Μια μεγάλη νέα μελέτη από την American Cancer Society καταγράφει τους παράγοντες κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου. Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν φως στην αναλογία των καρκίνων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η νέα έρευνα εξέτασε συνολικά 1.570.975 περιπτώσεις καρκίνου , από τις οποίες 587.521 είχαν ως αποτέλεσμα θάνατο. Κατά την ανάλυση, αναλύθηκαν 26 τύποι καρκίνου και 17 παράγοντες κινδύνου. Αυτοί οι 17 παράγοντες κινδύνου ονομάζονται ” τροποποιήσιμοι ” επειδή οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν ενεργά μέτρα για να τους αλλάξουν.
Στη νέα μελέτη, αυτοί οι παράγοντες περιλάμβαναν ενδεικτικά: την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα (ενεργητικό/παθητικό), το υπερβολικό σωματικό βάρος, τη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, την κατανάλωση μεταποιημένου κόκκινου κρέατος, τη χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, το χαμηλό ασβέστιο και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Έξι από τις λοιμώξεις που έχουν ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο συμπεριλήφθηκαν στους παράγοντες κινδύνου. Ο Δρ Farhad Islami, της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS), ηγήθηκε της έρευνας και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians. Στην ανάλυσή τους, ο Δρ. Islami και η ομάδα του χρησιμοποίησαν όχι μόνο τον επιπολασμό των παραγόντων κινδύνου αλλά και τον «σχετικό κίνδυνό» τους – δηλαδή την πιθανότητα οι εν λόγω παράγοντες να έχουν ως αποτέλεσμα τον καρκίνο. Αυτές οι πληροφορίες ελήφθησαν από “συγκεντρωτικές αναλύσεις μεγάλης κλίμακας ή μετα-αναλύσεις”.
Τα στοιχεία για τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου και των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο συλλέχθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI). Ο συγγραφέας της μελέτης, Otis W. Brawley, επικεφαλής ιατρός της ACS, σχολιάζει το μέγεθος της μελέτης, λέγοντας: «Το 1981, οι Doll και η Peto δημοσίευσαν αυτό που έχει γίνει ένα κλασικό άρθρο για τα αίτια του καρκίνου». “Από τότε,” εξηγεί ο ίδιος, “έχουν δημοσιευθεί τόμοι δεδομένων που έχουν διευκρινίσει τη σχέση μεταξύ διαφόρων σημαντικών παραγόντων κινδύνου και καρκίνου.
Στη νέα αυτή έκθεση, οι επιστήμονες της ACS παρέχουν έναν υπολογισμό του 21ου αιώνα που θα μας καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια. ” Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 42% όλων των καρκίνων και πάνω από το 45% όλων των θανάτων από καρκίνο αποδίδονταν στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Οι τρεις πρώτοι παράγοντες κινδύνου ήταν το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και η χρήση αλκοόλ. 18% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και σχεδόν το 29% των σχετικών θανάτων οφείλονται στο κάπνισμα τσιγάρων.
Το υπερβολικό σωματικό βάρος αντιπροσώπευε το 7,8% των περιπτώσεων και το 6,5% των θανάτων, ενώ το 5,6% των περιπτώσεων και το 4% των θανάτων αποδίδονταν στην κατανάλωση οινοπνεύματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία οδήγησε στο 4,7% των περιπτώσεων καρκίνου και στο 1,5% των θανάτων, ενώ η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αντιπροσώπευε το 2,9% των περιπτώσεων καρκίνου και το 2,2% των θανάτων. “Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την τεράστια δυνατότητα μείωσης της νοσηρότητας και θνησιμότητας του καρκίνου μέσω της ευρείας και δίκαιης εφαρμογής γνωστών προληπτικών μέτρων”, καταλήγουν οι συντάκτες.