Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ομορφιά

Παχαίνουν τα συντηρητικά των τροφίμων;

Παχαίνουν τα συντηρητικά των τροφίμων;

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν φτάσει σε επίπεδα επιδημίας. Το να ακολουθεί κανείς μια δυτική διατροφή, υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και λίπος, είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Αν προσέχετε το βάρος σας, σίγουρα γνωρίζετε ότι πρέπει να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα. Αλλά τι γίνεται με τα συντηρητικά;

Eρευνητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη, μαζί με συναδέλφους από το Ιατρικό Κέντρο Sheba, στο Ισραήλ και άλλους, έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη όταν μελέτησαν τις επιδράσεις του προπιονικού σε ποντίκια και ανθρώπους. Η ομάδα δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά της στο περιοδικό Science Translational Medicine. Ο Δρ Amir Tirosh, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Tel-Aviv και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο της Sheba, δήλωσε πως αρχικά είχε ξεκινήσει να μελετά τις δράσεις της FABP4, μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει τα λιπαρά, η οποία οι ερευνητές θεωρούν ότι παίζει ρόλο στο μεταβολισμό της ζάχαρης και του λίπους. “Παρεμπιπτόντως συναντήσαμε ένα παλιό επιστημονικό έγγραφο από το 1912 που αποδεικνύει ότι η χορήγηση προπιονικού οξέος σε σκύλους είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγή γλυκόζης”, εξήγησε.

Για να μελετήσει τη σύνδεση μεταξύ του προπιονικού και της FABP4, ο Δρ Tirosh και η ομάδα έδωσαν σε υγιείς, μη παχύσαρκους ποντικούς μια δόση του συντηρητικού. Όπως και στα σκυλιά, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξήθηκαν. Το ερώτημα είναι: με ποιο τρόπο λειτουργεί το προπιονικό και φέρνει αυτό το αποτέλεσμα; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενεργοποίησε το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, μετά από μέτρηση των επιπέδων της νορεπινεφρίνης, και αύξησε τα επίπεδα των ορμονών της γλυκαγόνης και της FABP4. Αυτό ώθησε το ήπαρ να παράγει υψηλά επίπεδα γλυκόζης, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. “Κανονικά, αυτές οι ορμόνες δρουν κατά τη διάρκεια της νηστείας για να προστατεύσουν από μια επικίνδυνη πτώση της γλυκόζης του αίματος”, εξήγησε ο Δρ Tirosh. “Σε αυτή την περίπτωση, εμπλέκονται χωρίς μια τέτοια απειλή και αυξάνουν τη γλυκόζη αίματος”.

Οι ποντικοί στη συνέχεια έλαβαν χαμηλή δόση προπιονικού στη διατροφή τους για αρκετές εβδομάδες, αντίστοιχη με το πόσο θα έτρωγε ένα άτομο που ακολουθεί δυτική διατροφή. Τα ποντίκια ανέπτυξαν υψηλότερα επίπεδα γλυκαγόνης και FABP4, υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αίματος και αντοχή στην ινσουλίνη – χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2. Πάχυναν επίσης περισσότερο, με σημαντική αύξηση της λιπώδους μάζας, σε σύγκριση με τα ποντίκια που τρέφονται με την πρότυπη δίαιτα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έφαγαν ένα γεύμα που περιείχε 500 θερμίδες συμπληρωμένο με προπιονικό άλας με τη μορφή 1 γραμμαρίου προπιονικού ασβεστίου ή εικονικού φαρμάκου. “Αυτή η δόση προπιονικού οξέος είναι ισοδύναμη με την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ποσότητα στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι όταν καταναλώνουν ένα μόνο επεξεργασμένο γεύμα”, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μετά από δύο εβδομάδες, οι ίδιοι συμμετέχοντες επέστρεψαν και οι ομάδες άλλαξαν, δηλαδή οι εθελοντές που ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου κατά την πρώτη επίσκεψη έφαγαν το γεύμα που περιείχε προπιονικό κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης. Όπως και με τα ποντίκια, παρουσίασαν αιχμές νορεπινεφρίνης, γλυκαγόνης και FABP4, αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. «Παρατηρήσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι ακόμα και όταν δόθηκε μικρή ποσότητα προπιονικού σε ανθρώπους, αυτό είχε σημαντικές επιδράσεις στο συστηματικό επίπεδο βασικών ορμονών όπως στην FABP4″, σχολίασε ο Dr. Tirosh.

