Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. Συνεπώς, ουσίες και συστατικά τα οποία προάγουν τη διούρηση, εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις, συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μιλάμε συχνά για αποτοξίνωση του οργανισμού, ωστόσο πόσοι αλήθεια γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει για τον οργανισμό μας και σε τι μας ωφελεί;
Σε τι βοηθάει η αποτοξίνωση;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ακατάστατη διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το στρες, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και τα φάρμακα προκαλούν αυξημένη συσσώρευση τοξινών στο σώμα και μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια για να ελέγχουμε το σωματικό βάρος. Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Όσο πιο καθαρό είναι το σώμα μας από τοξίνες, τόσο πιο εύκολα ελέγχουμε το βάρος μας. Προσοχή, όμως: δίαιτα αποτοξίνωσης δεν πρέπει να κάνουν τα παιδιά, οι θηλάζουσες μητέρες και άτομα που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες.
Υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μια δίαιτα αποτοξίνωσης;
Πονοκέφαλοι, κακή διάθεση, εύθραυστα νύχια και μαλλιά, κυτταρίτιδα, αδυναμία συγκέντρωσης και έλλειψη μνήμης , δυσκοιλιότητα , φούσκωμα, χαμηλή ενέργεια.
Τα αποτελέσματα της αποτοξίνωσης
Οι άνθρωποι που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης είδαν να βελτιώνεται η ενέργειά τους, ένιωσαν μεγαλύτερη ζωντάνια και πνευματική διαύγεια. Παρατήρησαν ότι μειώθηκαν τα συμπτώματα δυσπεψίας και φουσκωμάτων και παρατήρησαν ότι έχασαν σωματικό βάρος και είχαν καλύτερο ύπνο.
Διάρκεια αποτοξίνωσης
Εξαρτάται από την ηλικία, το επίπεδο υγείας και το πόσο φορτωμένο είναι το σώμα με τοξίνες. Ένα διάστημα 10-15 ημερών δίαιτας αποτοξίνωσης είναι αρκετά καλό και ασφαλές για τον οργανισμό. Ωστόσο είναι καλύτερο να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία υγείας, για να προσαρμόσει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες.
Τι θα πρέπει να αποφεύγουμε κατά την αποτοξίνωση
• Aλκοόλ
• Zάχαρη
• Aλάτι
• Kάπνισμα
• Eπεξεργασμένα τρόφιμα και γενικότερα junk food διότι περιέχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι πλούσια σε συντηρητικά και άλλες επιβλαβείς ουσίες.
• Kορεσμένο λίπος από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα γλυκά, βούτυρο, μαγιονέζα και συναφείς σάλτσες.
Τα σημαντικότερα τρόφιμα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό
• Εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες, αντίδια, παντζάρια, ντομάτες, κάρδαμο, μούρα: είναι πλούσια στην πολύτιμη βιταμίνη C, που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.
• Αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων. Η κατανάλωση αγκινάρας, αλλά και αφεψημάτων με εκχύλισμα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αποτοξινωτική δράση, χάρη στη διουρητική δράση τους.
• Φασόλια σόγιας & αβγά: είναι πλούσια σε λεκιθίνη, σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία του ήπατος και την καλή λειτουργία της χολής.
• Σκόρδο: έχει αντισηπτική και αντιική δράση, λόγω της αυξημένης του περιεκτικότητας σε αλυσίνη. Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των ηπατικών ενζύμων και στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Συνιστάται να καταναλώνεται ωμό.
• Λαχανάκια Βρυξελλών: το σύνολο των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που περιέχουν τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος (συκωτιού), το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
• Παντζάρια: ένα από τα πιο σημαντικά λαχανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, εφόσον βοηθάει το συκώτι να μεταβολίσει τα λιπαρά και τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις τοξίνες του.
• Αβοκάντο, πορτοκάλι, ξηροί καρποί, πίτουρο, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνα, πατάτες βραστές, ντομάτα ωμή, πιπεριές πράσινες ωμές, φασόλια, πράσο βρασμένο: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε κάλιο, μειώνουν την κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας τη διούρηση και αποβάλλοντας τοξίνες από τον οργανισμό.
• Τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, φαγόπυρο): η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου. Φαγόπυρο μπορούμε να βρούμε ωμό (βράζεται όπως το ρύζι σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρου προς 2 φλιτζάνια νερό), σε μορφή αλευριού, αλλά και φρυγανισμένο (ονομάζεται Kasha).
