Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Τροφές φλεγμονή: 5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Τροφές φλεγμονή: 5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Για πολλούς ανθρώπους, η μάχη κατά της φλεγμονής ξεκινά από τη διατροφή.


Όπως υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής, όπως τα μούρα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, ο κουρκουμάς και τα χόρτα, έτσι υπάρχουν και τα τρόφιμα που ενισχύουν την εμφάνιση φλεγμονών όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα.«Παρακάτω θα αναφερθούμε σε πέντε από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων που διεγείρουν την πρόκληση φλεγμονής», επισημαίνει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος του Μetropolitan General.

Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

  1. Ζάχαρη

H μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τους βιοδείκτες της φλεγμονής στο σώμα.

  1. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Όπως η ζάχαρη, έτσι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει επίσης να περιορίζονται για να αποφευχθεί η φλεγμονή. Έχει φανεί ότι κατά την κατανάλωση τροφών χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα παράγει ινσουλίνη για να δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα και με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία απέκκρισης της ινσουλίνης γίνεται μη ελεγχόμενη. Έτσι το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ποσότητα για να ολοκληρωθεί η βιοχημική διεργασία.

  1. Επεξεργασμένο κρέας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συνίσταται η αποφυγή του επεξεργασμένου κρέατος και η φλεγμονή είναι μόνο ένας από αυτούς. Το επεξεργασμένο κρέας έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και φυσικά της φλεγμονής επειδή περιέχει τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν τρόφιμα, όπως το κρέας, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μια αφθονία AGEs στο σώμα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, επομένως είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωσή του.

  1. Αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί με μέτρο μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την καρδιά, αλλά έχει πολλές βλαβερές συνέπειες όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα και μια από αυτές είναι η αύξηση της φλεγμονής. Όταν το αλκοόλ διασπάται, παράγει τοξικά υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

  1. Trans λιπαρά οξέα

Τα trans λιπαρά οξέα ή αλλιώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, που δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άνοια με την πάροδο του χρόνου.
«Για τον λόγο αυτό, η βλαβερή τους επίδραση σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας, καθιστούν επιτακτική την προσοχή των ετικετών των τροφίμων ως προς την αποφυγή συστατικών όπως «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια», καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το άμυλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας θρεπτικής διατροφής

Τα φλαβονοειδή βοηθούν ασθενείς με νόσο Πάρκινσον

Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και η διαχείριση του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει κάποια τροφική αλλεργία;

Όσπρια πλούσια σε φυτικές ίνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φενγκ Σούι: Πού να τοποθετήσετε το αλεξανδρινό για να προσελκύσετε πλούτο και αφθονία στο σπίτι 

Ένα από τα φυτά που συχνά συνδέονται με την ευημερία και την αφθονία είναι το αλεξανδρινό, γνωστό και ως πορτοκαλί λουλούδι ή "χρυσό λουλούδι". Για να προσελκύσετε πλούτο και αφθονία στο σπίτι σας, η σωστή τοποθέτηση του αλεξανδρινού είναι κρίσιμη.

Γιορτές με καρκίνο: Πώς να διατηρήσετε τη σωματική και συναισθηματική ευημερία σας

Γιορτές με καρκίνο: Η διατήρηση της σωματικής και συναισθηματικής ευημερίας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πορεία της θεραπείας.

Καρκίνος: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο με υγιεινές συνήθειες

Καρκίνος: Ο καρκίνος παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, αλλά υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ασφαλής ιστιοπλοΐα: Σωστές πρακτικές για τη διαχείριση του αλκοόλ στο σκάφος

Ασφαλής ιστιοπλοΐα: Ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να προσέξετε είναι η κατανάλωση αλκοόλ ενώ είστε στο σκάφος. Όπως το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητά σας να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο, έτσι μπορεί να γίνει και επικίνδυνο όταν χειρίζεστε ένα σκάφος.

Εορταστική περίοδος: Εύκολοι τρόποι για να υποστηρίξετε άτομα με απώλεια ακοής

Εορταστική περίοδος: Η περίοδος των γιορτών μπορεί να μην είναι τόσο διασκεδαστική για όλους. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα με προβλήματα ακοής να βιώσουν αυτή την εποχή με χαρά και ένταση.

Μαύρη σοκολάτα: Κάνει καλό στη μνήμη - Πόση να τρώμε για να δούμε αλλαγή 

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και προάγουν την ανάπτυξη νέων νευρώνων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα.

Close Icon