Τέλος, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα από 160 συμμετέχοντες στην δοκιμή Dietary Intervention Randomized Controlled Trial για να διαπιστώσει εάν υπάρχει συσχετισμός των επιπέδων του προπιονικού και της απώλειας βάρους. Στην αρχή της μελέτης, η ομάδα βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων του προπιονικού και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Μετά από 6 μήνες, χαμηλότερα επίπεδα προπιονικού έδειξαν μια συσχέτιση με πιο σημαντικές βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ο Δρ Tirosh αναγνωρίζει ότι υπήρξαν περιορισμοί στην έρευνα καθώς και ότι η ομάδα δεν μελέτησε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρόνιας, χαμηλού επιπέδου προπιονικής έκθεσης στους ανθρώπους. “Βλέπουμε τα ευρήματά μας ως ένα κομμάτι του παζλ”, εξήγησε ο δρ Tirosh. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητικές προσπάθειες των επιστημόνων συνεχίζονται, με έμφαση στο πώς τα συντηρητικά, τα τεχνητά γλυκαντικά και άλλα φυσικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφύγετε τα μαύρα στίγματα με απλές αλλαγές

Απολαύστε μπούκλες χωρίς θερμότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα πιο συχνά λάθη στην φροντίδα των μαλλιών

Περιποίηση μαλλιών: Η σωστή φροντίδα των μαλλιών παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την εμφάνισή τους. Ωστόσο, πολλοί κάνουν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά, ξηρότητα ή αδύναμη τρίχα. Ας δούμε τα πιο συχνά λάθη

Πώς να εντάξετε το έλαιο τεϊόδεντρου στην ρουτίνα περιποίησής σας

Έλαιο τεϊόδεντρου: Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα φυσικό προϊόν με πλήθος οφελών για την περιποίηση της επιδερμίδας και των μαλλιών. Το εξαιρετικά αντισηπτικό, αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες έλαιο τεϊόδεντρου χ

Πώς να χρησιμοποιήσετε την ρετινόλη σωστά

Ρετινόλη: Η ρετινόλη είναι ένα από τα πιο ισχυρά συστατικά στην περιποίηση της επιδερμίδας, γνωστή για τις αντιγηραντικές και αναπλαστικές της ιδιότητες. Ωστόσο, η σωστή χρήση της είναι απαραίτητη για να αποφύγετε ερεθισμούς

Tips για ανασηκωμένες βλεφαρίδες όλη μέρα

Μάσκαρα: Η διατήρηση της καμπύλης των βλεφαρίδων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά αν οι βλεφαρίδες σας είναι ίσιες ή δεν παραμένουν στη θέση τους. Ωστόσο, με τις σωστές τεχνικές και τα κατάλληλα προϊόντα,

Συμβουλές μακιγιάζ για ξηρές ή αφυδατωμένες επιδερμίδες

Makeup tips: Η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να καταστήσει το μακιγιάζ πιο δύσκολο, καθώς το δέρμα τείνει να απορροφά τα προϊόντα και να δημιουργεί σβόλους ή φλουρές. Ωστόσο, με τις σωστές τεχνικές και προϊόντα,

H νέα τάση μακιγιάζ που έχει ενθουσιάσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μάσκαρα με Γκλίτερ: Η glitter mascara είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στο μακιγιάζ τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μία ξεχωριστή, λαμπερή και παιχνιδιάρικη αίσθηση στα μάτια. Η mascara με γκλίτερ συνδυάζει τη λειτουργία μιας κανονικής mascara

Close Icon