Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Χαλασμένο Κρέας: Πρωτοποριακός βιοαισθητήρας το αναγνωρίζει

Χαλασμένο Κρέας: Πρωτοποριακός βιοαισθητήρας το αναγνωρίζει

Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής.


Χαλασμένο Κρέας: Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό βιοαισθητήρα που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας. Ο βιοαισθητήρας, ο οποίος αποτελείται από ένα πορώδες ηλεκτρόδιο γραφενίου ενσωματωμένο με νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου, ανιχνεύει με ακρίβεια τα σημάδια αλλοίωσης στο κρέας. Παρά τις σύγχρονες τεχνικές συντήρησης που διασφαλίζουν την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά του κρέατος, ορισμένες αλλοιώσεις είναι αναπόφευκτες. Η τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), το μόριο που παρέχει ενέργεια στα κύτταρα, υφίσταται αποσύνθεση μετά τη σφαγή, οδηγώντας στο σχηματισμό υποξανθίνης (HXA) και ξανθίνης, ενδεικτικών της αποσύνθεσης του κρέατος.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση μη φρέσκου κρέατος

Η κατανάλωση χαλασμένου κρέατος εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο κρέας, όπως η σαλμονέλα, το E. coli και το καμπυλοβακτηρίδιο, πολλαπλασιάζονται γρήγορα, οδηγώντας σε τροφιμογενείς ασθένειες. Τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλιακό πόνο και σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωση και οργανική ανεπάρκεια. Η ορθή αξιολόγηση της φρεσκάδας του κρέατος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη τέτοιων ασθενειών και την ασφάλεια των καταναλωτών. Ο βιοαισθητήρας αναπτύχθηκε από ερευνητές σε διάφορα ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βιετνάμ (VAST) και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει την υποξανθίνη HXA, ένα βασικό δείκτη φρεσκάδας του κρέατος.

Πώς λειτουργεί ο βιοαισθητήρας

Ο βιοαισθητήρας έχει κατασκευαστεί από μεμβράνη πολυϊμιδίου, η οποία μετατρέπεται σε πορώδες γραφένιο μέσω μιας διαδικασίας παλμικού λέιζερ. Τα νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου που ενσωματώνονται στο ηλεκτρόδιο προσελκύουν μόρια υποξανθίνης HXA στην επιφάνειά του. Κατά την αλληλεπίδραση, η υποξανθίνη HXA οξειδώνεται και μεταφέρει ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα την αύξηση της τάσης. Αυτή η γραμμική σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης υποξανθίνης HXA και της αύξησης της τάσης επιτρέπει τον προσδιορισμό της φρεσκάδας του κρέατος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βιοαισθητήρας ανίχνευσε τα επίπεδα υποξανθίνης HXA με ακρίβεια άνω του 98%. Η δοκιμή με φιλέτα χοιρινού κρέατος, επίσης, έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα χρήσης του βιοαισθητήρα σε πραγματικές συνθήκες. Στο Βιετνάμ οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ χοιρινό κρέας, ανέφεραν οι ερευνητές, και για αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείται και η ποιότητα του χοιρινού κρέατος. Ωστόσο, οι δυνατότητες του βιοαισθητήρα επεκτείνονται και πέρα από το χοιρινό κρέας, προσφέροντας μια ευέλικτη λύση για την αξιολόγηση της φρεσκάδας διαφόρων προϊόντων κρέατος.

Πιθανές προκλήσεις και περαιτέρω έρευνα

Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής. Η περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και στη διερεύνηση πρόσθετων εφαρμογών πέραν του ελέγχου της φρεσκάδας του κρέατος, όπως στη φαρμακευτική ή την περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «AIP Advances».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τα τρόφιμά σας για να μη χαλάσουν;

Τι κάνετε με τα τρόφιμα στο ψυγείο όταν έχει διακοπή ρεύματος

Επικίνδυνα λάθη κατά το μαγείρεμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες μέθοδοι αναπαραγωγής: Ελπίδα ή ρίσκο για το γενετικό μέλλον;

Νέες μέθοδοι αναπαραγωγής: Οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν μεταμορφώσει τον τομέα της αναπαραγωγής, προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα υπογονιμότητας και γενετικών διαταραχών.

Φτηνό πρόσθετο εισπνευστήρα: Μειώνει τις κρίσεις άσθματος με χαμηλότερο κόστος

Φτηνό πρόσθετο εισπνευστήρα: Οι εισπνευστήρες αποτελούν τη βάση της διαχείρισης του άσθματος. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα για ένα φτηνό και απλό πρόσθετο θεραπευτικό μέσο που θα μπορούσε να αλλάξει τη φροντίδα του άσθματος.

AI chatbots: Γιατί παρουσιάζουν σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης;

AI chatbots: Οι νευρολόγοι είναι απίθανο να αντικατασταθούν σύντομα από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, αλλά σύντομα μπορεί να θεραπεύουν νέους εικονικούς ασθενείς – μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάζουν γνωστική εξασθένηση

Αντιμικροβιακά υλικά: Η καινοτομία που αντικαθιστά τους παραδοσιακούς καθετήρες

Αντιμικροβιακά υλικά: Οι ερευνητές εστιάζουν στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών προσθετικής, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ασφάλεια των καθετήρων και να μειώσουν τους κινδύνους λοιμώξεων

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς η ηλεκτρική διέγερση του αυτιού προσφέρει νέα ελπίδα

Ελκώδης κολίτιδα: Μια επαναστατική μελέτη έχει δείξει ότι η ηλεκτρική διέγερση των αυτιών μπορεί να προσφέρει μια νέα, μη επεμβατική προσέγγιση για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, μιας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Απώλεια ακοής: Μπορεί να επιταχύνει τη γνωστική παρακμή και την άνοια;

Απώλεια ακοής: Η σύνδεση μεταξύ απώλειας ακοής και γνωστικής παρακμής δεν είναι απλώς θεωρητική, αλλά έχει επιβεβαιωθεί από επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η αχρησιμοποίητη ακουστική ικανότητα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες γνωστικές διαταραχές.

AI ανάλυση πλακούντα: Ταχύτερη ανίχνευση νεογνικών και μητρικών προβλημάτων

AI ανάλυση πλακούντα: Ο πλακούντας παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία τόσο του εγκύου όσο και του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο συχνά δεν εξετάζεται διεξοδικά κατά τη γέννηση.

Close Icon