Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

AI: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

AI: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

AI: Αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει τον τομέα της διατροφής και της δημόσιας υγείας.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northeastern ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης με την ονομασία FoodProX στο πλαίσιο του προγράμματος Foodome για την κατανόηση των δεσμών μεταξύ των “εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων” και της ανθρώπινης υγείας. Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί πληροφορίες για τη διατροφική επισήμανση από τη βάση δεδομένων τροφίμων και θρεπτικών συστατικών για διατροφικές μελέτες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για να προβλέψει τον βαθμό επεξεργασίας στα τρόφιμα.

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συμβάλλει στην επιστήμη της διατροφής;

Το FoodProX αποδίδει μια βαθμολογία μεταξύ μηδέν και 100 σε κάθε τρόφιμο, που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα να εμπίπτει σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες του συστήματος ταξινόμησης τροφίμων NOVA. Το σύστημα αυτό, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα από “μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα” έως εξαιρετικά επεξεργασμένα. Το FoodProX παρέχει έναν φακό υψηλότερης ανάλυσης για την εξέταση των επεξεργασμένων τροφίμων, γεφυρώνοντας τα κενά στη βάση δεδομένων θρεπτικών συστατικών και ταξινομώντας σύνθετες συνταγές και ανάμεικτα τρόφιμα.

Ο αλγόριθμος επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν μια πιο οξεία κατανόηση του επιπέδου επεξεργασίας στο αμερικανικό σύστημα τροφίμων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη μελέτη των επιπτώσεων αυτών των τροφίμων στην υγεία. Παρέχει πληροφορίες για τις χημικές μεταβολές που γίνονται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Εξετάζοντας τις διατροφικές πληροφορίες, οι ερευνητές μπορούν να συμπεράνουν το αποτύπωμα της επεξεργασίας των τροφίμων και να κατανοήσουν την έκταση των χημικών αλλαγών σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Το έργο της ερευνητικής ομάδας είναι σημαντικό, καθώς προσφέρει μια συστηματική και αναπαραγώγιμη προσέγγιση για τη βαθμολόγηση των τροφίμων με βάση το βαθμό επεξεργασίας τους. Αντιμετωπίζει τους περιορισμούς του συστήματος NOVA παρέχοντας μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των επεξεργασμένων τροφίμων. Ο αλγόριθμος επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα ότι πάνω από το 73% του αμερικανικού συστήματος τροφίμων είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Επιπλέον, το FoodProX μπορεί να αξιολογήσει την ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου και να προβλέψει τον αντίκτυπο της αντικατάστασης των επεξεργασμένων τροφίμων με λιγότερο επεξεργασμένες εναλλακτικές λύσεις.

Αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει τον τομέα της διατροφής και της δημόσιας υγείας, επιτρέποντας μελέτες μεγάλης κλίμακας και προσφέροντας εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις. Προωθεί μια προσέγγιση με βάση τα δεδομένα για την κατανόηση της επεξεργασίας τροφίμων και των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία. Παρέχοντας μια αξιόπιστη και συστηματική μέθοδο για την αξιολόγηση των ιδιοτήτων των τροφίμων, το FoodProX συμβάλλει σε πιο αυστηρές επιστημονικές συζητήσεις και βελτιωμένη έρευνα στον τομέα της διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θέλετε να μάθετε πόσο επεξεργασμένο είναι το φαγητό σας;

Μπορεί η ρομποτική να βελτιώσει τον τρόπο περίθαλψης των ασθενών;

Flood Hub: Η εφαρμογή της Google για πρόβλεψη πλημμυρών και στην Ελλάδα

Πνευμονικός Όζος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η φορητή τεχνολογία μεταμορφώνει τη φροντίδα των ποδιών

Φορητή τεχνολογία: Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υγεία των ποδιών. Προσφέρει έγκαιρες προειδοποιήσεις και εξατομικευμένες πληροφορίες πέρα ​​από την παραδοσιακή μέθοδο.

Πώς οι μαγνητικές σαρώσεις εντοπίζουν 6 τύπους κατάθλιψης 

Μαγνητικές σαρώσεις: Αυτές οι ανακαλύψεις με τη χρήση μαγνητικών σαρώσεων προτείνουν ότι η κατάθλιψη δεν είναι μια ενιαία διαταραχή αλλά ένα σύνθετο φαινόμενο με πολλές υποκατηγορίες, καθένα από τα οποία απαιτεί διαφορετική προσέγγιση στη διάγνωση και θεραπεία.

Η ανάπτυξη μίνι εντέρων βοηθά τη νόσο Crohn

Νόσος Crohn: Οι μίνι εντερικές καλλιέργειες μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς οι διαφορετικοί τύποι φλεγμονής επηρεάζουν την εντερική λειτουργία.

Μίνι κυλιόμενο ρομπότ παίρνει εικονικές βιοψίες

Ρομποτική: Είναι η πρώτη φορά που κατέστη δυνατή η δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων υπερήχων υψηλής ανάλυσης που λαμβάνονται από έναν ανιχνευτή βαθιά μέσα στη γαστρεντερική οδό ή στο έντερο.

Πώς η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή επηρεάζει την ανάπτυξη 

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι γονείς που έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις μεθόδους θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών τους, προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα.

Η κυτταροκαλλιέργεια προωθεί τη διάγνωση του καρκίνου

Κυτταροκαλλιέργεια: Το νέο σύστημα επιτρέπει την ακριβή αξιολόγηση των ιδιοτήτων δέσμευσης των ουσιών ραδιενεργών δεικτών που πρέπει να δοκιμαστούν, της ακρίβειας στόχου τους και των πιθανών παρενεργειών.

Close Icon