Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σπίτι

Πώς να επιλέξουμε με ασφάλεια μη τοξικά μαγειρικά σκεύη

Πώς να επιλέξουμε με ασφάλεια μη τοξικά μαγειρικά σκεύη

Τα αντικολλητικά σκεύη, τα αλουμινένια, ακόμα και εκείνα που περιέχουν χαλκό έχουν ενοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της τάσης τους να αφήνουν υπολείμματα χημικών ουσιών και μετάλλων στο φαγητό. Εδώ εξετάζουμε ορισμένα δημοφιλή είδη μαγειρικών σκευών, αλλά και τι χρειάζεται να γνωρίζουμε από το πεδίο της επιστήμης ώστε να επιλέγουμε σωστά τα σκεύη που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας.

Πώς να επιλέξουμε με ασφάλεια

Υπάρχουν τόσα πολλά είδη μαγειρικών σκευών που η έρευνα αγοράς καταλήγει να μας προκαλεί πονοκέφαλο. Αλλά αρκεί να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις και θα καταφέρουμε να πάρουμε την σωστή απόφαση:

– Πώς χρειάζεται να καθαριστεί; Το ασφαλέστερο μαγειρικό σκεύος πρέπει να καθαρίζεται καλά, αλλιώς ασχέτως υλικού, μπορεί και πάλι να μας αρρωστήσει.

– Αντέχει στην καθημερινή χρήση; Τα πιο ανθεκτικά είναι συνήθως και τα ακριβότερα, οπότε εδώ η καλύτερη λύση είναι τουλάχιστον να εφοδιαζόμαστε κατάλληλα εργαλεία μαγειρικής, όπως ξύλινες σπάτουλες για να μην τα φθείρουμε.

– Υπάρχουν κίνδυνοι που να έχουν αποδειχθεί επιστημονικά; Για παράδειγμα, όσοι έχουν μια πάθηση που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση, πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε περιέχει σίδηρο καθώς χρειάζεται να προσέχουν τις ποσότητες που λαμβάνουν.

– Το προϊόν κατασκευάστηκε με οικολογικό τρόπο; Τα μαγειρικά σκεύη αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, τόσο λόγω του τρόπου που παράγονται, όσο και από το γεγονός ότι κάποια δεν αντέχουν πολύ καιρό και καταλήγουν εύκολα στα σκουπίδια.

Μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο

Είναι συνήθως φθηνά και δεν σκουριάζουν. Όμως το αλουμίνιο μπορεί εύκολα να γρατζουνιστεί αν δεν προσέχουμε και επίσης αντιδρά με όξινα τρόφιμα.

Υπάρχει και η επιλογή του ανοδιωμένου αλουμινίου, το οποίο είναι ευκολότερο να καθαριστεί, έχει αντικολλητική ιδιότητα και δεν προκαλεί εύκολα διαρροή στο φαγητό. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση το ανοδιωμένο αλουμίνιο είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Ανοξείδωτο ατσάλι

Ο χάλυβας είναι ένας συνδυασμός σιδήρου και άλλων μετάλλων. Διανέμει ομαλά την θερμότητα στην επιφάνειά του και είναι σχετικά φθηνό. Ωστόσο, θεωρείται ότι δεν είναι και τόσο υγιεινό μέσο μαγειρικής.

Κεραμικά σκεύη

Τα κεραμικά σκεύη κατασκευάζονται κυρίως από μέταλλο, το οποίο καλύπτεται με ένα αντικολλητικό υλικό (συχνά σιλικόνη) που έχει κεραμική βάση. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης τους είναι ασφαλή, δεν απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο φαγητό μας.

Όμως κάποια περιέχουν γυαλιστικά και χρώματα που είναι βλαβερά για την υγεία μας. Οπότε η καλύτερη επιλογή εδώ είναι τα λευκά μαγειρικά σκεύη. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να πετιούνται μόλις διαβρωθούν.

Χάλκινα

Πρόκειται για το πιο ακριβό είδος και κατανέμει με άριστο τρόπο τη θερμότητα. Ο χαλκός έχει παρόμοια θρεπτική αξία με τον σίδηρο. Η βάση αυτών των μαγειρικών σκευών είναι συνήθως το ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο επικαλύπτεται με χαλκό. Ο χαλκός όμως μπορεί να εισέλθει στο φαγητό μας σε ποσότητες που δεν είναι ασφαλείς προς κατανάλωση.

Αντικολλητικά τεφλόν

Εξαιρετικά δημοφιλή μαγειρικά σκεύη, διότι διευκολύνουν εξαιρετικά το μαγείρεμα. Αν και είναι αρκετά δελεαστικά, χρειάζεται προσοχή στο χειρισμό τους, διότι ξύνονται και διαβρώνονται εύκολα. Η φόρμουλα Τεφλόν έχει ενοχοποιηθεί για σύνδεση με διαταραχές του θυρεοειδή, των πνευμόνων, ακόμα και άμεσες συνέπειες εισπνοής του καπνού.

