Διαίτα κολλαγόνου: Η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται δραματικά με τη γήρανση. Όταν συμβεί αυτό, υπάρχει μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και του πάχους της επιδερμίδας. Αυτό οδηγεί σε βλάβη στο δέρμα και αύξηση των ρυτίδων και της χαλάρωσης. Η μείωση του κολλαγόνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο σφιχτούς και λιγότερο εύκαμπτους τένοντες και συνδέσμους, συρρίκνωση και εξασθένηση των μυών, πόνο στις αρθρώσεις, οστεοαρθρίτιδα και γαστρεντερικά προβλήματα.
Το κολλαγόνο είναι ένας γενικός όρος για τις δομικές πρωτεΐνες στο δέρμα και τον συνδετικό ιστό. Μια διατροφή πλούσια σε κολλαγόνο περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο που ορισμένες αναφορές ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν το δέρμα και τα μαλλιά. Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, ωστόσο η μείωση του κολλαγόνου εξαιτίας της γήρανσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δέρματος και μαλλιών.
Τι είναι κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο είναι γενικός όρος για τις κύριες δομικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς σε ανθρώπους και ζώα και αποτελεί περίπου το 30% της πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Τα φυτά περιέχουν επίσης κολλαγόνο. Το κολλαγόνο αποτελείται από 19 αμινοξέα (για παράδειγμα, γλυκίνη, προλίνη, υδροξυπρολίνη, λυσίνη και αργινίνη). Υπάρχουν τουλάχιστον 29 τύποι κολλαγόνου. Οι άνθρωποι έχουν κυρίως Τύπους Ι-ΙΙΙ. Ο τύπος Ι υπάρχει κυρίως στο δέρμα, τον τένοντα, τα αγγεία, τα όργανα και τα οστά. Ο τύπος II είναι σε χόνδρους και ο τύπος III είναι σε λεπτές ίνες διακλάδωσης στον συνδετικό ιστό.
Τι είναι η διατροφή ή διαίτα κολλαγόνου;
Η δίαιτα κολλαγόνου είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που στοχεύει στην αποφυγή της υπερβολικής λήψης ζάχαρης και εκλεπτυσμένων υδατανθράκων και την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές διατηρεί τη νεανικότητα, την ελαστικότητα και την ομορφιά του δέρματος.
Ποιες είναι οι κύριες διατροφικές πηγές κολλαγόνου;
- Ψάρι
- Κοτόπουλο
- Ασπράδια αυγών
- Εσπεριδοειδή
- Μούρα
- Κόκκινα και κίτρινα λαχανικά
- Σκόρδο
- Φυλλώδη λαχανικά
- Κάσιους
- Ντομάτες
- πιπεριές
- Φασόλια
- Αβοκάντο
- Σόγια
Τα παραπάνω τρόφιμα πιστεύεται πως βοηθούν στην βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, την αντιγήρανση και την ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ μικρές, περιορισμένες μελέτες έχουν δείξει κάποια οφέλη από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο, δεν είναι σαφές εάν αυτά τα οφέλη θα προέκυπταν επίσης από την κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου πρωτεΐνης και τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής γενικά. Επιπλέον, δεδομένου ότι το κολλαγόνο στα τρόφιμα διασπάται από πεπτικά ένζυμα σε μεμονωμένα αμινοξέα και πεπτίδια, για την αφομοίωσή του, η κατανάλωση τροφών με κολλαγόνο δεν εγγυάται απαραίτητα την δημιουργία νέου κολλαγόνου.
Τι συμβαίνει όταν μειώνονται τα επίπεδα κολλαγόνου στον οργανισμό;
Το κολλαγόνο βοηθά το δέρμα και τα μαλλιά. Η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται δραματικά με τη γήρανση. Όταν συμβεί αυτό, υπάρχει μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και του πάχους της επιδερμίδας. Αυτό οδηγεί σε βλάβη στο δέρμα και αύξηση των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος. Η μείωση του κολλαγόνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο σφιχτούς και λιγότερο εύκαμπτους τένοντες και συνδέσμους, συρρίκνωση και εξασθένηση των μυών, πόνο στις αρθρώσεις, οστεοαρθρίτιδα και γαστρεντερικά προβλήματα. Το χαμηλό κολλαγόνο μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των μαλλιών και να συμβάλει στην αραίωση τους.
Ποια είναι τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε κολλαγόνο;
- βελτιωμένος τόνος δέρματος,
- μειωμένη τριχόπτωση,
- αποκατάσταση του κολλαγόνου στο πρόσωπο,
- βελτιωμένος ύπνος,
- ισχυρότεροι μύες,
- προάγει την υγεία των οστών,
- ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα κα
Ακολουθεί βίντεο:
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube