής, ενώ η επιλογή να φάτε μια μερίδα ξηρών καρπών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κερδίσετε 26 λεπτά επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, αξιολόγησε περισσότερα από 5.800 τρόφιμα, κατατάσσοντάς τα με βάση το διατροφική τους αντίκτυπο/επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης από μοσχάρι και επεξεργασμένα κρέατα με ένα μείγμα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και επιλεγμένων θαλασσινών θα μπορούσε να μειώσει το διατροφικό αποτύπωμα άνθρακα κατά το ένα τρίτο και να επιτρέψει στους ανθρώπους να κερδίσουν 48 λεπτά υγιούς ζωής ανά ημέρα.

«Γενικά, οι διατροφικές συστάσεις στερούνται συγκεκριμένης και εύχρηστης κατεύθυνσης για να παρακινήσουν τα άτομα να αλλάξουν συμπεριφορά και σπάνια αναφέρονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δήλωσε η Κατερίνα Στυλιανού, η οποία έκανε την έρευνα ως υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του U-M. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Διευθύντρια Στρατηγικής Πληροφοριών και Δεδομένων Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Υγείας του Ντιτρόιτ.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές προτείνουν:

  • Μείωση των τροφίμων με τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του υψηλά επεξεργασμένου κρέατος, του βοείου κρέατος, των γαρίδων, του χοιρινού, του αρνιού και των λαχανικών θερμοκηπίου.
  • Αύξηση των πιο διατροφικά ωφέλιμων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στο χωράφι, των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των θαλασσινών με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

 

«Ο επείγων χαρακτήρας των διατροφικών αλλαγών για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος είναι σαφής», δήλωσε ο Olivier Jolliet, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στο U-M’s School of Public Health.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι οι μικρές στοχευμένες υποκαταστάσεις προσφέρουν μια εφικτή και ισχυρή στρατηγική για την επίτευξη σημαντικών οφελών για την υγεία και το περιβάλλον χωρίς να απαιτούνται δραματικές διατροφικές αλλαγές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καλαμπόκι: Γλυκό και δροσερό προάγει την εντερική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες

Οι σπόροι chia είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ισχυρών αντιοξειδωτικών

Η κηπουρική έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon