Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Fitness

Μελέτη για τη σύνδεση κολύμβησης και πείνας

Μελέτη για τη σύνδεση κολύμβησης και πείνας


Κατά τη διάρκεια 15 ετών που μια ομάδα επιστημόνων διερευνά την άσκηση και τις επιπτώσεις της στην όρεξη, ένα συγκεκριμένο ερώτημα που συχνά εγείρεται είναι: «Γιατί το κολύμπι με κάνει να πεινάω;». Μέχρι πρόσφατα, αυτή η ερώτηση δεν είχε ελεγχθεί σε μια αυστηρά σχεδιασμένη πειραματική μελέτη. Έτσι οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της κολύμβησης έναντι της ποδηλασίας και της καθιστικής ζωής.

Η μελέτη περιέλαβε 32 υγιείς ενήλικες κάτω των 40 ετών (17 άνδρες και 15 γυναίκες) που ήταν σε θέση να κολυμπήσουν και να κάνουν ποδήλατο σε ψυχαγωγικό -όχι επαγγελματικό- επίπεδο. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ήταν παχύσαρκος. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τρεις δοκιμές (κολύμπι, ποδηλασία ή ανάπαυση) με τυχαία σειρά, με διαφορά τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Τους δόθηκε ένα πρωινό (σάντουιτς, μαρμελάδα φράουλας, κρουασάν και χυμός πορτοκαλιού) που έφαγαν στο σπίτι τους μεταξύ 08:45 π.μ. και 09:00 π.μ. Αφότου έφτασαν στο εργαστήριο, μετρήθηκε η όρεξή τους χρησιμοποιώντας μια κλίμακα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ασκήσεις άρχισαν 90 λεπτά μετά το πρωινό.

Οι συνεδρίες κολύμβησης και ποδηλασίας χωρίστηκαν σε έξι διαστήματα, το καθένα 8 λεπτών με 2 λεπτά ανάπαυσης μεταξύ τους. Τριάντα λεπτά μετά την άσκηση -και την ισοδύναμη ώρα στην περίπτωση της ανάπαυσης- οι συμμετέχοντες έφαγαν όσα ζυμαρικά ήθελαν έως ότου να νιώσουν άνετα, γεμάτοι και ικανοποιημένοι. Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της δοκιμής κολύμβησης, το οποίο κατά μέσο όρο ήταν 142 θερμίδες περισσότερο από ό,τι στη δοκιμή ελέγχου (καθόλου άσκηση).

Οι συμμετέχοντες ένιωσαν πιο πεινασμένοι μετά την κολύμβηση και ότι μπορούσαν να φάνε περισσότερα στο επόμενο γεύμα. Και παρόλο που έτρωγαν επίσης περισσότερο μετά το ποδήλατο (94 θερμίδες κατά μέσο όρο) σε σύγκριση με τη δοκιμή ελέγχου, αυτή η διαφορά ήταν μικρή για να είναι στατιστικά σημαντική. Ο λόγος για αυτό το φαινόμενο της κολύμβησης, ότι δηλαδή διεγείρει την όρεξη, δεν είναι κατανοητός. Ένας πιθανός λόγος μπορεί να σχετίζεται με τη σχέση μεταξύ θερμοκρασίας (απώλειας θερμότητας σώματος) και πρόσληψης τροφής. Σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, η πρόσληψη τροφής μπορεί να αυξηθεί ως μηχανισμός παραγωγής θερμότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να χτίσετε μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.

Close Icon