Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Fitness

Ωμοφαγία: η δίαιτα που καταναλώνονται ωμά τρόφιμα

Ωμοφαγία: η δίαιτα που καταναλώνονται ωμά τρόφιμα


Η Ωμοφαγία ορίζεται ως η διατροφή κατά την οποία καταναλώνονται τα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή δηλαδή ωμά ή άψητα, χωρίς καμία διεργασία μαγειρέματος.


Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Τρόφιμα που επιτρέπονται: Περιλαμβάνει όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά (πάντα εποχιακά), τους ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το σουσάμι, το λιναρόσπορο, αλλά και τα βούτυρα που προέρχονται από αυτούς όπως το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο. Αποξηραμένα φρούτα, βιολογικά ή φυσικά τρόφιμα που δεν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, εμφιαλωμένο νερό, γάλα καρύδας. Επιτρέπεται επίσης η κατανάλωση θαλάσσιων πλαγκτών όπως τα φύκια.

Τρόφιμα που απαγορεύονται: Στην περίπτωση της ωμοφαγίας αποφεύγονται αυστηρά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα παράγωγα τους. Συνεπώς, αν είστε λάτρεις των κρεάτων και των θαλασσινών, είναι σαφές ότι αυτή η δίαιτα δεν σας εκφράζει!

Πλεονεκτήματα:

• Τα γεύματα δεν απαιτούν πάνω από 40 λεπτά για να ετοιμαστούν και δεν χρειάζεται πολλή ώρα για να χωνέψει κανείς.
• Πλούσια σε βιταμίνες (Α, β-καροτένιο, Ε, C), μέταλλα (κάλλιο, μαγνήσιο), αντιοξειδωτικά, βιταμίνες λόγω της υψηλής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών.
• Ελάχιστο ή καθόλου κορεσμένο λίπος.
• Χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, λόγω μειωμένης πρόσληψης ζωικών τροφίμων.
• Ευεξία, βελτιωμένη υφή επιδερμίδας, μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.
• Γρήγορη απώλεια βάρους.

Μειονεκτήματα:
• Πρόκειται για μια δίαιτα που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ο αποκλεισμός βασικών τροφίμων (κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά), απαραίτητων για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Οι κυριότερες αρνητικές επιδράσεις από την ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι οι παρακάτω:
• Εξασθένιση του μυϊκού συστήματος, λόγω μειωμένης πρόσληψης απαραίτητων αμινοξέων και πρωτεϊνών από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
• Αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας και τριχόπτωσης εξαιτίας της απουσίας κόκκινου κρέατος.
• Μείωση του μεταβολισμού λόγω της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να χτίσετε μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.

Close Icon