Τα Χριστούγεννα συνήθως είναι μια εποχή που τα τραπέζια είναι γεμάτα με κάθε είδους λιχουδιά, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις λιχουδιές έχουν να κάνουν με κρέας. Και, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν κρέας ή τα παράγωγά του. Από την άλλη πλευρά, ακόμα κι αν δεν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, οι παρακάτω συνταγές είναι ό,τι πρέπει για να κάνετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας πιο υγιεινό και – τολμάμε να πούμε – πιο νόστιμο…
Ψητές πατάτες με δενδρολίβανο
(για 6 άτομα)
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό baby πατάτες, κομμένες στην μέση αν είναι μεγάλες
2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κ.σ. φρέσκο κομμένο δενδρολίβανο
Αλατοπίπερο
Φρέσκα κλαδάκια δενδρολίβανου για γαρνίρισμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί, με αντικολλητικό χαρτί. Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το δενδρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανές, ανακατεύοντάς τις πού και πού, για μία ώρα και 15 λεπτά. Σερβίρουμε με τα φρέσκα κλαδάκια από δενδρολίβανο.
Γιορτινά ψητά λαχανικά
(για 4 άτομα)
Θα χρειαστούμε:
340 γρ. Λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στην μέση, χωρίς το κοτσάνι
2 μεγάλα καρότα, ξεφλουδισμένα και σε κομμάτια
Παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
1 κ.γ. φύλλα δενδρολίβανου
1 κ.σ. θυμάρι
Μισή κούπα πεκάν
Μισή κούπα αποξηραμένα cranberries
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ταψί, τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, και μετά με το βαλσάμικο. Αλατοπιπερώνουμε και μετά απλώνουμε τα μυρωδικά στο ταψί. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να είναι μαλακά. Πριν τα σερβίρουμε, τα ανακατεύουμε με τα πεκάν και τα cranberries.
Ψητό κουνουπίδι με βαλσάμικο
(για 4-6 άτομα)
Θα χρειαστούμε:
Ένα μεγάλο κουνουπίδι
2 κούπες ντομάτες
1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
250 γρ. πράσινα φασόλια
Αλατοπίπερο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κούπα ξύδι βαλσάμικο
¼ της κούπας καστανή ζάχαρη
Φρέσκος μαϊντανός, προαιρετικά, για γαρνίρισμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε το κουνουπίδι από κάτω, έτσι ώστε να στέκεται όρθιο στο ταψί. Βάζουμε τις ντομάτες γύρω του, το κρεμμύδι και τα φασολάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λάδι. Σε ένα μικρό τηγάνι, σε μεσαία φωτιά, ανακατεύουμε το βαλσάμικο με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να βράσει, και έπειτα χαμηλώνουμε αμέσως την φωτιά. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, και χύνουμε το ξύδι στο κουνουπίδι—προσοχή, κρατάμε λίγο για αργότερα. Ψήνουμε μέχρι το κουνουπίδι να ροδίσει και να γίνει μαλακό, για μια ώρα περίπου, βάζοντας πού και πού περισσότερο ξύδι. Σερβίρουμε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube