Τι να φάτε:
- Νερό: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι κρίσιμη. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 2-3 λίτρα ημερησίως. Το νερό βοηθά στη διάλυση των ουσιών που μπορεί να σχηματίσουν πέτρες.
- Φρούτα και λαχανικά: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και κάλιο, που βοηθά στη μείωση της συγκέντρωσης οξαλικών και άλλων ουσιών που ευνοούν το σχηματισμό πέτρων. Ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι οι καρποί όπως το πεπόνι, το μήλο και τα πορτοκάλια.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: Η κατανάλωση χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως γιαούρτι και γάλα) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πέτρων, καθώς το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύσει τα οξαλικά οξέα.
- Άπαχες πρωτεΐνες: Προτιμήστε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, ψάρι και όσπρια, καθώς οι ζωικές πρωτεΐνες σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρων.
Τι να αποφύγετε:
- Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρων.
- Αλάτι: Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει την απέκκριση ασβεστίου στα ούρα, ευνοώντας το σχηματισμό πέτρων. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σνακ που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού.
- Οξαλικά: Οι τροφές πλούσιες σε οξαλικά, όπως σπανάκι, παντζάρι, ξηροί καρποί και σοκολάτα, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ειδικά αν έχετε ιστορικό πέτρων στα νεφρά.
- Ζάχαρη: Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων και γλυκών μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νεφρών και να συμβάλει στην ανάπτυξη πέτρων.
- Πρωτεΐνες από κόκκινο κρέας: Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρων, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.
Ακολουθώντας αυτές τις διατροφικές οδηγίες, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο σχηματισμού πετρών στα νεφρά και να διατηρήσετε την υγεία σας.