Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του χρόνου των γευμάτων για τη διατήρηση της υγείας των εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες, υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος που καταναλώνει κανείς το φαγητό του μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με την ποιότητα ή την ποσότητα των τροφών που καταναλώνονται. Οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες, λόγω των ακανόνιστων ωρών ύπνου και της διαταραχής των βιολογικών ρυθμών τους, αντιμετωπίζουν μοναδικές υγειονομικές προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις σχετίζονται με την αύξηση των κινδύνων για μεταβολικές διαταραχές, παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά νοσήματα, και άλλες σοβαρές καταστάσεις.
Οι κιρκάδιοι ρυθμοί, που είναι οι βιολογικοί ρυθμοί του σώματος που ρυθμίζουν τον ύπνο, την εγρήγορση, τη θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό, λειτουργούν φυσικά σε συγχρονισμό με τον κύκλο ημέρας-νύχτας. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες υποχρεώνονται να τρώνε και να κοιμούνται σε ώρες που διαταράσσουν αυτούς τους φυσικούς ρυθμούς, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση γευμάτων σε ώρες που δεν είναι φυσιολογικές για το σώμα (όπως αργά το βράδυ) μπορεί να επιφέρει μεταβολικές διαταραχές, όπως μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συσσώρευση σωματικού λίπους.
Η έρευνα επισημαίνει ότι η κακή χρονική στιγμή για τα γεύματα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου και να μειώνεται η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει ή να χρησιμοποιεί σωστά την ενέργεια. Ειδικότερα, όταν καταναλώνεται φαγητό κοντά στην ώρα του ύπνου ή προς το τέλος της βάρδιας, αυτό μπορεί να επιβαρύνει το σώμα με περιττές θερμίδες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η μελέτη προτείνει ότι η βελτίωση της υγείας των εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες μπορεί να επιτευχθεί με τη ρύθμιση του χρόνου των γευμάτων. Συγκεκριμένα, συνιστάται να καταναλώνουν το κυριότερο γεύμα τους νωρίτερα στην βάρδια τους, ενώ να αποφεύγουν τα βαριά γεύματα ή τα σνακ αργά το βράδυ, όταν το σώμα είναι λιγότερο ικανό να τα επεξεργαστεί σωστά. Η κατανάλωση τροφής κατά τις πρώτες ώρες της βάρδιας, όταν το σώμα είναι πιο έτοιμο να την αφομοιώσει, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Αυτή η έρευνα ενισχύει την αντίληψη ότι η χρονική στιγμή των γευμάτων μπορεί να είναι μια κρίσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της υγείας των εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες. Δεδομένων των σοβαρών κινδύνων που σχετίζονται με την παρατεταμένη εργασία σε βάρδιες, είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη συστάσεων που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να διαχειριστούν καλύτερα την υγεία τους μέσω της σωστής διατροφής και του σωστού χρονισμού των γευμάτων.