Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Τροφική δηλητηρίαση: Τρώτε σωστά και αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις

Τροφική δηλητηρίαση: Τρώτε σωστά και αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις

Τροφική δηλητηρίαση: Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια κοινή ανησυχία μεταξύ των ανθρώπων που οδηγεί σε ποικίλες ανησυχίες για την υγεία.


Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια κοινή ανησυχία μεταξύ των ανθρώπων που οδηγεί σε ποικίλες ανησυχίες για την υγεία. Χρησιμοποιήστε αυτές τις μεθόδους για να μάθετε πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση! Σε όλους μας αρέσει να απολαμβάνουμε κάθε κομμάτι από το φαγητό που τρώμε. Από τον πειραματισμό με τις γαστρονομικές μας δεξιότητες στην κουζίνα μέχρι την προετοιμασία νέων πιάτων κάθε μέρα, η κατανάλωση αυτών των νόστιμων γευμάτων είναι σίγουρα σαν απόλαυση. Ωστόσο, κανείς δεν τρώει φαγητό με τη σκέψη ότι θα πάθει τροφική δηλητηρίαση. Καταστρέφει όλη μας την εμπειρία να λαμβάνουμε φαγητό. Μια χαλαρή ή ανθυγιεινή κοιλιά ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αναπόφευκτο να λαμβάνουμε υπόψη ορισμένες προφυλάξεις κατά το μαγείρεμα του φαγητού ή να είμαστε προσεκτικοί όταν τρώμε έξω.

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση;
Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να εμφανίσουν στομαχικές διαταραχές, διάρροια και έμετο. Μπορεί να αποστραγγίσει τους ανθρώπους από ενέργεια και να τους αφυδατώσει. Ακολουθούν μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση στο σπίτι.

1. Διατηρείτε τα χέρια και τις επιφάνειες εργασίας σας καθαρά
Αυτός είναι πάντα ο πρώτος και κύριος τρόπος για τη διατήρηση της υγιεινής κατά το μαγείρεμα. Πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας και να σκουπίζετε τις επιφάνειες εργασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού. Η κουζίνα είναι συνήθως το έδαφος αναπαραγωγής για μικρόβια και ευδοκιμούν σε πολλά μέρη γύρω από την κουζίνα σας. Αυτό περιλαμβάνει τα χέρια, τις σανίδες κοπής, τους πάγκους και τα σκεύη σας.

2. Διαχωρίστε σωστά το φαγητό σας
Διαχωρίστε σωστά το κοτόπουλο, το κρέας και τα αυγά από άλλα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές σανίδες κοπής και κρατήστε τα περισσότερα είδη πουλερικών μακριά από άλλα τρόφιμα στο καλάθι αγορών ή στο ψυγείο σας.

3. Ετοιμαστείτε να μαγειρέψετε
Προετοιμάστε και μαγειρέψτε το φαγητό σας σε θερμοκρασία αρκετά καλή ώστε να σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια στο φαγητό σας. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τη χρήση ενός θερμομέτρου τροφίμων.

4. Διατηρήστε το δροσερό
Μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα και το φαγητό, μπορείτε να βάλετε το φαγητό σας στο ψυγείο στους 40 βαθμούς Φαρενάιτ ή χαμηλότερα. Συνιστάται να ψύχετε τα υπολείμματα στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα ή εντός 1 ώρας εάν το φαγητό έχει εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

5. Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων
Ενώ στοιβάζουμε το καλάθι αγορών μας με τα απαραίτητα προϊόντα διατροφής, συχνά τείνουμε να παραβλέπουμε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων. Οποιοδήποτε είδος ληγμένου φαγητού που μαγειρεύεται και τρώγεται μπορεί εύκολα να σας αρρωστήσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο όρασης ή όσφρησης για να ελέγξετε τη φρεσκάδα του φαγητού. Εάν το φαγητό μυρίζει άσχημα μετά το άνοιγμα της σφράγισης, μπορείτε να το επιστρέψετε ή να το πετάξετε, αλλά ποτέ μην χρησιμοποιήσετε την αίσθηση της γεύσης για να αξιολογήσετε την ποιότητα του φαγητού.

6. Να πλένετε πάντα το φαγητό σας πριν το μαγείρεμα ή το ψυγείο
Όταν αγοράζουμε φρέσκα τρόφιμα, πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορεί να είναι πηγή τροφιμογενών ασθενειών. Τα φρούτα και τα λαχανικά μολύνονται από ζώα, υπό διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας ή από τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή πριν βρουν τη θέση τους στην κουζίνα μας. Το πλύσιμο των τροφίμων σας καθαρίζει όλα τα επιβλαβή βακτήρια από την επιφάνεια. Ακόμα κι αν το δέρμα του φαγητού προορίζεται να διαχωριστεί, είναι σημαντικό να το ξεπλύνετε έτσι ώστε τα βακτήρια να μην περάσουν στη σάρκα του μαχαιριού σας όταν το κόβετε.

Ακολουθώντας τα προαναφερθέντα βήματα αποκλείεται η ανησυχία για τροφική δηλητηρίαση. Τα τρόφιμα όταν καθαρίζονται και παρασκευάζονται σωστά δίνουν το καλύτερο από όλα τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας με υγιεινό τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η δηλητηρίαση;

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών λόγω εναντίωσης στην εκπαίδευσή τους

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θανατηφόρων δηλητηριάσεων από οπιοειδή σε παιδιά υπερδιπλασιάστηκε σε διάστημα 13 ετών

Ποια είναι η ιδανική διατροφή για τα παιδιά με γαστρεντερίτιδα;

Έξι προληπτικές συμβουλές για να αποφύγετε τα επείγοντα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδική επιτροπή για αξιολόγηση Βηματοδοτικών Κέντρων στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας

Συγκροτήθηκε επιτροπή για την Αξιολόγηση Βηματοδοτικών Κέντρων και Κέντρων τοποθέτησης Απινιδωτών καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και ενδείξεων, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ.) .

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε το ΕΚΠΑ με την Google

Στην πλήρη ενεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2024 με την Google προχωράει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εγκαινιάζοντας μία σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που αποσκοπούν στην εμβάθυνση της γνώσης και στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.

Συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων για τους σεισμοπαθείς της Μιανμάρ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (E.E.Σ.), αναγνωρίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσειο φονικός σεισμός που έπληξε την Μιανμάρ την Παρασκευή (28/3) και τους χιλιάδες κατοίκους της που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο για συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων.

Αιμοδοσία 8 Απριλίου στην Κυψέλη

Λίγο πριν το Πάσχα, το Bloode μας καλεί για προσφορά στο καθιερωμένο ραντεβού του στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Τρίτη, 8 Απριλίου, ώρες 10:00 – 13:00 σας περιμένουμε όλους να σηκώσουμε τα μανίκια για τους ασθενείς του Αγίου Σάββα.

Εικοσιτέσσερα μητρώα για Σπάνια Νοσήματα το 2026

Στο Υπουργείο Υγείας έχουμε προχωρήσει σημαντικά με το κομμάτι των Μητρώων και δρομολογούνται 24 Μητρώα για Σπάνια Νοσήματα, ενώ με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας η χώρα από το τέλος του έτους και μετά θα έχει τη δυνατότητα να παράγει αυτόματα αμέτρητα μητρώα ασθενών όσα χρειάζεται για κάθε κλινική οντότητα, με υπομητρώα», λέει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Close Icon