Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Ανακάλυψη σχέσης μεταξύ της αχρωματοψίας και των προτιμήσεων για τα τρόφιμα 

Ανακάλυψη σχέσης μεταξύ της αχρωματοψίας και των προτιμήσεων για τα τρόφιμα 

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Ευρώπης, άτομα με αχρωματοψία τείνουν να προτιμούν τροφές που είναι πιο έντονες σε γεύση ή άρωμα, αντί για αυτές που βασίζονται σε χρώμα.


Η αχρωματοψία, γνωστή και ως “χρωματική τύφλωση”, είναι μια οπτική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να διακρίνει συγκεκριμένα χρώματα. Οι πιο συνηθισμένες μορφές αχρωματοψίας σχετίζονται με τη δυσκολία διάκρισης του κόκκινου και του πράσινου χρώματος. Πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, αποκαλύπτουν μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ αυτής της διαταραχής και των προτιμήσεων για τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Ευρώπης, άτομα με αχρωματοψία τείνουν να προτιμούν τροφές που είναι πιο έντονες σε γεύση ή άρωμα, αντί για αυτές που βασίζονται σε χρώμα. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η περιορισμένη ικανότητά τους να διακρίνουν χρώματα τους καθιστά λιγότερο ευαίσθητους στις οπτικές εντυπώσεις των τροφών, εστιάζοντας περισσότερο σε άλλες αισθητηριακές πτυχές, όπως η γεύση και η μυρωδιά.

Η μελέτη περιλάμβανε μια ομάδα ατόμων με αχρωματοψία που κλήθηκαν να δοκιμάσουν διάφορα τρόφιμα και να αξιολογήσουν τις προτιμήσεις τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες προτίμησαν τρόφιμα με πιο έντονες ή και ξεχωριστές γεύσεις, ακόμα και αν αυτά δεν ήταν «οπτικά ελκυστικά». Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει εξελικτική εξήγηση, καθώς η επικέντρωση στις γεύσεις και τις μυρωδιές θα μπορούσε να έχει αποτελέσει πλεονέκτημα σε περιβάλλοντα όπου η επιβίωση εξαρτάται από την ικανότητα επιλογής θρεπτικών τροφών.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κάλυψη των διατροφολογικών αναγκών ατόμων με αχρωματοψία και μπορούν να ενισχύσουν τη σημασία των γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών στην κατανάλωση τροφίμων. Επιπλέον, η έρευνα αυτή προτείνει νέα διατροφικά μοντέλα που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν για να καλύψουν τις προτιμήσεις αυτές.

Αυτή η έρευνα ανοίγει επίσης νέες προοπτικές για τη μελέτη των σχέσεων μεταξύ του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και των διατροφικών μας επιλογών. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν αν οι ίδιες τάσεις παρατηρούνται και σε άλλες μορφές αναγνωστικών ή αισθητηριακών περιορισμών, διευρύνοντας την κατανόηση του πώς οι αισθήσεις επηρεάζουν τη ζωή μας γενικότερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η διατροφή επηρεάζει τα γονίδια;

Ποιο είναι το νέο εργαλείο για την εντερική υγεία;

Η νέα ενδορινική θεραπεία RNA δείχνει πολλά για την ενίσχυση της μνήμης και τη μείωση του άγχους 

Ανακαλύφθηκαν τα skinny genes που αποφασίζουν πόσο εύκολα χάνεις βάρος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παγκόσμια θεραπεία τηλεϊατρικής για την άνοια

Οι κλινικοί γιατροί βοήθησαν τους ανθρώπους να αναπτύξουν στρατηγικές και σχέδια που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να μειώσουν τα εμπόδια στην επικοινωνία τώρα και στο μέλλον.

Δόντια εργαστηρίου μπορεί να αντικαταστήσουν τα σφραγίσματα

Σφραγίσματα: Έχοντας δημιουργήσει με επιτυχία το περιβάλλον που απαιτείται για την ανάπτυξη των δοντιών, οι επιστήμονες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την πρόκληση να τα μεταφέρουν από το εργαστήριο στο στόμα των ασθενών.

Πόσο αξιόπιστη είναι η βαθμολογία σας στο fitness tracker;

Fitness tracker: Το πρόβλημα είναι όταν αντιμετωπίζουμε την ημερήσια βαθμολογία ως οριστικό μέτρο υγείας. Δεν είναι διάγνωση και δεν αντικατοπτρίζει πάντα αυτό που πραγματικά συμβαίνει μέσα στο σώμα σας.

Close Icon