Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, επικεντρώθηκε στη μικροβιακή χλωρίδα που αναπτύσσεται στους φούρνους μικροκυμάτων. Ερευνητές από διάφορες χώρες συλλέγουν δείγματα από διαφορετικούς φούρνους μικροκυμάτων σε σπίτια και σε δημόσιους χώρους, όπως γραφεία και εστιατόρια, και ανέλυσαν τα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτά τα δείγματα.
Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά: πάνω από 50 διαφορετικά είδη βακτηρίων αναγνωρίστηκαν, μεταξύ των οποίων ορισμένα που είναι γνωστά ότι προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και λοιμώξεις. Ειδικότερα, ανιχνεύθηκαν μικρόβια όπως το Escherichia coli, το Salmonella και το Staphylococcus aureus, τα οποία συνδέονται με σοβαρές υγειονομικές επιπλοκές.
Αυτά τα μικρόβια δεν προέρχονται μόνο από τροφές που έχουν τοποθετηθεί στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά και από την ατμόσφαιρα, τα χέρια των χρηστών και τις επιφάνειες του φούρνου, οι οποίες μπορεί να έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της χρήσης. Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της καθαριότητας και της σωστής συντήρησης του φούρνου μικροκυμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η ανάπτυξη αυτών των παθογόνων οργανισμών.
Η έρευνα αυτή αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για όλους μας σχετικά με τη σημασία της υγιεινής στην κουζίνα. Οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση αντιβακτηριακών καθαριστικών και τη συχνή απολύμανση των επιφανειών του φούρνου, όπως και την αποφασιστική φροντίδα ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση των τροφών όταν χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων.
Η συγκεκριμένη μελέτη ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τους φούρνους μικροκυμάτων και μας καλεί να αναθεωρήσουμε κάποιες συνήθειές μας στην κουζίνα. Η υγεία μας εξαρτάται και από τις καθαρές συνθήκες στην κουζίνα μας, επομένως η προσοχή στη μικροβιακή μόλυνση είναι απαραίτητη.