Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να σκέφτεται τον τραυματισμό, αλλά όποιος συμμετέχει σε αθλήματα γνωρίζει ότι το μυϊκό τράβηγμα, τα διαστρέμματα, τα κατάγματα, ακόμα και μια επέμβαση, είναι πολύ εύκολο να συμβούν. Τι πρέπει όμως, να τρώτε μετά από έναν τραυματισμό; Ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας , να συμβάλλουν στην επούλωση πληγών και στην ενίσχυση των οστών και των μυών, μετά από μια χειρουργική επέμβαση; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν παρακάτω.
Καταρχήν, εάν έχετε κάποιο τραυματισμό και πρέπει να περιορίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη σωματική σας δραστηριότητα, φροντίστε να περικόψετε το μέγεθος των μερίδων, ώστε να αντισταθμίσετε τη μειωμένη καύση των θερμίδων.
Δεν χρειάζεται να καταναλώνετε ροφήματα πρωτεΐνης ή ενεργειακές μπάρες, αντ’ αυτού, μπορείτε να επιλέξετε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, 3 έως 4 φορές την ημέρα, ώστε να σας παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, χωρίς επιπλέον θερμίδες και ταυτόχρονα να βοηθήσουν στην ανάρρωση σας.
• Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του ανθρώπινου οργανισμού και συμβάλλει ώστε να επιδιορθωθούν οι ιστοί που έχουν υποστεί βλάβη από την πίεση και να αποκατασταθούν τα επίπεδα της μυϊκής μάζας. Εστιάζοντας λοιπόν, σε τρόφιμα που έχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βοηθάτε στην επούλωση των πληγών και στο να κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Αυγά, τυρί, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και κοτόπουλο, παρέχουν τη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός και είναι συνήθως καλά ανεκτά, κατά τις πρώτες ημέρες, μετά από έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση. Όσοι είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, από τη σόγια ή συνδυάζοντας τα όσπρια με τα δημητριακά (πχ φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα).
• Βιταμίνη C και Ψευδάργυρος
Ενώ όλες οι θρεπτικές ουσίες είναι σημαντικές στη θεραπεία, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επούλωση. Η βιταμίνη C είναι σημαντική, διότι συμβάλλει στη παραγωγή του κολλαγόνου, που είναι απαραίτητο για τους τένοντες, τους συνδέσμους και για την επούλωση χειρουργικών τραυμάτων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι πατάτες φούρνου, το μπρόκολο, οι πιπεριές και τα εσπεριδοειδή.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές – κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα – αλλά υπάρχει και στο ψωμί ολικής αλέσεως, στα δημητριακά, στα ξερά φασόλια, στα μπιζέλια, και στα καρύδια. Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε τον ψευδάργυρο από τα τρόφιμα, ειδικά επειδή τα συμπληρώματα σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο.
• Βιταμίνη D και ασβέστιο
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D σχετίζονται με υγιή οστά. Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Τη βιταμίνη D την παίρνετε κυρίως με την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο υπάρχουν τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα, όπως το γάλα και το γιαούρτι.
• Φυτικές Ίνες
Πρέπει να γνωρίζετε ότι, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, μετά από έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση, μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Άρα, καταναλώστε φυτικές ίνες μαζί με νερό, διότι έχουν μια φυσική καθαρτική επίδραση, που μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή, επιλέγοντας για πρωινό, βρώμη με ξηρούς καρπούς και μούρα, αντί τα απλά δημητριακά. Καταναλώστε ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως και προσθέστε λαχανικά, όπως μαρούλι και ντομάτα. Για ένα σνακ, επιλέξτε φρούτα ή κράκερ ολικής αλέσεως και στο κυρίως γεύμα, δοκιμάστε ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως μαζί με λαχανικά. Όμως, πρέπει να αυξάνετε τις φυτικές ίνες σταδιακά και με άφθονα υγρά. Εάν αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο και δεν πίνετε αρκετά υγρά, μπορεί να παρουσιάσετε ναυτία ή δυσκοιλιότητα.
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε, ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να φάτε μετά από μια επέμβαση, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης σας. Επίσης, κάποιοι πιστεύετε ότι ένας τραυματισμός ή μια επέμβαση, είναι και μια ευκαιρία για να χάσετε μερικά κιλά, παρακάμπτοντας τα γεύματα, όμως το να μη τρώτε σωστά, μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση και να καθυστερήσει το κλείσιμο της τομής σας.
Βιβλιογραφία:
R, de Barros Filho TE, Tannuri U, Rodrigues CJ, Rossi JD, 1992, Study of fracture healing in protein malnutrition, Guarniero Revista Paulista de Medicina, 110(2):63-68.
Sanjeev Kakar, Thomas A. Einhorn, 2004, Importance of Nutrition in Fracture Healing, Nutrition and Health, pp 85-103.
Sachiko T. St. Jeor, Barbara V. Howard, Elaine Prewitt, Vicki Bovee, Terry Bazzarre, Robert H., Eckel, 2001, A Statement for Healthcare Professionals From the Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism of the American Heart Association, AHA Science Advisory, 104: 1869-1874.
Buttriss JL, Stokes CS, 2008, Dietray Fibre and Health: an overview, Nutrition Bulletin, 33, 186–200.
De Vries, J. On defining dietary fibre. 2003, Proc. of the Nutrition Society, 62:37-43
Γράφει : Η Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire – [email protected].
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube