Δύο από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών, το φύλο και η ηλικία (η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 62 έτη), δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν, ωστόσο υπάρχουν πολλοί ακόμη τροποποιήσιμοι παράγοντες που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες.
- Αντισύλληψη
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες. Η προστασία αυξάνεται όσο αυξάνεται και η διάρκεια λήψης των χαπιών και διαρκεί έως και για 35 χρόνια. Μάλιστα, η επίδραση των χαπιών είναι άμεση, αφού ο μειωμένος κίνδυνος διαπιστώνεται σε διάστημα μόλις τριών έως έξι μηνών από την έναρξη της αγωγής.
- Έλεγχος του βάρους
Η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30) αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών. Εξαιρετικά αυξημένες εκτιμάται πως είναι οι πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου για τις γυναίκες που είχαν πολλά παραπανίσια κιλά ήδη από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους. Οι παχύσαρκες γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο των ωοθηκών.
- Διατροφή με λίγα λιπαρά
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (JNCI), μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να δράσει προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών. Μάλιστα, μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση British Journal of Cancer, έρχεται να συμπληρώσει πως ιδιαιτέρως βλαβερά για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών είναι τα λιπαρά ζωικής προέλευσης.
- Εγκυμοσύνη & θηλασμός
Τόσο η εγκυμοσύνη όσο και ο θηλασμός συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Η προστατευτική δράση αποδίδεται στην απουσία ωορρηξίας κατά τη διάρκεια της κύησης και (ορισμένες φορές) της περιόδου θηλασμού. Μάλιστα, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως όσο μικρότερη είναι η γυναίκα όταν κάνει το πρώτο της παιδί (πριν την ηλικία των 26 ετών) και όσο περισσότερα παιδιά έχει κάνει τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος.