Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Χαβάη φωτιά: Οι χημικές ουσίες από τις πυρκαγιές στο Μάουι δημιουργούν κινδύνους

Χαβάη φωτιά: Οι χημικές ουσίες από τις πυρκαγιές στο Μάουι δημιουργούν κινδύνους

Χαβάη φωτιά: Πολλά κατεστραμμένα κτίρια στη Lahaina ίσως περιείχαν τοξικές χημικές ουσίες επειδή κατασκευάστηκαν πριν ο μόλυβδος και ο αμίαντος καταργηθεί σταδιακά από την κατασκευή στη δεκαετία του 1970. 



Οι πυρκαγιές που καίνε στο Μάουι από την προηγούμενη εβδομάδα  ενδέχεται να θέσουν μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων λόγω των χημικών ενώσεων που μολύνουν τον αέρα, το νερό και τα συντρίμμια, προειδοποίησαν οι αρχές και οι ειδικοί. Το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Χαβάης προειδοποίησε ότι η τέφρα και η σκόνη από τα καμένα κτίρια μπορεί να μεταφέρουν τοξικές χημικές ουσίες όπως αμίαντο και μόλυβδο.


Πολλά κατεστραμμένα κτίρια στη Lahaina – την πιο σκληρά πληγείσα κοινότητα – μπορεί να περιείχαν αυτές τις χημικές ουσίες επειδή κατασκευάστηκαν πριν ο μόλυβδος και ο αμίαντος καταργηθεί σταδιακά από την κατασκευή στη δεκαετία του 1970. “Πράγματα όπως ο μόλυβδος και ο αμίαντος είναι κάπως στην κορυφή της λίστας. Αυτά είναι πράγματα που είναι σε μπογιές, σε κτίρια και μετά δεν καταστρέφονται πραγματικά με το κάψιμο, επομένως βρίσκονται τώρα στη στάχτη και τη σκόνη”, είπε η Diana Felton, κρατική τοξικολόγος της Χαβάης.

Η Felton είπε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία ότι οι άνθρωποι στη Lahaina ενδέχεται να εισπνεύσουν μόλυβδο και σωματίδια αμιάντου στον αέρα, αλλά ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι κάτοικοι μπορεί να καταπιούν ακούσια τις χημικές ουσίες εάν φορέσουν ρούχα ή χέρια. Οι πυρκαγιές μπορεί επίσης να αναδεύτηκαν το αρσενικό στο έδαφος, επειδή η χημική ουσία χρησιμοποιήθηκε ως ζιζανιοκτόνο σε μέρη της Χαβάης – ιδιαίτερα στα χωράφια με ζαχαροκάλαμο και ανανά – στις αρχές του 1900, είπε ο Felton. Η χημική ουσία συνδέεται στενά με τη βρωμιά, πρόσθεσε, επομένως είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στη σκόνη και τη στάχτη.

Στη συνέχεια, πέρα από τους συνήθεις κινδύνους για την υγεία από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, ο αέρας στις περιοχές που καίγονται μπορεί επίσης να περιέχει πτητικές οργανικές ενώσεις – ένας όρος για μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών και γνωστικής εξασθένησης μεταξύ των ανθρώπων με μακροχρόνια έκθεση. Οι ενώσεις εισέρχονται στον αέρα όταν αποτεφρώνονται υλικά όπως καουτσούκ, μέταλλο ή πλαστικό, όπως συνέβη στη Lahaina. Μόλις εισπνευστούν, τέτοια σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και ενδεχομένως στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χαβάη φωτιά: 96 θύματα μέχρι τώρα - Χιλιάδες αγνοούμενοι στο Μάουι

Νέες εκκενώσεις στο Μάουι καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 80

36 τουλάχιστον νεκροί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαβάη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΕΔΗΝ 26/11: Κινητοποίηση για τους εργαζομένους στις προνοιακές μονάδες

ΠΟΕΔΗΝ 26/11: Οι Δημόσιες Μονάδες Πρόνοιας παρέχουν στήριξη και φροντίδα σε άτομα με αναπηρία, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζονται συνεχή φροντίδα. 

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν οι γιατροί να ρωτούν για την ψυχική υγεία

ΗΠΑ: Τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ (66%) αναφέρουν ότι ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας τους ρώτησε για την ψυχική τους υγεία, ενώ το 32% λέει ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Χοληστερόλη: Η κρυφή απειλή για την υγεία της καρδιάς που πρέπει να παρακολουθείτε

Χοληστερόλη: Η χοληστερόλη είναι μια απαραίτητη ουσία για τη λειτουργία του οργανισμού, αλλά η υπερβολική ποσότητα ή η ακατάλληλη αναλογία της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Royal Sugar: Ανακλήθηκε λευκή και καστανή ζάχαρη από τον ΕΦΕΤ

Royal Sugar: Η ανάκληση αυτή έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ καταναλωτών, επιχειρήσεων και αρμόδιων αρχών για τη διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας στα τρόφιμα που φτάνουν στα τραπέζια μας.

Close Icon