Ρεπορτάζ Υγείας

Χορτοφαγία: Αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου αντιμετωπίζουν οι χορτοφάγοι και των δύο φύλων

Χορτοφαγία: Αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου αντιμετωπίζουν οι χορτοφάγοι και των δύο φύλων
Ενώ η χορτοφαγική διατροφή έχει οφέλη για την υγεία, η κατανόηση της ποιότητας της διατροφής και της ισορροπίας των βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου και στη βελτίωση της μελλοντικής υγείας των οστών".

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Χορτοφαγία: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αντιμετωπίζουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε τακτικά κρέας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης. Έχει αναγνωριστεί ότι οι γυναίκες που είναι χορτοφάγοι έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, αλλά οι λόγοι είναι ασαφείς, ενώ οι μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις της χορτοφαγικής διατροφής στους άνδρες είναι μικρής κλίμακας και ασαφείς.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς ανέλυσαν στοιχεία για 413.914 άτομα -τόσο άνδρες όσο και γυναίκες- και δίνουν την πρώτη ένδειξη ότι και οι χορτοφάγοι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από ό,τι οι άνδρες που τρώνε τακτικά κρέας. Προσδιορίζει, επίσης, ορισμένους από τους παράγοντες που μπορεί να θέτουν τους χορτοφάγους -τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες- σε αυξημένο κίνδυνο. Τα άτομα που προσλήφθηκαν μεταξύ του 2006 και του 2010, τα οποία συμμετείχαν στη μελέτη -όλα στο πλαίσιο του προγράμματος UK Biobank- παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους και κατατάχθηκαν είτε ως τακτικοί κρεατοφάγοι που έτρωγαν κρέας πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- είτε ως περιστασιακοί κρεατοφάγοι που κατανάλωναν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα- είτε ως πεσκάταροι που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας- είτε ως χορτοφάγοι που μπορούσαν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά όχι ψάρι ή κρέας. Τα δεδομένα για τα άτομα συνδέθηκαν με τα νοσοκομειακά τους αρχεία και καταγράφηκαν περιπτώσεις καταγμάτων ισχίου κατά την περίοδο παρακολούθησης έως το 2021. Η δημοσίευση -Κίνδυνος κατάγματος ισχίου σε κρεατοφάγους, ψαροφάγους και χορτοφάγους: μια προοπτική μελέτη κοόρτης σε 413.914 συμμετέχοντες της UK Biobank- δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Medicine. Μεταξύ των 413.914 συμμετεχόντων, υπήρχαν 3.503 περιπτώσεις καταγμάτων ισχίου, ένα συνολικό ποσοστό επίπτωσης μικρότερο από ένα τοις εκατό (0,8%). Αν και ο συνολικός κίνδυνος κατάγματος ισχίου ήταν χαμηλός, ο σχετικός κίνδυνος μεταξύ των χορτοφάγων και των τακτικών κρεατοφάγων ήταν μεγάλος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

Οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από τους συστηματικούς κρεατοφάγους, ανεξαρτήτως φύλου.

Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ περιστασιακών και τακτικών κρεατοφάγων.

Οι ψαροφάγοι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο (8%) από τους τακτικούς κρεατοφάγους, αλλά αυτή ήταν μια μη σημαντική διαφορά.

Κίνδυνος κατάγματος ισχίου σε περιστασιακούς κρεατοφάγους, ψαροφάγους και χορτοφάγους σε σύγκριση με τους τακτικούς κρεατοφάγους στη βρετανική βιοτράπεζα. Και τα δύο μοντέλα έλεγξαν την ηλικία και το πολυμεταβλητό προσαρμοσμένο μοντέλο προσαρμόστηκε για τα ακόλουθα (όλα κατά την πρόσληψη): Το μοντέλο για το κάπνισμα (παρόν, πρώην, ποτέ), τα συμπληρώματα διατροφής (ναι, όχι), τη σωματική δραστηριότητα σε MET-λεπτά ανά εβδομάδα (συνεχής), κατανάλωση αλκοόλ σε ποτά ανά ημέρα (συνεχής), δείκτης μάζας σώματος (συνεχής), αριθμός παιδιών (0, 1, 2, ≥ 3), κατάσταση εμμηνόπαυσης (προεμμηνοπαυσιακή, μετεμμηνοπαυσιακή), θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (τρέχουσα, πρώην, ποτέ), διαβήτης (ναι, όχι), καρκίνος (ναι, όχι), καρδιαγγειακή νόσος (ναι, όχι) και άλλο κάταγμα (ναι, όχι). HR (95% CI), αναλογία κινδύνου (95% διάστημα εμπιστοσύνης).

Σχετικοί κίνδυνοι και περιπτώσεις του πραγματικού κόσμου

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πώς αυτές οι σχετικές διαφορές μπορούν να μεταφραστούν σε περιπτώσεις του πραγματικού κόσμου. Προέβλεψαν ότι κατά μέσο όρο 6,5 τακτικοί κρεατοφάγοι και 6,5 περιστασιακοί κρεατοφάγοι θα παρουσιάσουν κάταγμα ισχίου, ενώ θα υπάρξουν 7 περιπτώσεις μεταξύ των πεσκαταρίων και 9,5 περιπτώσεις μεταξύ των χορτοφάγων. Ο James Webster, διδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: “Τα κατάγματα ισχίου αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε μια γηράσκουσα κοινωνία και μπορούν να προκαλέσουν εξουθενωτικές καταστάσεις υγείας και απώλεια της ποιότητας ζωής”. “Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ενώ οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από ό,τι οι κρεατοφάγοι – κατά 50% – αυτό μεταφράζεται σε μόλις 3 περισσότερα κατάγματα ισχίου ανά 1.000 άτομα σε διάστημα 10 ετών. Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορεί ακόμη να υπερτερούν των όποιων αυξήσεων στον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου”. “Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι ο χαμηλός ΔΜΣ μπορεί να είναι βασικός παράγοντας στο γιατί ο κίνδυνός τους είναι υψηλότερος”. “Επιπλέον, οι χορτοφάγοι είχαν περίπου 17% λιγότερες πιθανότητες να ανταποκρίνονται στις συστάσεις για τις πρωτεΐνες από ό,τι οι κρεατοφάγοι. Έτσι, τα σημαντικά μηνύματα από τη μελέτη μας είναι ότι οι χορτοφάγοι πρέπει να διασφαλίζουν ότι λαμβάνουν μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετή πρωτεΐνη και να διατηρούν έναν υγιή ΔΜΣ. Αυτό θα βοηθήσει τους χορτοφάγους να διατηρήσουν υγιή οστά και μυς”. Η καθηγήτρια Janet Cade, η οποία είναι επικεφαλής της Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds και επέβλεψε την έρευνα, δήλωσε: “Το κάταγμα του ισχίου είναι ένα μείζον θέμα υγείας και η διατροφή μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στον επηρεασμό του κινδύνου”. “Αυτή η έρευνα, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη βρετανική βιοτράπεζα, επιβεβαιώνει προηγούμενες εργασίες μας, που δείχνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου σε σύγκριση με τους συστηματικούς κρεατοφάγους, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ενώ η χορτοφαγική διατροφή έχει οφέλη για την υγεία, η κατανόηση της ποιότητας της διατροφής και της ισορροπίας των βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου και στη βελτίωση της μελλοντικής υγείας των οστών”.