Η φόρμουλα και τα υλικά έχουν αλλάξει από το 2013 και μετά και τώρα θεωρείται ασφαλέστερο υλικό. Όμως και πάλι η μαγειρική σε υψηλές θερμοκρασίες διευκολύνει τη διάβρωσή τους και έτσι τη μετάδοση χημικών ουσιών στο φαγητό.

Χυτοσίδηρος

Είναι μια επίσης δημοφιλής επιλογή και χρησιμοποιείται συχνά για να μεταφέρει φαγητά από το μάτι της κουζίνας στο φούρνο. Ο σίδηρος όμως μπορεί να εισέλθει στο φαγητό σας και επίσης αντιδρά με όξινες τροφές όπως λεμόνι. Είναι μια καλή επιλογή, αν και όχι η ασφαλέστερη.

Άλλες δύο καλές επιλογές είναι μαγειρικά σκεύη από μαντέμι και τιτάνιο. Αν και το δεύτερο χρειάζεται προσοχή, καθώς κάποια σκεύη περιέχουν τεφλόν, το πρώτο, δηλαδή το μαντέμι, είναι μια καλύτερη επιλογή, καθώς μαγειρεύει ομοιόμορφα και σε χαμηλή ή μεσαία θερμότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διατηρήσετε το αλεξανδρινό Χριστουγεννιάτικο φυτό σας υγιές και φυλλώδες

Φυτά εσωτερικού χώρου ακόμη και για σπίτια και γραφεία που δεν είναι τόσο φωτεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 τρόποι να δημιουργήσουμε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι μας

Είναι σημαντικό πριν ασχοληθείτε και γεμίσετε τους κύριους χώρους σας, δηλαδή την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι, να γεμίσετε πρώτα τους αποθηκευτικούς, βοηθητικούς χώρους, όπως το πατάρι, ένα δωμάτιο που δεν χρειάζεται, το γκαράζ.

Πράγματα που χρειάζεται να αποφεύγουμε να βάζουμε στο πλυντήριο

Όταν το πλυντήριο είναι παραγεμισμένο, δεν υπάρχει χώρος για τα ρούχα σας να κινηθούν κατά τη διάρκεια της πλύσης και έτσι δεν πλένονται σωστά. Εξάλλου, μπορεί να βλάψει και το ίδιο το πλυντήριο αφού θα έχει παραπάνω βάρος απ’ όσο πρέπει.

Αποφύγετε αυτά τα συνηθισμένα ανθυγιεινά λάθη στη μαγειρική

Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά όταν χρησιμοποιείτε αντικολλητικά τηγάνια. Οι υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν PFCs σε μορφή καπνού. Τα PFCs συνδέονται με βλάβες στο ήπαρ και με αναπτυξιακά προβλήματα. Ελέγξτε τις οδηγίες χρήσης για να εντοπίσετε τις συνιστώμενες θερμοκρασίες.

Χρήσεις του ελαιόλαδου που σας "λύνουν" τα χέρια

Μπογιά ή τσίχλα στο δέρμα ή στα μαλλιά Μουσκέψτε λίγο ύφασμα ή χαρτί κουζίνας με ελαιόλαδο. Για τσίχλα, τυλίξτε το ύφασμα γύρω από την τσίχλα και αφήστε το για λίγα λεπτά. Η τσίχλα θα χάσει την κολλώδη ιδιότητά της και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Για μπογιά, σκουπίστε απαλά τον λεκέ.

6 φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν και σε έναν εσωτερικό κήπο βοτάνων.

Αν είστε φαν του μαϊντανού, δοκιμάστε να το βάλετε σε μια γλάστρα δίπλα ακριβώς από το θυμάρι. Τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, αφού και τα δύο απολαμβάνουν το φως του ήλιου και οι οδηγίες ποτίσματος είναι οι ίδιες.

Πώς να κάνουμε το σπίτι μας πιο χαρούμενο

Η έλευση της χαράς στο σπίτι μας βρίσκεται στα μικρά πράγματα που φωτίζουν τα θετικά σημεία της ζωής, στις μικρές, φευγαλέες στιγμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κανείς να μπει στον κόπο να κάνει κάποια μεγάλη ανακαίνιση, ούτε να αγοράσει ακριβά αντικείμενα και έπιπλα

Όταν το μαλακτικό καταστρέφει τις ιδιότητες κάποιων υφασμάτων

Στην αρχή οι πετσέτες σας γίνονται πιο απαλές, αλλά χαλάει γρήγορα η ποιότητά τους. Δεν θα απορροφούν πια την υγρασία τόσο εύκολα και θα φαίνονται βρώμικες. Θα ήταν πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείτε μισή κούπα άσπρο ξύδι σαν μαλακτικό.

Close Icon