Top News

Αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά μόλυνσης από λιστέρια

Αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά μόλυνσης από λιστέρια
Your browser does not support the video tag. Τα περιστατικά μόλυνσης από λιστέρια (Listeria monocytogenes) παρουσιάζουν αύξηση στους άνω των 75 ετών και στις γυναίκες 25-44 ετών, όπου περίπου οι μισές περιπτώσεις σχετίζονται με εγκυμοσύνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Συγκεκριμένα η EFSA εξέδωσε γνωμοδότηση για τον μικροοργανισμό Listeria […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα περιστατικά μόλυνσης από λιστέρια (Listeria monocytogenes) παρουσιάζουν αύξηση στους άνω των 75 ετών και στις γυναίκες 25-44 ετών, όπου περίπου οι μισές περιπτώσεις σχετίζονται με εγκυμοσύνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Συγκεκριμένα η EFSA εξέδωσε γνωμοδότηση για τον μικροοργανισμό Listeria monocytogenes και την επικινδυνότητα για τη Δημόσια υγεία από την κατανάλωση μολυσμένων έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.


Αφορμή για την εκπόνηση της γνωμοδότησης ήταν η συγκεντρωτική έκθεση του 2015 για τις τροφιμογενείς ζωοανθρωπονόσους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διαφαινόταν μία αυξητική τάση των περιστατικών λιστερίωσης κατά την περίοδο 2009-2013.

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA συμπέραναν ότι η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών λιστερίωσης στους υπερήλικες συνδέεται με την αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού άνω των 45 ετών με υποκείμενα νοσήματα όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Η αύξηση της κατανάλωσης έτοιμων-προς-κατανάλωση τροφίμων και η βελτίωση του συστήματος παρακολούθησης σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, ενδέχεται να έχουν επίσης συμβάλλει στην τάση αυτή.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ένα τρίτο των περιστατικών λιστερίωσης οφείλονται στην ανάπτυξη Listeria monocytogenes σε τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί και διατηρηθεί σε ψυγείο στο σπίτι. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την τήρηση ορθής πρακτικής ως προς την υγιεινή κατά τον χειρισμό των τροφίμων, όπως, για παράδειγμα, την τήρηση των συνιστάμενων θερμοκρασιών και χρόνων συντήρησης των τροφίμων. Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύουν ότι τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη κάτω από τους 5 βαθμούς κελσίου. Η εν λόγω επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA έλαβε υπόψη της πάνω από 200 σχόλια που υποβλήθηκαν κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου αυτής.