Πώς οι άνθρωποι κάνουν την πέψη των τροφών; Είναι ένα περίπλοκο θέμα, χωρίς εύκολη απάντηση. Αλλά σε ένα εργαστήριο μηχανικής τροφίμων στο UC, ο Davis ένας μηχανικός που ασχολείται με το πεπτικό σύστημα και μελετά πληροφορίες για την επίλυση αυτού του πανάρχαιου μυστηρίου.
Η νέα συσκευή που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό τροφίμων Gail Bornhorst παρέχει ενδείξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις για το πότε θα πρέπει να τρώνε, τι να τρώνε και πώς να προετοιμάσουν τα τρόφιμα για να καλύπτουν τις δικές τους προσωπικές διατροφικές ανάγκες. “Το σώμα είναι ένα σύστημα επεξεργασίας τροφίμων με ένα πεπτικό σύστημα για το οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα”, δήλωσε ο Bornhorst, μηχανικός και επίκουρος καθηγητής στα τμήματα των Βιολογικών και Γεωργικής Μηχανικής – Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. «Ξέρουμε πολλά για τα τρόφιμα καθώς μπαινοβγαίνουν αλλά δεν έχουμε και πολλές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο μεταξύ. Στόχος μας είναι να περιγράψουμε ποσοτικά την κατανομή των τροφίμων, των μεταφορών και την απορρόφηση για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των τροφίμων και τη λειτουργικότητα.
Έρευνα για την πέψη των τροφών
Οι άνθρωποι θέλουν κάτι από την τροφή τους. Ίσως τρώνε για να αισθάνονται πλήρεις και γεμάτοι ενέργεια. Ίσως θέλουμε ορισμένα θρεπτικά συστατικά ή επιπλέον πρωτεΐνη στα γεύματά μας. Μπορούμε να αξιολογήσουμε τις ιδιότητες στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ή εμπιστευόμαστε την εμπορία και τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι ασαφές το πώς ή εάν το σώμα μας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, τα πρόσθετα και τα μόρια που καταπίνουν. «Γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας, διότι μπορούμε να τοποθετήσουμε αισθητήρες στο εσωτερικό των δεξαμενών,” δήλωσε ο Bornhorst. «Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο με την ανθρώπινη πέψη».
Οι ερευνητές αρχίζουν να βρίσκουν μη επεμβατικούς τρόπους για να μελετήσουν την πέψη σε ζώντα ζώα και ανθρώπους χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η απεικόνιση του μαγνητικού συντονισμού, αλλά η διαδικασία είναι περιορισμένη, δαπανηρή και ηθικά αμφιλεγόμενη. Στο εργαστήριο Bornhorst γίνεται μια διαφορετική προσέγγιση. Μέλη της ερευνητικής ομάδας ανέπτυξαν αυτό που αποκαλούν το ανθρώπινο γαστρικό Simulator, ένα επιτραπέζιο μηχάνημα που μιμείται τόσο τις βιοχημικές όσο και τις φυσικές συνθήκες ενός ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. «Μπορούμε να προσθέσουμε οξέα και ένζυμα στο « στομάχι »για να επιτευχθεί η προσομοίωση με τα γαστρεντερικά υγρά”, δήλωσε ο Bornhorst, δείχνοντας μια γεμάτη υγρό πλαστική σακούλα στο κέντρο της συσκευής. Με το κτύπημα ενός διακόπτη, γυρίζει σε ένα δίκτυο που συμπιέζει την κοιλότητα του σάκου. “Αυτό μιμείται τις συσπάσεις του στομαχιού,” εξήγησε ο Bornhorst.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube