Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Top News

Επιστήμονες μετατρέπουν υπερτροφές σε … σκόνη

Επιστήμονες μετατρέπουν υπερτροφές σε … σκόνη


Μια καινοτομία στη μεταποίηση των «υπερτροφών» εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων από επιστήμονες του Ιδρύματος στη Λάρισα.

Η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ ακόμα και το μέλι με τη μέθοδο τής λυοφιλίωσης μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων. Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κώστας Πετρωτός, πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής τεχνολογίας η οποία αφαιρεί τα υγρά των καρπών εν ψυχρώ και έτσι δεν καταστρέφονται ούτε τα αρώματα, ούτε οι βιταμίνες των προϊόντων.

«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ξήρανσης όλα τα θρεπτικά συστατικά θα τα έριχνε στο 10%. Με αυτή την μέθοδο τα συστατικά των προϊόντων διατηρούνται στο 99% – 100%» αναφέρει ο κ. Πετρωτός και συμπληρώνει: «Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να μετατρέψουμε σε σκόνη όλα τα φρούτα. Όμως, επειδή η μέθοδος έχει κόστος, κρίνεται σοφότερο να χρησιμοποιείται στις “υπερτροφές” – superfoods οι οποίες έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».

Σημειώνεται πως στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η έρευνα για τη μετατροπή των «υπερτροφών» σε σκόνη έχει φτάσει στο επίπεδο της ανάπτυξης των συνταγών σε ειδικό εργαστήριο, ενώ η δυνατότητα της παραγωγής για την κατανάλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τh βιομηχανία για την κατασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών κ.α. Επίσης με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται και η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιάθετα στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή ξεκινάει με πολτοποίηση των καρπών και την τοποθέτηση τους σε ειδική συσκευή. Με τη χρήση της υψηλής ψύξης που φτάνει στους -30 βαθμούς κελσίου το προϊόν παγώνει, ενώ αργότερα μέσω της εξάτμισης του πάγου το προϊόν οδηγείται σε μια νέα κατάσταση όπου μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη η οποία σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, απαιτεί πολλαπλά στάδια και μεγάλη εξειδίκευση ώστε να μπορέσουν τα superfoods να μετατραπούν σε σκόνη.

Επισημαίνεται ότι η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων και στην κατασκευή κρασιού από αρώνια, ενώ έχει επιτευχθεί και μια ξεχωριστή έρευνα για την παραγωγή λαδιού από ιπποφαές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Your browser does not support the video tag. Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για […]

Close Icon