• Γιαούρτι: είναι πλούσιο σε προβιοτικούς οργανισμούς, που επιδρούν θετικά στο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
• Ρόκα: το πράσινο χρώμα της μαρτυρά το αυξημένο περιεχόμενο σε χλωροφύλλη και μαγνήσιο, τα οποία ενισχύουν τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό.
Τα βότανα, σύμμαχος της «φυσικής» αποτοξίνωσης
• Τσουκνίδα: Διουρητικό βότανο, καθαρίζει το αίμα και τονώνει τον οργανισμό. Πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και βιταμίνες (Α, Β, C)
• Πικραλίδα: Η πικραλίδα ή αλλιώς ταραξάκος ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.
• Γαϊδουράγκαθο: Το βότανο με την ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Αναγεννά κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος, αλλά και προστατεύει το ήπαρ από τοξίνες του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων.
• Τζίντζερ: Το τζίντζερ, φρέσκο ή αποξηραμένο, ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Το τζίντζερ βοηθάει επίσης στη λειτουργία των αρθρώσεων και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ είναι ως τσάι το οποίο βοηθάει να απαλλαγείτε από τοξίνες.
• Κόλιανδρος: εξαιρετικό για την αποτοξίνωση από τον υδράργυρο (βαρύ μέταλλο), ο οποίος έχει διεισδύσει στο περιβάλλον. Μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν όλες τις σαλάτες μας, αλλά και πολλά φαγητά μας… Μπορεί να γίνει χυμός μαζί με καρότα, μήλα, παντζάρια, άλλα και με οποιοδήποτε πράσινο λαχανικό και να μας προσφέρει ένα γευστικό smoothie.
• Κολλιτσίδα, τα φύλλα της οποίας καταναλώνονται και βρασμένα σε σαλάτες, είναι ένα βότανο που απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και καθαρίζει το αίμα. Η κύρια ουσία του είναι ένα γλυκοσίδιο, το ασπερουλοσίδιο.
Ο Δεκάλογος της αποτοξίνωσης
1. Ακολουθούμε καθημερινά 5 γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, ελαφρύ βραδινό), προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό και την καύση λίπους.
2. Ξεκινάμε τη μέρα μας πάντα με πρωινό. Μας γεμίζει με ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας και βοηθάει στη μείωση του βάρους.
3. Ενυδάτωση: Καταναλώνουμε καθημερινά 2 λίτρα νερό για να βοηθήσουμε στην αποβολή τοξινών από τα νεφρά. Η αφυδάτωση αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Στην πρόσληψη υγρών συμβάλλουν: νερό, χυμοί, ημίπαχα γαλακτοκομικά, καφές, τσάι, ρόφημα κρόκου Κοζάνης.
4. Επιλέγουμε εποχιακά φρούτα & λαχανικά: Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη τους εποχή, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.
5. Επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.
6. Καταναλώνουμε 5-7 μερίδες καθημερινά φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες σε φυτικές ίνες.
7. Αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού. Ενισχύουμε τη γεύση και την αποτοξινωτική δράση των τροφίμων προσθέτοντας λεμόνι και μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.
8. Αποφεύγουμε τρόφιμα “πλούσια” όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, διάφορα έτοιμα ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.
9. Πηγαίνουμε γυμναστήριο, περπατάμε ή αθλούμαστε. Με αυτόν τον τρόπο θα διασπάσουμε το λίπος, αλλά και θα ενεργοποιήσουμε πιο γρήγορα το έντερο για να απομακρυνθούν οι περιττές ουσίες.
10. Με το πρωινό & το μεσημεριανό πίνουμε καθημερινά 1 φλιτζάνι από αποτοξινωτικά ροφήματα, όπως πικραλίδα, τζίντζερ, κόλιανδρο, φύλλα αγκινάρας, γαϊδουράγκαθο. Για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη διατροφική τους αξία προσθέτουμε κανέλα.
Ο χυμός ORAC (για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού)
Ένας πολύ υγιεινός χυμός που μας παρέχει διαύγεια και αποτοξίνωση. Με βασικά συστατικά τη μπανάνα, το αχλάδι και τα ακτινίδια και σε συνδυασμό με το γάλα και το τσάι, μας δίνουν ένα εξαιρετικό και πολύ γευστικό smoothie.
