Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σπίτι

Πως θα διατηρήσετε τα μπαχαρικά φρέσκα

Πως θα διατηρήσετε τα μπαχαρικά φρέσκα


Με εκατοντάδες διαθέσιμα μπαχαρικά σήμερα, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς πόσο σημαντικά ήταν κάποτε – το μαύρο πιπέρι για παράδειγμα, είχε τόση αξία που το χρησιμοποιούσαν αντί για χρήματα. Στη σύγχονη εποχή, μόνο λίγα μπαχαρικά βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Θα θεωρούμε δεδομένα και τα τοποθετούμε σε διάφανα βάζα πάνω στα ράφια μας, όπου το φως μπορεί να τα αλλοιώσει. Όμως, τα μπαχαρικά χρειάζονται προστασία για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στη μαγειρική μας – και είναι πολύ εύκολο όταν μάθει κανείς τον τρόπο. Μην χρησιμοποιείτε μπαχαρικά που δεν έχουν πλέον άρωμα και γεύση, δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα. 

Δείτε τις παρακάτω συμβουλές για το πως μπορείτε να επιλέξετε, να αποθηκεύσετε και να χρησιμοποιήσετε σωστά τα μπαχαρικά.


Αγοράστε ολόκληρα μπαχαρικά και όχι τριμμένα

Τα μπαχαρικά δεν χαλάνε, αλλά χάνουν τη δραστικότητά τους όσο περνάει ο καιρός, ειδικά αν είναι τριμμένα. Και ποιος ξέρει πόσο καιρό είχαν μείνει στα ράφια του σούπερ μάρκετ πριν τα αγοράσετε. Είναι προτιμώτερο να αγοράζετε ολόκληρα μπαχαρικά, τουλάχιστον αυτά που διατίθενται ολόκληρα. Οι κόκκοι μπαχαρικών μπορούν να αγοραστούν ολόκληροι οι τριμμένοι. Τα αποξηραμένα βότανα είναι συνήθως θρυμματισμένα ή σε σκόνη. Οι ρίζες, όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, μπορεί να είναι διαθέσιμα μόνο τριμμένα.

Οι προμητευτές μπαχαρικών είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς προσφέρουν μεγάλη ποικιλία και επιπλέον μπορείτε να αγοράσετε μόνο όση ποσότητα χρειάζεστε. Το πιθανότερο είναι ότι θα τα πάρετε συσκευασμένα σε πλαστική σακούλα, οπότε μόλις φτάσετε στο σπίτι βάλτε τα σε αεροστεγή δοχεία.

Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται φρέσκα μέχρι και 4 χρόνια, ενώ τα τριμμένα για 1 – 2 χρόνια. Τα αποξηραμένα, ωστόσο, δεν πρέπει να διατηρούνυαι για πάνω από 1 χρόνο, γιατί η γεύση τους εξασθενεί γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε μεταλλικά αντί διάφανα γυάλινα δοχεία

Το φως, ο αέρας και η υγρασία είναι εχθροί των μπαχαρικών. Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να τα φυλάτε σε ένα στεγνό και σκοτεινό ντουλάπι. Αλλά ακόμα καλύτερα, είναι να τα αποθηκεύσετε σε μεταλλικά και γενικά αδιαφανή δοχεία για να κρατήσετε το φως μακριά τους. Βεβαιωθείτε ότι σφραγίζουν καλά.

Τρίψτε μόνοι τα μπαχαρικά σας

Αγοράσατε, λοιπόν, τα μπαχαρικά σας ολόκληρα, αλλά πως θα τα χρησιμοποιήσετε; Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όπως είναι – μερικές συνταγές το επιβάλλουν – αλλά τις περισσότερες φορές θα πρέπει να τα τρίψετε.

Ένας μύλος μπαχαρικών είναι επένδυση για την κουζίνα σας. Προτιμήστε να έχετε έναν μύλο αποκλειστικά για τα μπαχαρικά σας – μην χρησιμοποιήσετε το μύλο του καφέ.

Καθαρίστε καλά το μύλο μεταξύ δύο χρήσεων, ώστε να μην επηρεάσει το άρωμα του επόμενου μπαχαρικού από το προηγούμενο. Απλά προσθέστε λίγους κόκους ρίζι και χτυπήστε μέχρι να γίνει σκόνη ή βρείτε έναν μύλο που να πλένεται.
Τρίψτε περίπου το διπλάσιο από την ποσότητα που αναφέρει η συνταγή. Π.χ. αν χρειάζεται ένα κουταλάκι τριμμένο κύμινο, βάλτε δύο κουταλάκια κόκκους στο μύλο. Μετρήστε όσο χρειάζεστε και φυλάξτε αυτό που περισσεύει σε ένα δοχείο.

