Ρεπορτάζ Υγείας

Τοξίνες τρόφιμα: Η κανέλα, το ψάρι ή ακόμα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν καρκίνο

Τοξίνες τρόφιμα: Η κανέλα, το ψάρι ή ακόμα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν καρκίνο
Τοξίνες τρόφιμα: Ενώ μπορεί να τρώμε τροφές ελπίζοντας ότι θα ωφελήσουν τον οργανισμό μας και δεν θα τον βλάψουν, ορισμένες πρόσφατες έρευνες και μελέτες σημειώνουν την παρουσία τοξινών σε ορισμένα τρόφιμα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μπορεί το φαγητό που τρώτε να έχει επίσης επιβλαβείς τοξίνες; Ενώ μπορεί να τρώμε τροφές ελπίζοντας ότι θα ωφελήσουν τον οργανισμό μας και δεν θα τον βλάψουν, ορισμένες πρόσφατες έρευνες και μελέτες σημειώνουν την παρουσία τοξινών σε ορισμένα τρόφιμα. Ας μοιραστούμε μερικές πληροφορίες που βασίζονται σε μελέτες σχετικά με τις τοξίνες στα τρόφιμα.


1. Δισφαινόλη

Χρησιμοποιείτε πολύ συσκευασμένα τρόφιμα; Εάν ναι, τότε πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό. Αυτή η χημική ουσία βρίσκεται στα εσωτερικά τοιχώματα των δοχείων με κονσερβοποιημένα τρόφιμα και ποτά. Μέσω των τροφίμων ή των ποτών, μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα δεσμεύοντας τη θέση του υποδοχέα της ορμόνης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ορμονών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβάλλει στον διαβήτη τύπου 2 και στην παχυσαρκία αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Για να αποφευχθεί αυτό, τα πλαστικά και αλουμινένια σκεύη, τα μπουκάλια θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αντίθετα, τρώτε τρόφιμα ή ποτά συσκευασμένα σε γυαλί και ανοξείδωτο χάλυβα.

2. Τεχνητά τρανς λιπαρά

Και εδώ μιλάμε για επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Μάλιστα, τα τεχνητά τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πολλών ειδών σνακ όπως ντόνατς, ψημένα φαγητά-κέικ, μπισκότα, πίτσα, μπισκότα, κράκερ, μαργαρίνες. Οι αντλίες υδρογόνου χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή υγρών φυτικών ελαίων όπως η σόγια ή το αραχιδέλαιο σε στερεό και αυτό είναι τεχνητό τρανς λίπος. Σύμφωνα με την American Heart Association, αυξάνει την κακή χοληστερόλη και μειώνει την καλή χοληστερόλη. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Προκαλεί επίσης φλεγμονή. Για το λόγο αυτό η χρήση τεχνητών τρανς λιπαρών έχει απαγορευτεί πλήρως στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιανουάριο του 2020.

3. Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες

Ψήνετε κρέας σε υψηλή θερμοκρασία και ταΐζετε την οικογένειά σας; Αν ναι, να ξέρετε ότι σερβίρετε και τοξίνες όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στο πιάτο του φαγητού. Ωστόσο, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) θεωρούνται περιβαλλοντικοί ρύποι. Παράγεται με την καύση οργανικών υλικών. Αυτό εξηγεί και την παρουσία του στο φαγητό μας. Όταν το κρέας ψήνεται στη σχάρα ή καπνίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες, το λίπος αρχίζει να στάζει στον ζεστό χώρο μαγειρέματος, παράγοντας πτητικούς πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι μπορούν επίσης να εισχωρήσουν στο κρέας.

4. Κουμαρίνη σε κανέλα

Η κουμαρίνη είναι μια τοξική ένωση που βρίσκεται στην κανέλα. Η κατανάλωσή του σε υψηλές ποσότητες αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου και ηπατικής βλάβης. Είναι αδύνατο να γνωρίζεις πόση κουμαρίνη περιέχει η κανέλα μέχρι να την δοκιμάσεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που πασπαλίζουν τακτικά σκόνη κανέλας στο πλιγούρι βρώμης μπορεί να έχουν μη ασφαλή επίπεδα κουμαρίνης. Εάν καταναλώνετε τακτικά κανέλα, τότε θα πρέπει να το γνωρίζετε.

5. Εξτρά ζάχαρη

Η προσθήκη ζάχαρης ονομάζεται επίσης και κενές θερμίδες. Η υψηλή φρουκτόζη που υπάρχει σε αυτό το σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 , μεταβολικού συνδρόμου, λιπώδους ηπατικής νόσου και καρκίνου. Περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά και τους κονσερβοποιημένους χυμούς φρούτων για να μειώσετε την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων. Τρώτε πολύ μικρές ποσότητες επεξεργασμένων σνακ και γλυκών.

6. Ο υδράργυρος στα ψάρια

Το ψάρι είναι μια υγιής ζωική πρωτεΐνη, αλλά ορισμένες ποικιλίες ψαριών βαθέων υδάτων μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου ή υδραργύρου. Είναι μια πολύ γνωστή τοξική ένωση. Λόγω της ρύπανσης του νερού, αυτή η τοξίνη εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα που υπάρχει στον ωκεανό. Τα φυτά που αναπτύσσονται σε νερό μολυσμένο με υδράργυρο τρώγονται από μικρότερα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια τρώγονται από μεγαλύτερα ψάρια. Με την πάροδο του χρόνου, ο υδράργυρος συσσωρεύεται στα σώματα αυτών των μεγάλων ψαριών. Τρώγοντας αυτά τα ψάρια, αυτός ο υδράργυρος φτάνει στους ανθρώπους. Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τα νεύρα.

Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και του μωρού

Έρευνες δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά, καθώς και οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Αυτός ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου και του μωρού. Το βασιλικό σκουμπρί και ο ξιφίας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο σολομός, η γύρη, η ρέγγα και το γατόψαρο μπορούν να καταναλωθούν λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο.

Ελαχιστοποιήστε τη χρήση συσκευασμένων τροφίμων, τρανς λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσετε τον κίνδυνο.