ΥΛΙΚΑ (Για 2 ποτήρια)
• 1 μπανάνα
• 1 αχλάδι
• 2 ακτινίδια
• 2 ½ φλ. γάλα 1.5% λιπαρά ή γάλα σόγιας
• 2 κ.σ. μέλι
• 3/4 φλ. τσάι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το τσάι σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε τα φρούτα, το γάλα, το τσάι και το μέλι σε ένα μπλέντερ και αναμειγνύουμε καλά. Σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι.
Διατροφικό σχόλιο:Το ακτινίδιο διαθέτει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Ο συνδυασμός με το αχλάδι, το μέλι, το γάλα και το τσάι εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού απέναντι στους ιούς και τις διάφορες λοιμώξεις. (Η αντιοξειδωτική διατροφή ORAC αποτελεί, σύμφωνα με τον κύριο Γρηγοράκη, ένα υγιεινό μοντέλο τρόπου ζωής. Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται στο βιβλίο του Δημήτρη Γρηγοράκη «Η Νέα Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC», που κυκλοφορεί από τις ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ).
Συνδυασμοί για γρήγορη αποτοξίνωση
O super αντιοξειδωτικός χυμός που επιταχύνει τον μεταβολισμό
Είναι απλός, εύκολος να τον φτιάξουμε και ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Καλό είναι να τον βάλουμε στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα, αμέσως μετά το πρωινό.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι φρέσκο στυμμένο φυσικό χυμό πορτοκάλι, περίπου 10 στίγματα κρόκου Κοζάνης και 4 με 5 φυλλαράκια μέντας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να αφήσουν τα μυρωδικά τα αρώματα και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους στο χυμό.
Λουΐζα με λεμόνι και κανέλλα
Σούπερ ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά . Ενισχύει το ανοσοποιητικό λόγω της βιταμίνης C που περιέχει αλλά και την αντιμετώπιση της δυσπεψίας. Έχει θερμογενετική δράση με αποτέλεσμα να δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και στη διάσπαση του λίπους. Ένα ρόφημα κατάλληλο για άτομα με υπέρταση. Ιδανικό και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χάρη στην ιδιότητα της κανέλας να καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.
Πορτοκάλι με μαύρη σοκολάτα
Έχει αντιγηραντική δράση και συναντάται συχνά στην προληπτική ιατρική. Η δράση της οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, κυρίως πολυφαινόλες αλλά και φαινυλαιθυλαμίνη. Παρέχει ένα συνδυασμό βιταμινών και αμινοξέων που βοηθούν στο σχηματισμό σεροτονίνης, η οποία αποτελεί μία ορμόνη που βελτιώνει τη διάθεση και την αίσθηση κορεσμού.
Τζίντζερ με πράσινο τσάι
Ρόφημα που εντείνει τη διάσπαση λίπους, ώστε να διευκολύνεται η πέψη. Με αυτό το τρόπο μειώνεται η συσσώρευση του λίπους στο σώμα .Η κατανάλωσή του εμποδίζει τη δημιουργία οιδήματος αποβάλλοντας τις τοξίνες από τον οργανισμό. Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2-3 φλ. ημερησίως.
Καυτερή πιπεριά με ελαιόλαδο και δεντρολίβανο
Χρήσιμο ντρέσιγκ για άτομα με ευαίσθητο στομάχι. Λόγω της δραστικής ουσίας καψαϊκίνη και των αντιοξειδωτικών που περιέχει το δεντρολίβανο σε συνδυασμό με τη Βιταμίνη Ε που περιέχει το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως E. Coli και να σταματήσει το πόνο. Σε πρόσφατες μελέτες έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, της LDL-κακής χοληστερόλης και βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Συνδυάστε το με πράσινα λαχανικά και άπαχο κρέας.
Εμείς διαπιστώσαμε ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας αποφεύγοντας ορισμένα τρόφιμα και βάζοντας στη θέση τους άλλα, που είναι αποτοξινωτικά και αντιοξειδωτικά. Φτιάξτε τους χυμούς και τα ροφήματα, χρησιμοποιήστε βότανα, καταναλώστε τα κατάλληλα τρόφιμα και χάστε ανεπιθύμητες τοξίνες, λίπος αλλά και βάρος χωρίς κόπο.
Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc-Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube