Ρεπορτάζ Υγείας

Γλυκαντικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους υγείας από τη χρήση τους

Γλυκαντικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους υγείας από τη χρήση τους
Γλυκαντικά: Η χρήση γλυκαντικών, φυσικών και τεχνητών, παρουσιάζει αρκετούς πιθανούς κινδύνους για την υγεία που πρέπει να λάβουν υπόψη τα άτομα:

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η χρήση γλυκαντικών, φυσικών και τεχνητών, παρουσιάζει αρκετούς πιθανούς κινδύνους για την υγεία που πρέπει να λάβουν υπόψη τα άτομα.


  • Αύξηση βάρους και παχυσαρκία: Παρά το γεγονός ότι είναι χαμηλές σε θερμίδες ή χωρίς θερμίδες, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα γλυκαντικά μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη λαχτάρα για γλυκά τρόφιμα και δυνητικά να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στην παχυσαρκία με την πάροδο του χρόνου.
  • Επίδραση στον μεταβολισμό: Τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη έχουν συνδεθεί με αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη ρύθμιση της γλυκόζης, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης τύπου 2.
  • Πεπτικά προβλήματα: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια ή διάρροια όταν καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ορισμένων γλυκαντικών, ιδιαίτερα αλκοολών ζάχαρης όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη.
  • Δυνατότητα εθισμού: Η έντονη γλυκύτητα των τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να απευαισθητοποιήσει τους γευστικούς κάλυκες με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε προτίμηση σε πιο γλυκά τρόφιμα. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα, τα οποία συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας.
  • Καρδιαγγειακή υγεία: Η έρευνα έχει δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση των γλυκαντικών στην καρδιαγγειακή υγεία. Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δημιουργηθούν σαφείς αιτιώδεις σχέσεις.
  • Κίνδυνος καρκίνου: Υπάρχει συνεχής συζήτηση και έρευνα σχετικά με τις πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη. Ενώ οι ρυθμιστικοί φορείς τα θεωρούν ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση στα τρέχοντα επίπεδα, οι ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
  • Ψυχική υγεία: Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συσχετιστεί με διαταραχές της διάθεσης και αλλαγές συμπεριφοράς σε ορισμένες μελέτες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των πιθανών μηχανισμών και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές αποκρίσεις στα γλυκαντικά μπορεί να ποικίλλουν και δεν θα αντιμετωπίσουν όλοι αυτούς τους κινδύνους. Η μετριοπάθεια και οι ενημερωμένες επιλογές είναι βασικές όταν εξετάζεται η χρήση γλυκαντικών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η διαβούλευση με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση με βάση τους ατομικούς στόχους και ανησυχίες για την υγεία.