Καβουρδίστε τα για καλύτερη γεύση

Για κάποιες συνταγές, θα χρειαστεί να καβουρδίσετε τα μπαχαρικά πριν τα τρίψετε. Το ψήσιμο, ακόμα για για σύντομο διάστημα, αναδεικνύει τη γεύση τους, απελευθερώνοντας τα αιθέρια έλαια. Αφήστε τα σε ένα στεγνό σκεύος μέχρι να μυρίσετε το άρωμα, αλλά προσέξτε να μην υπερβάλετε γιατί θα καούν.

Τρίψτε τα στον τρίφτη

Τα ολόκληρα μπαχαρικά που δεν έχουν τη μορφή κόκκων, όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα, είναι πιο εύκολο να τα τρίβετε στον τρίφτη. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να προσθέσετε και μια αρωματική πινελιά στην σοκολάτα ή στο ζεστό κόκκινο κρασί το χειμώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διατηρήσετε το αλεξανδρινό Χριστουγεννιάτικο φυτό σας υγιές και φυλλώδες

Φυτά εσωτερικού χώρου ακόμη και για σπίτια και γραφεία που δεν είναι τόσο φωτεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

5 τρόποι να δημιουργήσουμε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι μας

Είναι σημαντικό πριν ασχοληθείτε και γεμίσετε τους κύριους χώρους σας, δηλαδή την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι, να γεμίσετε πρώτα τους αποθηκευτικούς, βοηθητικούς χώρους, όπως το πατάρι, ένα δωμάτιο που δεν χρειάζεται, το γκαράζ.

Πράγματα που χρειάζεται να αποφεύγουμε να βάζουμε στο πλυντήριο

Όταν το πλυντήριο είναι παραγεμισμένο, δεν υπάρχει χώρος για τα ρούχα σας να κινηθούν κατά τη διάρκεια της πλύσης και έτσι δεν πλένονται σωστά. Εξάλλου, μπορεί να βλάψει και το ίδιο το πλυντήριο αφού θα έχει παραπάνω βάρος απ’ όσο πρέπει.

Αποφύγετε αυτά τα συνηθισμένα ανθυγιεινά λάθη στη μαγειρική

Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά όταν χρησιμοποιείτε αντικολλητικά τηγάνια. Οι υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν PFCs σε μορφή καπνού. Τα PFCs συνδέονται με βλάβες στο ήπαρ και με αναπτυξιακά προβλήματα. Ελέγξτε τις οδηγίες χρήσης για να εντοπίσετε τις συνιστώμενες θερμοκρασίες.

Χρήσεις του ελαιόλαδου που σας "λύνουν" τα χέρια

Μπογιά ή τσίχλα στο δέρμα ή στα μαλλιά Μουσκέψτε λίγο ύφασμα ή χαρτί κουζίνας με ελαιόλαδο. Για τσίχλα, τυλίξτε το ύφασμα γύρω από την τσίχλα και αφήστε το για λίγα λεπτά. Η τσίχλα θα χάσει την κολλώδη ιδιότητά της και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Για μπογιά, σκουπίστε απαλά τον λεκέ.

6 φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν και σε έναν εσωτερικό κήπο βοτάνων.

Αν είστε φαν του μαϊντανού, δοκιμάστε να το βάλετε σε μια γλάστρα δίπλα ακριβώς από το θυμάρι. Τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, αφού και τα δύο απολαμβάνουν το φως του ήλιου και οι οδηγίες ποτίσματος είναι οι ίδιες.

Πώς να κάνουμε το σπίτι μας πιο χαρούμενο

Η έλευση της χαράς στο σπίτι μας βρίσκεται στα μικρά πράγματα που φωτίζουν τα θετικά σημεία της ζωής, στις μικρές, φευγαλέες στιγμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κανείς να μπει στον κόπο να κάνει κάποια μεγάλη ανακαίνιση, ούτε να αγοράσει ακριβά αντικείμενα και έπιπλα

Όταν το μαλακτικό καταστρέφει τις ιδιότητες κάποιων υφασμάτων

Στην αρχή οι πετσέτες σας γίνονται πιο απαλές, αλλά χαλάει γρήγορα η ποιότητά τους. Δεν θα απορροφούν πια την υγρασία τόσο εύκολα και θα φαίνονται βρώμικες. Θα ήταν πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείτε μισή κούπα άσπρο ξύδι σαν μαλακτικό.

Close Icon