Υπολογίζεται πως ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 14 κιλά ξηρών καρπών κάθε χρόνο. Από αυτά είναι βέβαιο πως μία σημαντική ποσότητα σερβίρεται ως συνοδευτικό του αλκοόλ. Η συνήθεια αυτή είναι πολύ γευστική, υπάρχει όμως κάποια διατροφική εξήγηση πίσω από τα φιστίκια «έρχονται» μαζί με τη μπύρα ή το κρασί σας;
Κάποιοι πιστεύουν πως οι αλμυροί ξηροί καρποί αυξάνουν το αίσθημα της δίψας, ωθώντας έτσι σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Οι λιγότερο καχύποπτοι πάλι, ελπίζουν πως η πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά των «φιστικιών» θα καθυστερήσουν τα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης ποτού. Η τελευταία εκδοχή δεν είναι παράλογη, υπάρχει όμως και μία πιο ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση.
Ορισμένες μορφές αλκοόλ, όπως η μπύρα και το κρασί, περιέχουν ταννίνες. Οι ταννίνες αποτελούν ουσίες φυτικής προέλευσης, από λυκίσκο, φλούδες των σταφυλιών και άλλα, οι οποίες δίνουν έντονη πικρή γεύση στα ποτά που της περιέχουν. Ο ανθρώπινος οργανισμός όμως έχει μία έμφυτη αποστροφή στις πικρές γεύσεις, η οποία των προστατεύει από την κατανάλωση τοξικών παραγόντων.
Πώς όμως οι πληροφορίες αυτές σχετίζονται με την κατανάλωση ξηρών καρπών μαζί με αλκοόλ; Οι ειδικοί της γεύσης πιστεύουν πως το αλάτι που περιέχουν τα «φιστίκια», και τα υπόλοιπα αλμυρά σνακ επιτρέπουν στους γευστικούς κάλυκες να διαχειριστούν καλύτερα την πικρή γεύσηκαι έτσι να απολαύσετε περισσότερο το ποτό σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube