Οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να βοηθήσουν τη βιομηχανία τροφίμων να διατηρήσει την παραγωγή της φρέσκια εξασφαλίζοντας ότι διατηρούνται σημαντικές περιβαλλοντικές παράμετροι όπως η θερμοκρασία και η υγρασία.
Οι έξυπνοι αισθητήρες είναι συσκευές που συλλέγουν βασικές πληροφορίες από το περιβάλλον και μετατρέπουν αυτές τις εισόδους σε ψηφιακά δεδομένα. Οι αισθητήρες χρησιμοποιούν στη συνέχεια υπολογιστική ισχύ για να επεξεργάζονται τα δεδομένα και να παρέχουν τα δεδομένα που έχουν αναλυθεί στους χρήστες, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις.
Οι πιο εξελιγμένοι αισθητήρες αποτελούν μέρος της τεχνολογικής εξέλιξης, έτσι ώστε τα δεδομένα από πολλούς αισθητήρες να μπορούν να συναχθούν και να συγκεντρωθούν περισσότερες ουσιαστικές ιδέες. Τα δεδομένα από τους αισθητήρες μπορούν να σταλούν στους διακομιστές και τα δεδομένα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων.
Οι τύποι πληροφοριών που συλλέγονται από έξυπνους αισθητήρες περιλαμβάνουν σημαντικές περιβαλλοντικές παραμέτρους που επηρεάζουν το αν τα τρόφιμα παραμένουν φρέσκα, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Οι αισθητήρες αξιολογούν επίσης τον χρόνο, ιδιαίτερα τον χρόνο που κρατιέται σε ορισμένα βήματα κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας. Οι αισθητήρες καταγράφουν ψηφιακά τις σφραγίδες χρόνου και δεδομένων, οι οποίες δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Τα δεδομένα μπορούν να καταγραφούν σε ένα ψηφιακό βιβλίο, που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αλυσίδας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα BioExpert , οι εταιρείες τροφίμων Monnit και Delta Trak ενσωματώνουν έξυπνες αισθητήρες και συσκευές στα ψυγεία τους, τους καταψύκτες και τη ναυτιλιακή διαδικασία. Αυτό δημιούργησε ένα e-tracking που εξασφαλίζει ότι τα τρόφιμα, σχεδιασμένα να ψύχονται ή να καταψύχονται, παραμένουν κρύα.
Πολλοί έξυπνοι αισθητήρες δεν μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε δοχεία αποθήκευσης, αλλά μπορούν επίσης να ενσωματωθούν σε συσκευασίες τροφίμων. Εδώ μπορούν να ληφθούν άλλες μετρήσεις κρίσιμες για την ποιότητα των τροφίμων, όπως η συγκέντρωση αερίων (όπου οι μεταβολές μπορεί να είναι ενδεικτικές μικροοργανισμών αλλοίωσης τροφής) ή το pH. Αυτοί οι τύποι έξυπνων αισθητήρων έχουν τη μορφή ετικέτας που τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά της συσκευασίας τροφίμων.
Αυτοί οι αισθητήρες συνίστανται γενικά από μια ευαίσθητη σε οξυγόνο φωτεινή βαφή που διατηρείται μέσα σε μια πολυμερή μήτρα. Οι σημαντικότερες ιδιότητες της μήτρας είναι η συμβατότητα βαφής, η διαπερατότητα του οξυγόνου, η μηχανική αντοχή και η χημική αντοχή. Η λήψη αυτών των στοιχείων είναι σημαντική, καθώς επηρεάζουν τις τελικές παραμέτρους λειτουργίας των αισθητήρων.
Επιπλέον, οι αισθητήρες μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για να καθορίσουν εάν έχουν υποστεί ζημίες οι συσκευασίες, επιτρέποντας την ανάπτυξη μιας πλήρους εικόνας σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του τροφίμου και του περιβάλλοντος του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube